Laki sukupuolen vahvistamisesta astuu voimaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Laki sukupuolen vahvistamisesta - eli uusi translaki - on tullut voimaan 3. huhtikuuta. Jatkossa juridisen sukupuolen voi vahvistaa oman selvityksen perusteella. Muutoksen myötä poistui vaatimuus lisääntymiskyvyttömyydestä.

Juridisen sukupuolen vahvistamisen lääketieteellisistä transhoidoista erottanut laki hyväksyttiin eduskunnassa helmikuussa äänin 113–69

Sukupuolen vahvistamiseen riittää jatkossa kirjallinen hakemus. Edellytyksenä on täysi-ikäisyys sekä Suomen kansalaisuus tai Suomessa asuminen. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Selvityksen sukupuolesta sisältävä hakemus tehdään väestörekisteriin, jonka jälkeen 30 vuorokauden harkinta-ajan jälkeen sukupuolimerkintä korjataan henkilötunnukseen ja henkilöllisyystodistuksiin. Sukupuolen vahvistaminen on mahdollista tehdä uudelleen aikaisintaan vuoden kuluttua. Jos uudelle muutokselle on ”painavia syitä”, voi vahvistamisen tehdä tätä aiemmin.

Tähän asti juridisen sukupuolen vahvistaminen edellytti myös psykiatrista arviota ja pitkää lääketieteellistä prosessia. Lisääntymiskyvyttömyys lakkaa olemasta juridisen sukupuolen vahvistamisen ehto. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!