Kuinka Päivi Räsänen kehtaa? - ja kyllähän hän kehtaa!

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
  • 16

Sunnuntaina päättynyt Helsinki Pride -viikko toi sateenkaaren värit ja lukuisten muidenkin pride-lippujen värit niin Helsingin kuin monen muunkin paikkakunnan kaduille ja raiteille. Yhdenvertaisuus on edennyt, mutta sitä vastustavat äänitorvetkin soivat.

Yksi Helsinki Pride 2020 -viikon sankareista on mediapersoona Tuure Boelius, joka haastoi kansanedustaja Päivi Räsästä (kd). Räsänen on lukuisissa yhteyksissä tuonut selväksi sen, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa ei ole tarpeen parantaa. Nyt Helsinki Pride -tapahtuman yhteydessä (9.9.)  hän esitti asiasta jälleen käsityksiään Twitterissä ja myös pidemmässä blogikirjoituksessaan.

- #Pride2020 ei ole ihmisoikeustapahtuma. Kyse on #lgbt´ideologiasta, jonka tavoitteena on murtaa ihmiskunnan historian ja jatkuvuuden perusta, lapsen oikeus äitiin ja isään sekä omaan synnynnäiseen sukupuoleensa. Keisarilla ei ole vaatteita, kirjoitti Räsänen, ja vetosi vielä sananvapauteen.

Tubettajana, näyttelijänä ja sittemmin laualajana tunnettu Tuure Boelius, 19, tarttui Päivi Räsäsen, 60, sanomisiin Instagramissa julkaisemassaan avoimessa kirjeessä, jossa hän hämmästeli sitä, miten Räsänen kehtaa käyttää vaikutusvaltaansa siten kuin käyttää.

Virhe median upotuksessa.

Boelius muistutti, että tärkeintä lapselle ei ole se, mitä sukupuolta vanhemmat ovat, vaan turvallinen koti ja rakastavat vanhemmat. Hän kehotti Räsästä miettimään, miltä tämän sanat tuntuvat juuri niistä lapsista, joilla on kaksi isää tai kaksi äitiä. Räsäsen esittämiin sukupuolen moninaisuuden kyseenalaistaviin kommenttiin Boelius vastasi transsukupuolisia murtavan lähinnä mielipiteet, joita Räsänenkin esittää ja Suomen epäoikeudenmukainen translaki.Boelius tarttui myös Räsäsen vetoomukseen sananvapaudesta. Boelius muistutti, ettei senkään varjolla ole perustta hyökätä ihmisoikeuksia vastaan, eivätkä ihmisoikeudet ole mielipideasioita. Boelius mainitsi vielä käsityksensä Jumalasta olevan erilainen kuin Räsäsen.

Boelius onnistui tökkimään julkaisemallaan avoimella kirjeellään kristillisdemokraattiien entistä puheenjohtajaa lausunnoistaan sen verran, että tämä katsoi parhaaksi vastata.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Räsänen puhui vastauksessaan “kahden sukupuolen käsitteistöstä”, jota hänen mukaansa pyritään muuttamaan pridessa ajettavilla “ideologisilla hankkeilla”. Räsänen perusteli kantaansa kahdesta sukupuolesta lisääntymisen biologialla.

- Niissä ajetaan ideologisia hankkeita, joiden tavoitteena on muuttaa biologisiin tosiasioihin perustuvaa kahden sukupuolen käsitteistöä, katsoo Räsänen.

- Totuus on kuitenkin se, että jokainen lapsi saa alkunsa yhdestä äidistä ja yhdestä isästä. Biologisesti sukupuolia on vain kaksi. Transnuoret ovat pääsääntöisesti syntyneet normaalisti tyttöinä ja poikina, kirjoitti Räsänen.

Räsänen katsoo nuorten hämmennyksen omasta identiteetistä lisääntyneen, ja tämän näkyvän “sukupuolenvaihdosten moninkertaistumisena”. Toisten käsitysten mukaan moni löytää sukupuolisuuden moninaisuutta koskevan lisääntyneen tiedon kautta sanoja ja käsitteitä omille kokemuksilleen.

Pitäisikö Räsäsen ja aatetoveriensa esittämät huomiot jättää vain omaan arvoonsa ja koettaa vaieta heidät kuoliaiksi? No ei.

Ei heidän rummutuksellaan ole kovin laajaa kaikupohjaa. Aika on ajanut ohitse. Valistus tekee tehtäväänsä. Se on tunnetusti uskomusten ja ennakkoluulojen pahin vihollinen. Uskonnollistaustaisiin ns. moraalikäsityksiin takertuvat tuskin pystyvät enää viemään asenteita menneen suuntaan - tosin Räsänen on onnistunut jarruttamaan hlbti-vähemmistöjen asemaa parantavia lakihankkeita silloin, kun puolue oli hallituksessa.

Boelius viestitti Räsäselle vielä lauantaisessa Helsinki Pride -konsertissa muuttamalla laulunsa sanoja: "Eikö sua hävetä, Päivi?"

Usein seksuaalinen suuntautuneisuus ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvät asiat kyseenalaistetaan sillä perusteella, että niiden sanotaan olevan tunteita, mieltymyksiä, kokemuksia itsestä tai tiedoistamatta rakentunut identiteetti - johon voisi erilaisilla keinoilla puuttua ja josta voisi “vapautua”. Tällaisia käsityksiä velloo sekä uskonnollisia että muita erilaisia ns. vaihtoehtoisia elämänsfilosofioita tarjoavien puheissa. 

Ymmärrys seksuaalisesta ja sukupuolisesta moninaisuudesta lisääntyy jatkuvasti. Tiede näkee seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden yhä selvemmin yksinomaan biologistaustaisena ilmiönä ja  verrattomasti moniulotteisempana asiana kuin lisääntymiselimet, sukusolut tai sukupuolikromosomit.

Eikä vaikeneminen onnistuisikaan nykyaikana, sosiaalisen median olemassaolon vuoksi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskeviin asiattomuuksiin on syytä vastata etenkin niiden hlbti-vähemmistöihin kuuluvien tähden, jotka syystä tai toisesta joutuvat elämään ympäristössä, jossa Päivi Räsäsen kaltaisia henkilöitä katsotaan ylöspäin. Monissa perheissä ollaan valmiita estämään lapsia ja nuoria kohtaamasta sitä tosiasiaa, että osa ihmisistä kuuluu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Osa tällaisissa perheissä elävistä lapsista ja nuorista kuuluu itse hlbti-vähemmistöihin, eikä heille ole kotioloissa luvassa tukea itseymmärryksen saavuttamiselle ja oman itsensä kohtaamiselle.

Siksi on tärkeää, että Päivi Räsäsen ja kumppanien hlbti-kielteiset avautumiset eivät jää vaille vastausta.

Meidän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien sietäisi yhdessä olla tukemassa niin translakiuudistusta kuin intersukupuolisten henkilöiden asemaa parantavia hankkeita. 

Translakiuudistuksen tärkein tavoite on irrottaa juridisen sukupuolen vahvistaminen lääketieteellisistä hoidoista. Myös intersukupuolisten asemaa parantavia lakien ja käytäntöjen muutoksia tarvitaan, esimerkiksi oikeus olla olematta juridisesti nainen tai mies, sekä tarpeettomien kosmeettisten sukuelinten leikkausten tekemisten lopettaminen.

Ne ovat ajankohtaisia kysymyksiä ja kiireellisiä hoitaa kuntoon mahdollisimman nopeasti. Jokainen yksilö, jota nämä asiat henkilökohtaisesti koskettavat, menettävät joka ainoa päivä yhden päivän, jonka voisi elää enemmän ihmisarvoisesti.

16 kommenttia

"Totuus on kuitenkin se, että jokainen lapsi saa alkunsa yhdestä äidistä ja yhdestä isästä"

Ristiriitaisen surkuhupaisa tuo Päipän toteamus, koska hän ja aatesiskoveljensä harrastavat kuitenkin uskomusta, jossa eka ihminen kuulemma sai alkunsa vain ainoastaan isästä, ilman äitiä.

Varsin kiusallinen detalji myös Päipälle ja uskontonsa harrastajille se, miten (heidän uskontonsa mukaan) miehestä sukupuolenmuutoksellisesti tulikin nainen, kun Aatamin mieskropan osasta tekaistiin Eeva-nainen (kuulemma).

Ja myöskin koska tuossa uskomuksessa julistetaan että "on vain yksi isä" ... mutta ei Äitiä, eli joden "jumalien lapsia" nuo uskovais-lapset olisivat :D

Päivän kannalta kurjaa on kuitenkin se, miten huomiotta "takapiruksi" hänen lahkolais-kristitty pappis-miehensä jää, Päipän toimiessa äänitorvena.
Aviomiehen jättäminen taka-alalle lienee ihan harkittu veto pariskunnalta. Vaimo senaattorina saa paljon enemmän ja helpommin mediatilaa kuin miehensä pappina. Koska emme pääse Räsäsille kärpäsiksi kattoon, voimme vain spekuloida kuinka paljon ajatuksista tulee mieheltä, Päivin toimiessa vain äänitorvena.

Räsäsen retoriikka on myös tarkaan harkittu. Esimerkiksi puhuminen sukupuolenvaihtamisesta (vrt.-korjaus)sisältää jo itsessään viestin.