• mopsi22

Ärsyttävää otsikointia

Samaa valitan, mutta miksi hesarin ja ylenkin täytyy sortua huonoon otsikointiin?! Ihan sellaisia perustavanlaatuisia juttuja, joita opetetaan jossain määrin jo alakoulun puolella, viimeistään yläkoulussa.

Tuossakin on meikäläisellä auki uutinen, joka otsikoitu: "Huuhkajat ja Venäjä vetävät väkeä Olympiastadionille". Koko jutun tekstissä ei mainita huuhkajia mitenkään, eikä niistä puhuta millään tasolla. Miksi ihmeessä huuhkajat on ängettu informatiiviseen otsikkoon, jos niistä ei uutisessa puhuta?! Pikkujuttu, mutta periaattees vituttaa. Noita on muitankin, eniten täysin harhaanjohtavia (lue: raflaavia) otsikoita, joissa ei oikeastaan puhutakaan otsikon asiasta.

Vähä ny ammattitaitoo pliis kahdelta päämedialta sentääs.

5 kommenttia

millikan

3.4.2009 12:05

Tuo otsikko ei ole virheellinen: Huuhkajat on Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen lempinimi, niin kuin Leijonat on jääkiekkomaajoukkueen.

Ehkä harhaanjohtava jos ei yhteyttä tunne tosin :)

Nermal

3.4.2009 13:41

Otsikot tosiaan ei aina oo kaksisia. Pari päivää sitten Hesarin verkkolehdessä oli aamulla otsikko jotenkin tyyliin "Suojaamattoman WLAN-verkon käyttö on rikollista". Otsikko antoi siis ymmärtää, ettei edes omassa käytössä saa olla suojaamatonta WLAN-yhteyttä. Iltapäivään mennessä sentään otsikko oli muutettu siten, että siinä puhuttiin naapurin verkkoyhteydestä.

Otsikoiden ohella itse artikkeleidenkaan kielenkäyttö ei aina ole hääviä. Lehdistä kyllä näkee, että sellainen ammattikunta kuin oikolukijat on painettu unholaan.

mopsi22

3.4.2009 15:25

Hmm, mietinkin, onko tuo huuhkajat jokin (tosin ajattelin venäläistä joukkoetta) nimitys jollekin. Yhtä kaikki, uutinen epäonnistui informoinnissaan suhteessa otsikkoon, tavallaan ainakin. Uutista lukemalla ei voinut otsikon informaatiota määritellä/päätellä.

mopsi22

3.4.2009 15:33

ja vielä tuosta harhaanjohtamisesta, eikös stadionilla joku ihan livehuuhkajakin ollut taannoin? siitä mielikuva linnusta. liekö ollut sanaleikki yrityksenä ylen toimittajalla? meikäläiseltä vaan meni hermot, joten ei ihan toiminut...

millikan

3.4.2009 16:12

jeps, siitä oikeasta huuhkajasta ottivat tuon nimen, eli suhteellisen tuore nimitys...mutta sellainen jota näytään jo urheilusivuilla viljeltävän.
Et ole vain uutisen kohderyhmää etkä tunne termistoä :)

(joskin on totta että erityisesti noissa nettijutuissa ne otsikot menevät miten sattuu, ja sitten niitä korjaillaan jos korjaillaan myohemmin...)