Albanien är ett litet hörn av Europa som många inte tänker på särskilt ofta. Kommunistregimen, som kom till makten i denna lilla balkanstat efter Andra världskriget, var först stalinistisk, så maoistisk och till slut isolationistisk under diktatorn Enver Hoxha. Några år efter hans död 1985 förlorade kommunisterna makten. Demokrati infördes, men ekonomiska oegentligheter ledde landet till randen av inbördeskrig 1997. Numera torde landet vara rätt stabilt.
Åren 1967-90 var Albanien världens enda officiellt ateistiska stat. För närvarande är Albanien det enda landet i Europa med en muslimsk majoritet men det finns också kristna minoriteter och människor som inte tillhör någon religion. Vid den sista folkräkningen 1945 bekände sig ungefär två tredjedelar av befolkningen till islam, en sjättedel var ortodoxt kristna och en tiondel var katoliker.
Orsaken till att jag plötsligt bloggar om Albanien är nyheten att landets konservativa regering under premiärminister Sali Berisha föreslår att Albanien skall införa samkönade äktenskap. Eftersom Berishas koalitionsregering stöds av 74 av parlamentets 140 ledamöter, finns det goda chanser att förslaget skall gå igenom.
I Finland är vi inte ens nära någonting sådant.
Man måste dock märka att situationen för sexuella minoriteter är betydligt bättre i Finland än i Albanien på många andra punkter. Albanska homosexuella kunde dömas till tioåriga fängelsestraff ännu så sent som 1995, homosexualitet är en sjukdom i många albaners ögon, och homosexuella utsätts ofta för intolerans och fysiskt och psykiskt våld i Albanien. Visst förekommer sådant i Finland också, tyvärr, men i betydligt mindre grad.
Europarådets kommissionär för de mänskliga rättigheterna, Thomas Hammarberg, kritiserade i en rapport i juni 2008 Albanien för att inte göra tillräckligt för att förbättra befolkningens tolerans för hbt-människor. Lagstiftningen är hyfsad, men inte folkets inställning, konstaterade Hammarberg.
Vi i Finland kan säkert lära oss en del av situationen i Albanien. Vi bör dock noga göra skillnad mellan de exempel som vi skall följa och de exempel som vi skall unvika att följa.
Källor och länkar: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2009/07/ar-albanien-progressivare-finland.html