Oikeus olla -kansalaisaloite translain uudistamiseksi luovutetaan eduskunnalle perjantaina 24. syyskuuta. Kansalaisaloitteen vastuuhenkilöt Valo Vesikauris ja Panda Eriksson luovuttavat aloitteen Pikkuparlamentin kansalaisinfossa klo 15.
Aloitteen luovuttamisesta kerrotaan keskiviikkona julkaistussa Trans ry:n tiedotteessa.
Aloite keräsi vaadittavat 50 000 kannatusilmoitusta alle kahdessa vuorokaudessa ja yhteensä 68 374 kannatusilmoitusta alle kahden kuukauden aikana.
- Voimassa oleva translaki on ihmisoikeusnäkökulmasta täysin kestämätön, ja nyt kymmenet tuhannet suomalaiset vaativat parempaa. Seuraavaksi on lainsäätäjien vuoro tehdä työnsä, kommentoi aloitteen vastuuhenkilö ja Trans ry:n puheenjohtaja Valo Vesikauris.
Kansalaisaloitteeseen kerättiin allekirjoituksia kuuden kuukauden enimmäisaikaa lyhyempi aika, ja työryhmä luovuttaa sen eduskunnalle jo nyt, jotta se ehtisi käsittelyyn samaan aikaan hallitusohjelman mukaisen translakiesityksen kanssa.
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti keväällä 2021 työryhmän valmistelemaan translain uudistusta. Työryhmän esitys on tarkoitus antaa joulukuussa 2021.
- Hallitusohjelman mukainen lakiuudistus sukupuolen juridisesta vahvistamisesta ei riitä korjaamaan kaikkia voimassa olevan lain ihmisoikeusrikkomuksia, kommentoi Vesikauris.
- Oikeus olla -aloitteen mukainen lakiuudistus sen sijaan mahdollistaa transihmisille heille kuuluvan täyden itsemäärittelyoikeuden omasta sukupuolestaan.
Hallitusohjelmaan kirjattu translakiuudistus on edennyt hitaasti
Nykyiseen pääministeri Sanna Marinin (sdp) hallituksen ohjelmaan kirjattu translainsäädännön uudistuksen hidas eteneminen on huolestuttanut sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa edistäviä järjestöjä. Sosiaali- ja terveysministeriö on selittänyt translakiuudistuksen verkkaista etenemistä koronakriisin vaikutuksella ministeriön aikatauluihin. Helmikuussa 2020 julkaistiin valmistelutyöryhmän raportti, lakiesitystä valmisteleva työryhmä asetettiin maaliskuussa 2021 ja lakiesitys on tarkoitus antaa joulukussa 2021. Lisäksi uudistus olisi koskemassa vain täysi-ikäisiä.