Hallituksen translakiesitys annetaan viimein eduskunnalle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Hallituksen esitys translaiksi annetaan torstaina eduskunnan käsiteltäväksi. 

Asiasta kertoo STT.

Lakihankkeen eteneminen on joka vaiheessa viivästynyt. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriö esimerkiksi selitti translakiuudistuksen verkkaista etenemistä koronakriisin vaikutuksella ministeriön aikatauluihin. 

Sosiaali- ja terveysministeriössä käynnistettiin vuonna 2019 hanke translain uudistamiseksi. Helmikuussa 2020 julkaistiin lakiuudistuksen valmistelutyöryhmän raportti, lakiesitystä valmisteleva työryhmä asetettiin maaliskuussa 2021. Eduskunta aloitti hallitusohjelmaan kuuluvan translain valmistelun marraskuussa 2021 ja lausuntokierrokselle se lähti alkukeväästä 2022. 

Keväällä eduskuntakäsittelyn alkua lupailtiin kesän alkuun ja sittemmin elokuulle. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Translainsäädännön uudistuksen hidas eteneminen on huolestuttanut sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa edistäviä järjestöjä. Asiasta on tehty eduskunnalle myös kirjallisia kysymyksiä. Huolta on kannettu siitä, ehditäänkö lakiuudistus ylipäänsä viedä maaliin kuluvalla ennen seuraavia eduskuntavaaleja. 

Lain on määrä tulla voimaan vuoden 2023 alusta.

Kiireisimpänä yksityiskohtana pidetään lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista. Uusi laki erottaa juridisen sukupuolen vahvistamisen lääketieteellisestä prosessista. Näistä asioista on myös hallituksen piirissä yksimielisyys. Sen sijaan lakiin on jäämässä 18-vuoden ikäraja, josta on hallituksen piirissä ollut erimielisyyttä. 

Translakiuudistuksen taustaa on esitelty myös eduskunnan verkkosivuilla.

Translain uudistusta on vaadittu myös Oikeus olla -kansalaisaloitteella, joka luovutettiin eduskunnalle syksyllä 2022.
 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!