Translakiesitys lähdössä lausuntokierrokselle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Translakiesitys on lähdössä näinä päivinä lausontokierrokselle. Asiasta ovat kertoneet mm. Yle ja Helsingin Sanomat. Lakiesitys on hallitusneuvotteluissa sovitun kaltainen.

Esityksen mukaan juridisen sukupuolen voi vahvistaa vasta täysi-ikäisenä. Erityisesti keskustan kanta on, ettei tätä mahdollisuutta tule alaikäisille. Vasemmistoliitossa ja vihreissä katsotaan, että mahdollisuus pitäisi olla myös alaikäisille.

Juridisen sukupuolen vahvistavan tulee myös esittää selvitys digi- ja väestötietovirastolle siitä, että kokee pysyvästi kuuluvansa vahvistettavaan sukupuoleen. Esityksessä on määritelty myös kuukauden mittainen harkinta-aika juridisen sukupuolen vahvistamiselle.

Eduskunnan odotetaan päättävän translaista kesän alussa, viikolla 22. Voimaantulon ajankohdaksi oletetaan vuodenvaihdetta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uuden translain merkittävin ero nykyiseen on se, että juridisen sukupuolen vahvistaminen irrotetaan lääketieteellisistä transhoidoista. Henkilötietojen sukupuolimerkinnän muuttamisen edellytyksenä on nykylaissa hedelmättömyys ja juridisen sukupuolen muuttamiseen liittyvä prosessi on pitkä. Suomi on saanut asiasta kansainvälistä kritiikkiä.

Eduskunta käsittelee myös translakiuudistusta vaativaa Oikeus olla -kansalaisaloitetta, jonka mukaan juridinen sukupuoli pitäisi voida vahvistaa ilmoitusmenettelyllä, ja että juridisen sukupuolen vahvistaminen olisi mahdollista myös alaikäiselle.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!