Seta ja Sateenkaariperheet pettyneitä hallituksen toimintaan lakiuudistushankkeissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6
Valtioneuvoston linna

Sateenkaarijärjestöt kertovat olevansa erittäin pettyneitä vanhemmuuslakiin ja hidasteluun translakityöryhmän asettamisessa. Suomen vasemmistovetoinen hallitus ei ole edistänyt lakihankkeita toivotusti.

Oikeusministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle esityksen vanhemmuuslaista. Setan mukaan esitys on pettymys ja vahvistaa huolta hallituksen sitoutumisesta sateenkaari-ihmisten oikeuksien vahvistamiseen.

- Vanhemmuuslaki on toteutumassa mitättömänä teknisenä muutoksena, jossa ei uskalleta parantaa niiden lasten oikeuksia, jotka elävät useamman kuin kahden vanhemman perheissä, sanoo Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

Vanhemmuuslaki säätelee vanhemmuuden määräytymistä ja siihen on yhdistetty isyys- ja äitiyslaki. Seta ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n torstaisessa tiedotteessa todetaan, että esityksessä hallitus tarrautuu perinteiseen vanhemmuuden määrittelyyn sen sijaan, että parantaisi oikeuksia perhemuotojen moninaisuus huomioiden.

- Lakiesitys ei paranna sateenkaariperheiden oikeuksia millään tavalla, Jämsä toteaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ihmisoikeusjärjestö Seta pelkää, että translain uudistus kokee saman kohtalon kuin 2014. Lakiesitystä valmisteleva työryhmä piti asettaa maaliskuun puolessavälissä, muttei sitä ole vielä tehty.

- Hallituksen tärkeimpiä ihmisoikeustekoja on translain kokonaisuudistus. Laki vaikuttaa jälleen jäävän muiden asioiden jalkoihin. Hallitus ei ole myöskään reagoinut hallitusohjelmakirjauksessa olevaan lapsen oikeuksiin liittyvään ongelmaan, vaikka sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä totesi hallitusohjelmakirjauksen ongelmallisuuden alaikäisten kohdalla, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo painottaa.

Järjestöstä todetaan, että sukupuolen juridinen vahvistaminen tulee mahdollistaa Suomessa myös alaikäisille.

- On täysin katastrofaalista, jos ihmisoikeusmyönteinen hallitus ohittaa lapsen oikeuksien näkökulman lainsäädäntötyössään.

Marinin hallituksen ohjelma sisältää Setan mukaan paljon toivoa sateenkaari-ihmisille ja sen julkistamisen yhteydessä vaikutti, että valtio haluaa vihdoin kantaa vastuunsa myös sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksista. Hallitusohjelmassa on myös kirjaus, että sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja heidän perheilleen luvataan yksilöllistä ja oikea-aikaista tukea. Lisäksi hallitus on linjannut intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeuden vahvistamisesta ja pienten lasten kosmeettisesta, ei-lääketieteellisestä sukuelinkirurgiasta luopumisesta. Nämä ovat toistaiseksi järjestöjen mielestä kauniita lupauksia, ja nyt olisi vielä aikaa lunastaa ne.

- Tällä hetkellä näyttää siltä, että aikomuksista puuttuu aito pyrkimys niiden ihmisten hyvinvoinnin ja oikeuksien vahvistamiseen, joita uudistukset koskevat, pääsihteeri Tarjamo sanoo.

6 kommenttia

Nyt pitäisi meidän kaikkien ja jopa Setankin ottaa järki käyttöön. Hallituksella on varmasti todella paljon työtä tämän kornonan kanssa. Siis todella paljon ilman, että me ja setalaiset ja erilaiset sateenkaariperheet vaadimme ja edellytämme halitukselta ihan mitä tahansa omaan napaamme tuijottaen

Yskon vakaasti, että hallitus tekee voitavansa, mutta pitää olla jonkinlainen järjestys asioiden hoitamisessa, kansakunnan terveys ensin, ja sitten muita parannuksia ihmisten arkielämään. Emmehän me ole persuja, joilla ei mikään käy, mutta kaikkea mahdotonta vaasitaan.
Eli pitäisi vain antaa transsukupuolisten ihmisten asioiden olla, samalla kun suuressa tiimalasissa hiekka valuu? Tuleminen tunnustetuksi oikeassa sukupuolessa on monille transsukupuolisille ymmärtääkseni elämänlaatua merkittävästi parantava asia.

Minkään mahdottoman vaatimisesta ei ole kyse. Tätä juridiseen sukupuoleen liittyvää asiaa on vatvottu melko pitkään. Kyse on ihmisten ainutkertaisesta elämästä. Sama vanhemmuuslain kautta lapsiperheiden kohdalla; siinä kyse on ennen kaikkea lasten asemasta.

Ja juuri perussuomalaiset on tästä "asioiden tärkeysjärjestyksestä" puhuneet. Ihan kuin vain asian kerralla voisi hoitaa kuntoon. Jos hallitus ei kykene kuin yhtä asiaa kerrallaan hoitamaan, niin herää vakava kysymys sen kyvykkyydestä.