Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja translaista: Alaikäisiä ei siis tule mukaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 9
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kuva: eduskunta)

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kirjoitti Twitterissä 27.1.2021, että "alaikäisiä ei siis tule mukaan" vastauksena translakiuudistusta kritisoineeseen Twitter-viestiin, jossa Kurvisen käyttäjätunnus oli mainittu. 

Alkuperäisen viestin kirjoittaja osoitti kysymyksen translain "runnomisesta läpi" Kurviselle mainitsemalla tämän twitter-tunuuksen. Kirjoittajan mukaan 16-vuotias voi katua "kyseistä asiaa" kymmenen vuoden päästä. Hänen mukaansa "terve järki on kaukana".

- Älkää levittäkö väärää tietoa. Alaikäisiä ei siis tule mukaan, vastasi Kurvinen tähän.

Kurvinen jätti kuitenkin selventämättä tarkemmin, mistä translakiuudistuksessa on kyse.

Translakiuudistuksen tarkoituksena on erottaa juridisen sukupuolen vahvistaminen lääketieteellisistä hoidoista. Käytännössä lakiuudistuksella lopetettaisiin nykyään sukupuolen vahvistamiseen liittyvä hedelmättömyysvaatimus, joka viimekädessä toteutuu lääketieteellisillä hoidoilla.

Kokoomuksen läheisjärjestö Kasary kommentoi Kurvisen toimintaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- On surullista katsottavaa, kun hallituksen yhdenvertaisuusteot joutuvat Kurvisen käsittelyssä populistisen kauhistelun kohteeksi. Ne jatkavat lopulta eteenpäin omituisina kompromisseina, joissa varsinaiset uudistukset jätetään seuraavalle keputtomalle hallitukselle, toteaa Kasaryn puheenjohtaja Max Laihonen.

Esimerkiksi Translasten ja -nuorten perheet ry toteaa Twitterissä, että keskusta vahvistaa jo nyt, ennen työryhmän asettamista, ettei alaikäisiä tulla ottamaan mukaan translain uudistukseen.

Virhe median upotuksessa.

- Tähän toivomme todellakin kunnon perusteluja: miksi nuorilta halutaan evätä oikeus ihmisoikeuksiin ja perustuslain mukaiseen yhdenvertaisuuteen?

Hallitusohjelmaan kirjattu translakiuudistus on edennyt hitaasti. Translain uudistusta valmistelleen valmistelutyöryhmän raportti julkaistiin helmikuussa 2020. Lakiesitystä valmisteleva työryhmä on määrä asettaa maaliskuun puolivälissä ja eduskunnan käsiteltäväksi esitys on tarkoitus antaa joulukuussa. Lakiuudistuksen odotetaan tulevan voimaan vuonna 2022.

Hallituspuolueet Keskustaa lukuunottamatta suhtautuvat myönteisesti translain uudistamiseen. Joidenkin arvioiden mukaan lakiuudistuksen hidas eteneminen liittyisi keskustan haluttomuuteen ottaa huomioon myös alaikäiset. Kevällä 2019 hallitusneuvottelujen aikaan kerrottiin, että osa keskustalaisista on valmiita laajaan itsemääräämisoikeutta kunnioittavaan lakiuudistukseen, mutta etenkin ikäkysymyksen hiertävän konservatiivisempia keskustalaisia. Erimielisyyttä puolueessa herätti myös henkilön oma ilmoitus juridisen sukupuolen vahvistamisen perusteeksi.

Oppositiopuolueista puolestaan Kokoomus on vahvimmin viestinyt translakiuudistuksen edistämisen tarvetta, kun taas Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit vastustavat sitä. 

Alkuvuodesta 2020 julkaistussa valmistelutyöryhmän raportissa todettiin, että voimassa oleva translainsäädäntö on vanhentunut eikä se kaikilta osin täytä nykyisiä perus- ja ihmisoikeusvelvoitteiden asettamia vaatimuksia. Kiireellisin lainsäädännön uudistamistarve kohdistuu raportin mukaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamiseen. 

Työryhmä kiinnitti huomiota myös alaikäisten transsukupuolisten asemaan. Sen mukaan hallitusohjelmakirjaus ei kokonaisuudessaan tunnista työryhmän havaitsemia haasteita. Työryhmä esitti oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen ikärajan asettamista 15 ikävuoteen.

9 kommenttia

"Työryhmä esitti oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen ikärajan asettamista 15 ikävuoteen."
On sinänsä hyvä, jos ikärajaa alennetaan nykyisestä. Mitä pikemmin sukupuolivähemmistöön kuuluva henkilö saa juridisen sukupuolensa vastaamaan omaa todellisuutta, sitä pikemmin hän pääsee rakentamaan oikeasti omaa elämäänsä.

Mutta ikärajassa on myös yksi ristiriita: sehän koskee henkilöä itseään, mutta ei rajoita niitä henkilöitä, jotka syntymässä "määrittävät" syntyneen vauvan sukupuolen. Jos on olemassa ikäraja oman juridisen sukupuolen määrittämiseen, olen sitä mieltä, että silloin ei muidenkaan pitäisi toisen ihmisen puolesta sukupuolta määrittää. Syntymässä juridinen sukupuoli pitäisi jättää määrittämättä, sillä jos määritys menee pieleen, henkilö joutuu odottamaan 15-vuotiaaksi (työryhmän ehdotuksen mukaan) ennen kuin pääsee tämän virheen korjaamaan. On erikoista, että virheen saa tehdä jo vastasyntyneen kohdalla, mutta virheen saa korjata vasta toistakymmentä vuotta myöhemmin.

Vanhemmat itse voivat minun puolestani toki kutsua lastaan tytöksi/pojaksi/jollain muulla termillä, sillä he kuitenkin ovat tiiviisti osa lapsen elämää ja siten heillä lienee mahdollisuus huomata, millä sukupuolimääritelmällä (jos millään) lapsi toivoo itseään kutsuttavan. Ja jos lapsi myöhemmin ilmaiseekin että toivoo häntä kutsuttavan muulla sukupuolimääritelmällä kuin aiemmin, on muutos perhepiirissä/ystävien kesken ehkä edes hivenen helpompi, kun väärä sukupuolimääritys ei ole virallisissa rekistereissä. Oman sukupuolensa voisi sitten halutessaan merkitä viralliseksi kun on tullut tiettyyn ikään, jolloin päätös on aidosti oma, eikä muiden ihmisten tuputtama.
"Syntymässä juridinen sukupuoli pitäisi jättää määrittämättä, sillä jos määritys menee pieleen, henkilö joutuu odottamaan 15-vuotiaaksi (työryhmän ehdotuksen mukaan) ennen kuin pääsee tämän virheen korjaamaan. On erikoista, että virheen saa tehdä jo vastasyntyneen kohdalla, mutta virheen saa korjata vasta toistakymmentä vuotta myöhemmin."

Tuo on toki kimuranttia. Mutta jos esität ettei kenenkään sukupuola saisi määrittää jo syntymän jälkeen, niin onhan se kaikkein huonoin asia, jos kaikkien ihmisten sukupuoleksi määriteltäsiin syntymän jälkeen oletuksena "sukupuoleton" ja jos sen määrittelyvirheen 97+% pääsisivät korjaamaan vasta täytettyään 15 vuotta.

Sukupuolisuus kun on moninaisuus, eikä mitään vain yhtä ja samaa.
Eikä siinä ole yhtään mitään pahaa, eikä väärää, jos on kohdusta ja syntymästään tyttö(nainen), poika(mies), ...

On yhtä väärin lapsia kohtaan sanoa tai alkaa kutsumaan (oikeasti, kohdusta ja syntymästääl lähtien) tyttöjä tai poikia muuksi, esim. kutsua heitä virheellisesti sukupuolettomiksi. Se vain veisi esillä olevaa problematiikkaa "ojasta isompaan allikkoon". Pitää löytyä kaikille mahdollisimman hyvin sopiva ratkaisu.

Todetaanhan osalla ihmisistä monia muitakin asioita vasta varttumisen myötä myöhemmin, vaikka valtaosalla niitä ei ole.

Jos kaikkia vauvoja alettaisiin kutsua sukupuolettomiksi, kunnes he itse ilmaisisivat muuta, niin mikä peruste se silloin enään olisi antaa sukupuolimääritys, jos se on ollut selvä 97+%:lla jo kohdusta ja syntymästä lähtien. Eli jos trans-sukupuolista ja muitakin pidettäisiin sukupuolettomina odottamaan itsemäärittelyä jossain iässä, niin mikä peruste silloin se itsemäärittely enään olisi määritellä muuksi kuin sukupuolettomaksi, jos kaikki olisivat siksi määritelty jo syntymässään, vaikka 97+% ei kohdusta ja syntymästään lähtien sukupuolettomia, tai muuta kuin fyysisesti näyttäisi, olisikaan. Ei kaikkia voi lähteä määrittämään potentiaalisiksi trans-sukupuolisiksi.

Sukupuolisuuden itsekokeminenhan korostuu puberteetti-iästä lähtien, samoin kuin seksuaalisuudenkin, koska silloin noita tuntemuksia voimistava hormonitoiminta on ronskimmillaan ja herättää tajuntaa ja tuntemuksia. Mutta puberteetti-ikä osuu lapsilla hieman eri aikoihin. Ehkä se sukupuolen itsemäärittelyn mahdollisuus voisi olla 13 ikävuodesta lähtienkin jo. Siinä iässä alkaa olla jo pohjaa ja mentaalisia valmiuksia ajatella ja jäsentää asiaa perusteellisemmin. Ja koulussa, sekä muutenkin voisi valmentaa lapsia ymmärtämään tuota ja esim. erottamaan sitä, etteivät vaatetukset, eivät vaatetusmuodit, trendit yms. määritä sukupuolta tai sukupuolettomuutta, eivätkä tee sukupuolisuutta tai sukupuolettomuutta, vaan se oma kehon ja pään biologia, sekä mihin kaikkeen kukin sukupuolisuus sitten liittyy elämässä, koko elämässä.