Sveitsi: tasa-arvoinen avioliittolaki ja helpompi juridisen sukupuolen vahvistaminen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Sveitsin liittokokous eli parlamentti on hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain sekä lain, joka helpottaa transsukupuolisten ja intersukupuolisten mahdollisuutta muuttaa nimeään ja vahvistaa juridisen sukupuolensa.

Vuodesta 2013 lähtien prosessissa ollut avioliittokysymys ratkesi liittokokouksen kansallisneuvostossa eli alahuoneessa äänin 136-48 ja ylähuoneessa äänin 24-11.

Arvokonservatiivinen Sveitsin demokraattinen liitto aikoo kerätä tarvittavan määrän allekirjoituksia, jolla avulla avioliittokysymys alistetaan kansanäänestykseen. Mielipidetiedustelujen mukaan 82 prosenttia sveitsiläisistä kuitenkin tukee sukupuolineutraalia avioliittolainsäädäntöä. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sveitsissä samaa sukupuolta olevien on ollut mahdollista rekisteröidä parisuhteensa. Maanlaajuisesti se tuli mahdolliseksi vuonna 2007. Se ei kuitenkaan ole oikeusvaikutuksiltaan avioliittoinstituution veroinen. Samaa sukupuolta olevien väliset suhteet ovat olleet Sveitsissä laillisia vuodesta 1942. Suojaikärajat yhdistettiin 1992. Syrjinnältä suojaavaa lainsäädäntöä tuli voimaan vuosituhannen vaihteessa ja kattavammin se astui voimaan kuluvana vuonna.

Myös sukupuolivähemmistöjen asemaa parantava laki hyväksyttiin

Liittokokous hyväksyi muutamaa tuntia myöhemmin myös lain, joka itsemäärittelyyn perustuen mahdollistaa transsukupuolisten ja intersukupuolisten vahvistaa nimensä ja juridisen sukupuolensa ilmoitusmenettelyllä, kun aiemmin prosessi on vaatinut tuomioistuinkäsittelyn. Laki edellyttää alle 16-vuotiaiden kohdalla vanhempien tai huoltajien suostumusta. Aiemmin oikeusprosessin kohdalla ei ollut ikärajaa.

Juridisen sukupuolen vahvistaminen on Sveitsissä ollut mahdollista vuodesta 1993.

Suomessa

Suomessa sukupuolineutraali avioliittolaki astui voimaan vuonna 2017. Nykyisessä hallitusohjelmassa on mainittuna translainsäädännön uudistaminen, mutta hanke ei toistaiseksi ole juuri edennyt.

1 kommenttia

Seitsemän vuotta siihen meni.

Viherliberaalit toivat parlamentin käsittelyyn lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista 5.12.2013. Sen jälkeen sitä käsiteltiin lakivaliokunnassa ja parlamentissa monta vuotta. Kesällä 2020 parlamentin suuri kamari eli kansallisneuvosto äänesti siitä ensimmäisen kerran:
https://ranneliike.net/keskustelu/22732/sveitsi-avioliitto-kaikille-aloite-hyvaksyttiin-kansallisneuvostossa

Ylähuone eli kantonien neuvosto hyväksyi aloitteen 1.12.2020 täpärästi äänin 22-20
https://www.srf.ch/news/schweiz/debatte-im-staenderat-staenderat-sagt-grundsaetzlich-ja-zur-ehe-fuer-alle
ja kansallisneuvosto hyväksyi kantonien neuvoston päätöksen 9.12.2020 äänin 119-71.
https://twitter.com/pinkcross_ch/status/1336689244438487043

Lopullinen äänestys
parlamentin molemmissa kamareissa järjestettiin tänään 18.12. Avioliitto kaikille -laki hyväksyttiin seuraavasti:
kansallisneuvosto 136-48
kantonien neuvosto 24-11
https://www.queer.de/detail.php?article_id=37781
englanninkielinen uutinen
https://www.gaystarnews.com/article/swiss-parliament-passes-marriage-equality-in-final-vote/

Lain voimaantulo voi viivästyä, sillä oikeistopopulistinen SVP-puolue ja äärikristillinen EDU uhkaavat kerätä 100 000 nimeä kansanäänestyksen järjestämiseksi. Myönteistä on kuitenkin, että kyselyjen mukaan 82 % Sveitsin äänestysikäisistä kannattaa avioliittolain muutosta.