Translakiuudistus jäi koronapandemian jalkoihin, mutta on etenemässä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas) teki kesäkuun alussa kirjallisen kysymyksen translain uudistamisen edistämisen aikataulusta ja valmistelutyöryhmän raportin hyödyntämisestä lainvalmistelussa.

- Millä aikataululla translain uudistusta on tarkoitus edistää, ja kuinka laajasti vaihtoehtoisia malleja translain uudistukselle valmistelleen työryhmän
suositukset otetaan lainvalmistelussa huomioon?
 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sdp) vastasi kesäkuun lopulla Honkasalon kysymykseen. Vastauksen mukaan koronaviruspandemia on vaikuttanut sosiaali- ja terveysministeriön työhmän aikatauluun, jonka vuoksi hallitusohjelmassa olevaa translain uudistushanke on ollut pysähdyksissä sen jälkeen kun valmistelutyöryhmän raportti julkaistiin helmikuussa.

- COVID-19 pandemia, sekä pandemiavarautumisesta seurannut lainsäädäntö- ja ohjeistustyö on vaikuttanut kaikkien ministeriöihin toimintasuunnitelmien toteutusaikatauluihin sekä hallitusohjelmaan kirjattujen uudistusten aikatauluihin. Siksi työryhmän työtä ei ole vielä aloitettu, mutta valmistelua tullaan jatkamaan hallitusohjelman mukaisesti.

- Asetettava työryhmä tekee tarvittavat lainsäädännölliset ehdotukset sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden aseman ja oikeuksien järjestämiseksi hallitusohjelman mukaisesti ja virkamiestyöryhmän aiemmin tänä vuonna laatiman raportin pohjalta. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kysymyksessään Honkasalo totesi hallituksen sitoutuneen ohjelmassaan sitoutuneen translain kokonaisuudistukseen.

- Tämänhetkinen translaki loukkaa räikeästi transihmisten oikeutta yksityisyyden suojaan, henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja heidän ihmisarvonsa kunnioitukseen, koska sukupuolen vahvistamisprosessi on pitkä ja perustuu ihmisoikeuksia loukkaaville edellytyksille, kuten edellytyksille lisääntymiskyvyttömyydestä sekä kahden lääkärin vahvistamasta transsukupuolisuusdiagnoosista. Väärä sukupuolimerkintä altistaa transihmiset syrjinnälle. Vaatimus täysi-ikäisyydestä loukkaa translasten ja -nuorten ihmisoikeuksia.  

Honkasalo muistuttaa, että kyse on verrattain suppeasta uudistushankkeesta, jolla voitaisiin vähentää terveydenhuoltojärjestelmän kuormitusta. Hän toteaa, että translain uudistamisen lykkääntymisellä on haitallinen vaikutus transihmisten oikeuksien toteutumiseen. 

Honkasalo myös pitää tärkeänä ohjeistaa työryhmää huomioimaan edeltävän työryhmän valmistelemat suositukset liittyen esimerkiksi oikeudellisen sukupuolen vahvistamiseen ilmoitusmenettelyllä sekä alaikäisten osalta. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!