Järjestöt huolissaan translain käsittelyaikataulusta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Seta ja yli 60 muuta järjestöä vaativat tänään yhteislausunnossaan translain käsittelyn kiirehtimistä sekä lakiin jäävien puutteiden korjaamista. Sateenkaaritoimijoiden piirissä on kasvanut huoli siitä, ehttiikö translaki valmiiksi tällä hallituskaudella.

Kannanoton julkaisseet järjestöt pitävät hallituksen esitystä uudeksi translaiksi tärkeänä askeleena ihmisoikeuksien edistämiseksi, ja ne vaativat esityksen hyväksymistä viipymättä. Niiden mukaan itsemääräämisoikeuteen perustuva sukupuolen juridinen vahvistaminen parantaa ihmisoikeuksia, kehollista koskemattomuutta ja oikeutta yksityisyyteen.

Järjestöt kritisoivat sitä, että laki ei ota huomioon alaikäisiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Korostamme, että translakiin jäävä 18 vuoden ikäraja ei kunnioita lapsen oikeuksia. Sukupuolen vahvistamisen lykkääntyminen vuosilla heikentää alaikäisten hyvinvointia. Nyt hyväksyttävän esityksen lisäksi on ryhdyttävä toimiin täysi-ikäisyysvaatimuksen poistamiseksi lapsen oikeuksia koskevat perus- ja ihmisoikeusvelvoitteet huomioiden.

Järjestöt vaativat lisäksi, että hallitus varmistaa myös kiireellisesti intersukupuolisten lasten kehollisen koskemattomuuden toteutumisen, kuten se hallitusohjelmassaan on luvannut.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!