
Eduskunta hyväksyi translain
Eduskunta hyväksyi keskiviikkona uuden itsemäärittelyyn perustuvan translain. Lakiuudistusta kannatti 113 kansanedustajaa. Vastaan äänestäneitä oli 69.
Translailla tarkoitetaan lainsäädäntöä, jolla säädellään henkilön juridisen sukupuolen vahvistamista (sitä, millä ehdoilla esimerkiksi henkilöpapereissa on tietty sukupuolimerkintä) ja oikeutta sukupuolen korjaamiseen tarvittaviin lääketieteellisiin hoitoihin.
Suomen nykyinen translainsäädäntö edellyttää lisääntymiskyvyttömyyttä juridisen sukupuolen vahvistamiselle. Laki halutaan muutettavaksi siten, että juridinen sukupuoli erotetaan lääketieteellisistä hoidoista. Translakiuutistuksesta lisää osoitteissa translaki.fi ja translaki2019.fi. Transsukupuolisuuteen liittyviä yhteiskunnallisia kysymyksiä edistää erityisesti Trans ry.
Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta lisää hlbti FAQ -artikkelissa.
Eduskunta hyväksyi keskiviikkona uuden itsemäärittelyyn perustuvan translain. Lakiuudistusta kannatti 113 kansanedustajaa. Vastaan äänestäneitä oli 69.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö translaista valmistui. Hallituksen esitys voitti 11–5. Keskusta ja perussuomalaiset vastustivat. Asia etenee eduskunnan täysistuntoon.
Seta ja yli 60 muuta järjestöä vaativat tänään yhteislausunnossaan translain käsittelyn kiirehtimistä sekä lakiin jäävien puutteiden korjaamista.
Translakiuudistuksen toteutumisen puolesta järjestetään mielenosoitus Helsingissä eduskuntatalolla tiistaina 27.9. kello 14-16. Mielenosoituksen on kutsunut koolle Trans ry, ja sen toteuttamiseen on osallistunut muitakin tahoja.
Hallituksen esitys translaiksi annetaan torstaina eduskunnan käsiteltäväksi. Asiasta kertoo STT.
Translaki esitellään eduskunnalle elokuun lopulla viikolla 34. Manse Pride -tapahtumassa asiasta kertonut kansanedustaja Ilmari Nurminen (sdp) sanoi, että uudistus viedään läpi tällä hallituskaudella ja laki on tarkoitus saada voimaan vuoden 2023 alusta.
Translakiesitys on lähdössä näinä päivinä lausontokierrokselle. Lakiesitys on hallitusneuvotteluissa sovitun kaltainen.
Torstaina eduskunnan täysistunnossa lähetekeskustelussa translakiuudistusta vaativa Oikeus olla -kansalaisaloite sekä ns. eheytyshoitojen kieltämistä vaativa Ehjänä syntynyt -kansalaisaloite lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.
Eduskunta on aloittanut hallitusohjelmaan kuuluvan translain valmistelun. Lakiehdotus lähtee lausuntokierrokselle alkukeväästä ja päätöksiä odotetaan alkukesästä. Translakiuudistusta vaativa kansalaisaloite on tulossa lähetekeskusteluun 11. marraskuuta.
Oikeus olla -kansalaisaloite translain uudistamiseksi luovutetaan eduskunnalle perjantaina 24. syyskuuta. Aloite keräsi vaadittavat 50 000 kannatusilmoitusta alle kahdessa vuorokaudessa ja yhteensä 68 374 kannatusilmoitusta alle kahden kuukauden aikana.
Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) hyökkää Etelä-Suomen Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa translakiuudistusta vastaan. Räsänen on aiemmin kirjoittanut, että homoseksuaalisuus olisi psykoseksuaalisen kehityksen häiriö.
Tiistaina 6. huhtikuuta julkaistu translain uudistamista vaativa Oikeus olla -kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Aloite sai kasaan vaadittavat 50 000 kannatusilmoitusta vajaa kaksi vuorokautta myöhemmin.
Tiistaina 6. huhtikuuta julkaistaan translain uudistamista vaativa Oikeus olla -kansalaisaloite. Kampanjakasvona on huippu-urheilijana ja avoimesti transsukupuolisena nuorena tunnettu 17-vuotias Jade Nyström.
Sateenkaarijärjestöt kertovat olevansa erittäin pettyneitä vanhemmuuslakiin ja hidasteluun translakityöryhmän asettamisessa. Suomen vasemmistovetoinen hallitus ei ole edistänyt lakihankkeita toivotusti.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on kirjoittanut Twitterissä, että "alaikäisiä ei siis tule mukaan" vastauksena translakiuudistusta kritisoineeseen Twitter-viestiin, jossa Kurvisen käyttäjätunnus oli mainittu.
Translakiuudistus etenee. Lakiesitystä valmisteleva työryhmä on määrä asettaa maaliskuussa ja eduskunnalle esitys annetaan joulukuussa. Hallitusohjelmaan on kirjattu itsemääräämisoikeutta kunnioittavan sukupuolen vahvistamista koskevan lain säätäminen.
Sveitsin liittokokous on hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain sekä lain, joka helpottaa transsukupuolisten ja intersukupuolisten mahdollisuutta muuttaa nimeään ja vahvistaa juridisen sukupuolensa.
Hallitusohjelmaan kirjatun translain uudistamisen etenemättömyys huolestuttaa järjestöjä. Lainvalmistelutyöhön ei ole ryhdytty. Järjestetöjen mukaan uudistustyössä on myös arvioitava uudelleen sukupuolen juridisen vahvistamisen 18 vuoden ikäraja.
Taloustutkimus on Aito avioliitto ry:n tilauksesta tehnyt kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten kantaa translakiuudistukseen liittyviin kysymyksiin. Kyselyssä käytettiin termiä "sukupuolenvaihto".
Sunnuntaina päättynyt Helsinki Pride -viikko toi sateenkaaren värit ja lukuisten muidenkin pride-lippujen värit niin Helsingin kuin monen muunkin paikkakunnan kaduille ja raiteille. Yhdenvertaisuus on edennyt, mutta sitä vastustavat äänitorvetkin soivat.
Eduskunnan hlbti-verkosto kiirehtii translain uudistamista. Lauantaina 12.9. julkaistussa tiedotteessa todetaan tärkeäksi, ettei uudistuksessa sivuuteta mahdollisuutta parantaa sateenkaarilasten ja -nuorten asemaa.
Trans ry kritisoi kannanotossaan peruspalveluministeri Krista Kiurun tiistaina julkisuuteen tulleita kommentteja terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto PALKOn sukupuolidysforian hoitoa käsittelevistä hoitosuosituksista.
Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas) teki kirjallisen kysymyksen translain uudistamisen edistämisen aikataulusta ja valmistelutyöryhmän raportin hyödyntämisestä lainvalmistelussa. Kesäkuun lopussa annetun vastauksen mukaan työ on jatkumassa.
Translainsäädännön uudistamisen valmistelutyöryhmä on julkaissut raporttinsa. Kiireellisin uudistus on lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistaminen. Työryhmä myös esittää oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen alaikärajan asettamista 15 ikävuoteen.
Terveydenhuollon aiheisiin keskittyvä uutislehti Mediuutiset nosti Setan puheenjohtaja Sakris Kupilan vuoden 2019 terveysalan vaikuttavimpien henkilöiden joukkoon.
TransHelsinki-tapahtumaa vietetään 16.-24.11., ja sen teemana on transnuorten ääni. Keskiviikkona 20.11. vietetään kansainvälistä transmuistopäivää (Transgender day of Remembrance), jolloin kunnioitetaan vuoden aikana murhattujen transihmisten muistoa.
Eduskunnan HLBTI-verkosto järjestäytynyt perjantaisessa syyskokouksessaan, kertoo Seta. Puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Bella Forsgrén (vihr).
Euroopan neuvoston rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio (ECRI) vaatii tiistaina julkaistussa raportissa Suomea muuttamaan lakia, joka edellyttää juridisen sukupuolensa vahvistavalta transsukupuolista henkilöltä steriliteettiä.
Alkuviikosta julkaistussa kirjoituksessa Puolimatka esittää joukon näkemyksiään, joiden mukaan translain uudistaminen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi vaarantaisi tyttöjen ja naisten turvallisuutta.
Eduskunnan HLBTI-verkosto katsoo, että sukupuolen juridisen vahvistamisen tulisi olla mahdollista myös alaikäiselle transsukupuoliselle henkilölle. Se muistuttaa myös kolmannen sukupuolimerkinnän mahdollistamisen tarpeesta.