Järjestöt huolissaan translain etenemättömyydestä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Hallitusohjelmaan kirjatun translain uudistamisen etenemättömyys huolestuttaa järjestöjä. Lainvalmistelutyöhön ei ole ryhdytty. Järjestetöjen mukaan uudistustyössä on myös arvioitava uudelleen sukupuolen juridisen vahvistamisen 18 vuoden ikäraja.

Kannanoton on allekirjoittanut useita kymmeniä järjestöjä. Kannanotto on luettavissa esimerkiksi Setan verkkosivuilla.

- On varmistettava, että uusi translaki ehditään säätää kuluvalla vaalikaudella. Lisäksi sukupuolen vahvistaminen tulisi tehdä mahdolliseksi myös alaikäisille. Sukupuolivähemmistöjen oikeudet eivät saa jäädä muiden asioiden jalkoihin.

Järjestöjen kannanotossa todetaan, että sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä esitti raportissaan (31.1.2020) vaihtoehtoja translakiuudistuksen toteuttamiseksi. Raportin mukaan nykyinen oikeustila altistaa transsukupuoliset ja muunsukupuoliset henkilöt syrjinnälle ja muille oikeudenloukkauksille, erityisesti yksityisyyden loukkauksille. Työryhmä esitteli raportissa kolme eri vaihtoehtoa translain uudistamiseksi. Niin kutsutussa laajassa mallissa sukupuolen vahvistamisen oikeudellinen ja lääketieteellinen prosessi erotettaisiin toisistaan. Mallin laajimmassa versiossa kyse olisi ilmoitusmenettelystä ilman harkinta-aikaa. Järjestöjen mukaan laajin malli toteuttaisi todellisen itsemääräämisoikeuden parhaiten.

Työryhmä arvioi raportissaan myös alaikäisten transihmisten tilannetta. Työryhmä huomautti, ettei nykyinen hallitusohjelmakirjaus tunnista työryhmän havaitsemia haasteita alaikäisten yhdenvertaisuuden toteutumiselle. Työryhmä esitti vaihtoehtona, että sukupuolen juridinen vahvistaminen voisi olla mahdollista 15 vuotta täyttäneille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Hallituksen tulisikin arvioida uudelleen alaikäisten asema lakiuudistuksessa. Sukupuolen vahvistamisen lykkääntyminen jopa vuosilla heikentää transnuorten hyvinvointia huomattavasti. Mahdollisuus saada oikean sukupuolen mukaiset henkilöpaperit viivytyksettä helpottaisi lukuisten transnuorten elämää, vähentäisi syrjintää ja parantaisi nuorten hyvinvointia. Sukupuolen vahvistaminen alaikäisenä on mahdollista muun muassa Norjassa, Irlannissa ja Maltalla. Uusi nimilaki on jo vahvistanut alaikäisten oikeuksia, sillä 15-vuotiaasta alkaen etunimen voi muuttaa toisen sukupuolen mukaiseksi. Sukupuolen vahvistamista koskevan lain olisi luontevaa olla linjassa tämän kanssa.

Kesäkuun lopulla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sdp) vastasi kansanedustaja Veronika Honkasalon (vas) kysymykseen. Vastauksen mukaan koronaviruspandemia on vaikuttanut sosiaali- ja terveysministeriön työhmän aikatauluun, jonka vuoksi hallitusohjelmassa olevaa translain uudistushanke on ollut pysähdyksissä sen jälkeen kun valmistelutyöryhmän raportti julkaistiin helmikuussa. Kiuru sanoi tuolloin, että valmistelua tullaan jatkamaan hallitusohjelman mukaisesti.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!