Eduskunta on aloittanut hallitusohjelmaan kuuluvan translain valmistelun. Lakiehdotus lähtee lausuntokierrokselle alkukeväästä ja päätöksiä odotetaan alkukesästä. Myös translakiuudistusta vaativa kansalaisaloite on tulossa käsittelyyn.
Lakiuudistusta valmisteleva virkamiestyöryhmä kokoontui toista kertaa lokakuun lopulla. Ensimmäistä kertaa kokoontui myös lain arviointi- ja seurantaryhmä. Siinä on mukana esimerkiksi sukupuolivähemmistöjä edustavia järjestöjä.
Hallitusohjelmaan kirjattu translakiuudistus on edennyt hitaasti
Nykyiseen pääministeri Sanna Marinin (sdp) hallituksen ohjelmaan kirjattu translainsäädännön uudistuksen hidas eteneminen on huolestuttanut sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa edistäviä järjestöjä. Asiasta on tehty eduskunnalle myös kirjallisia kysymyksiä. Huolta on kannettu siitä, ehditäänkö lakiuudistus ylipäänsä viedä maaliin kuluvalla ennen seuraavia eduskuntavaaleja.
Ylen mukaan ministeri Krista Kiuru (sdp) vakuuttaa, että lakia muutetaan tällä hallituskaudella. Helsingin Sanomat puolestaan kertoo, että lain esittelijäksi on nimitetty lokakuussa virkavapaalta palannut neuvotteleva virkamies Maija Iles sosiaali- ja terveysministeriöstä. Virkamiesryhmää johtaa STM:n johtaja Jaska Siikavirta, joka on ollut keskeinen virkamies koronalakien valmistelussa.
Sosiaali- ja terveysministeriö on selittänyt translakiuudistuksen verkkaista etenemistä koronakriisin vaikutuksella ministeriön aikatauluihin. Helmikuussa 2020 julkaistiin valmistelutyöryhmän raportti, lakiesitystä valmisteleva työryhmä asetettiin maaliskuussa 2021.
Työryhmä pitää kiireisimpänä toimena lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista. Juridisen sukupuolen vahvistamisen erottamista lääketieteellisestä prosessista pidetään perusteltuna. Näistä asioista on myös hallituksen piirissä yksimielisyys. Keskustelua herättäviä asioita sen sijaan ovat esimerkiksi se, minkälaista selvitystä juridisen sukupuolensa vahvistamista haluavalta edellytetään. Samoin erimielisyyttä on alaikäisten mahdollisuudesta vahvistaa oikeudellinen sukupuolensa, jota erityisesti keskustan piiristä on vastustettu.
Oikeus olla -kansalaisaloite lähetekeskustelussa 11.11.
Translain uudistusta vaativa Oikeus olla -kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle syyskuun lopulla. Oikeus olla -aloitteen lähetekeskustelu on määrä järjestää torstain 11. marraskuuta täysistunnossa, jolloin myös eheytyshoitojen kieltämistä vaativa Ehjänä syntynyt -aloitetta on tarkoitus käsitellä. Oikeus olla -kansalaisaloite keräsi vaadittavat 50 000 kannatusilmoitusta alle kahdessa vuorokaudessa ja yhteensä 68 374 kannatusilmoitusta alle kahden kuukauden aikana.