Sveitsin liittokokous eli parlamentti on hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain sekä lain, joka helpottaa transsukupuolisten ja intersukupuolisten mahdollisuutta muuttaa nimeään ja vahvistaa juridisen sukupuolensa.
Vuodesta 2013 lähtien prosessissa ollut avioliittokysymys ratkesi liittokokouksen kansallisneuvostossa eli alahuoneessa äänin 136-48 ja ylähuoneessa äänin 24-11.
Arvokonservatiivinen Sveitsin demokraattinen liitto aikoo kerätä tarvittavan määrän allekirjoituksia, jolla avulla avioliittokysymys alistetaan kansanäänestykseen. Mielipidetiedustelujen mukaan 82 prosenttia sveitsiläisistä kuitenkin tukee sukupuolineutraalia avioliittolainsäädäntöä.
Sveitsissä samaa sukupuolta olevien on ollut mahdollista rekisteröidä parisuhteensa. Maanlaajuisesti se tuli mahdolliseksi vuonna 2007. Se ei kuitenkaan ole oikeusvaikutuksiltaan avioliittoinstituution veroinen. Samaa sukupuolta olevien väliset suhteet ovat olleet Sveitsissä laillisia vuodesta 1942. Suojaikärajat yhdistettiin 1992. Syrjinnältä suojaavaa lainsäädäntöä tuli voimaan vuosituhannen vaihteessa ja kattavammin se astui voimaan kuluvana vuonna.
Myös sukupuolivähemmistöjen asemaa parantava laki hyväksyttiin
Liittokokous hyväksyi muutamaa tuntia myöhemmin myös lain, joka itsemäärittelyyn perustuen mahdollistaa transsukupuolisten ja intersukupuolisten vahvistaa nimensä ja juridisen sukupuolensa ilmoitusmenettelyllä, kun aiemmin prosessi on vaatinut tuomioistuinkäsittelyn. Laki edellyttää alle 16-vuotiaiden kohdalla vanhempien tai huoltajien suostumusta. Aiemmin oikeusprosessin kohdalla ei ollut ikärajaa.
Juridisen sukupuolen vahvistaminen on Sveitsissä ollut mahdollista vuodesta 1993.
Suomessa
Suomessa sukupuolineutraali avioliittolaki astui voimaan vuonna 2017. Nykyisessä hallitusohjelmassa on mainittuna translainsäädännön uudistaminen, mutta hanke ei toistaiseksi ole juuri edennyt.