Translakiuudistuksen toteutumisen puolesta osoitetaan mieltä tiistaina

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Translakiuudistuksen toteutumisen puolesta järjestetään mielenosoitus Helsingissä eduskuntatalolla tiistaina 27.9. kello 14-16. 

Mielenosoituksen on kutsunut koolle Trans ry, ja sen toteuttamiseen on osallistunut muitakin tahoja kuten Seta, Amnesty, Transfeminiinit ry, Translasten ja -nuorten perheet ry, Helsinki Pride -yhteisö ja Väestöliitto. Näiden lisäksi tukijoina ja osallistujina sekä puheenvuorojen pitäjinä on muitakin järjestöjä.

Mielenosoituksen pääasiallinen viesti on, että translaki on uudistettava välittömästi, eikä sen kanssa voi enää viivytellä.

- Hallituksen translakiesitys annettiin eduskunnalle viime viikolla. Sen laatimisessa on kestänyt kauan, ja eri asiantuntija- ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan siitä, ehditäänkö lakiuudistus varmasti käsitellä ja hyväksyä kokonaisuudessaan vielä tällä hallituskaudella.

Mielenosoituksessa nostetaan myös esiin hallituksen translakiesityksessä olevia puutteita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Trans ry:n mukaan suurimpia puutteita hallituksen translakiesityksessä on, että sukupuolen juridinen vahvistaminen olisi edelleen mahdollista vain 18 vuotta täyttäneille. Järjestö sanoo sen rikkovan alaikäisten itsemääräämisoikeutta, ja on kansallisten sekä kansainvälisten asiantuntijapuheenvuorojen ja Suomelle annettujen suositusten vastaista. 

- Hallituksen esityksen ollessa keväällä 2022 lausuntokierroksella, lausuntoja annettiin yhteensä 104 taholta. Valtaosa lausunnon antajista piti vaatimusta täysi-ikäisyydestä lasten oikeuksien kannalta ongelmallisena, ja vaati jatkovalmistelua tämän puutteen korjaamiseksi pikaisesti.

Hallituksen esitys translaiksi annetaan torstaina eduskunnan käsiteltäväksi. Lain on määrä tulla voimaan vuoden 2023 alusta. Translain uudistusta on vaadittu myös Oikeus olla -kansalaisaloitteella, joka luovutettiin eduskunnalle syksyllä 2022.

1 kommenttia

Eduskunnassa on tänään tiistaina (4.10.) luvassa lähetekeskustelu. Hallituspuolue keskustan riveissä on joitain translakiuudistuksen vastustajia.