Translakiuudistusta koskeva lakiesitys esitellään eduskunnalle elokuun lopulla, pyrkimys saada voimaan vuoden 2023 alusta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Kansanedustaja Ilmari Nurminen (sdp) kertoi Manse Pride -tapahtumassa translakiuudistuksen eduskuntakäsittelyn aikataulusta (kuva: Mikko Kivinen)

Translaki esitellään eduskunnalle elokuun lopulla viikolla 34. Manse Pride -tapahtumassa asiasta kertonut kansanedustaja Ilmari Nurminen (spd) sanoi, että uudistus viedään läpi tällä hallituskaudella ja laki on tarkoitus saada voimaan vuoden 2023 alusta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa asiasta vastaavana toimiva Nurminen sanoi, että itsemääräämisoikeutta kunnioittava uusi laki sukupuolen vahvistamisesta koskee täysi-ikäisiä: hallitusohjelmaan on kirjattu, että nykyinen vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistetaan ja lääketieteelliset sukupuolenkorjaushoidot eriytetään juridisesta sukupuolesta. Juridisen sukupuolensa voi vahvistaa hakemuksella.

Lainsäädäntöprosessi on määrä viedä maaliin syksyn aikana.

Alaikäisten osalta juridisen sukupuolen vahvistamisen osalta eduskunnassa on käyty keskustelua. Nurmisen mukaan asiasta pyritään saamaan käsittelyn aikana lisäkirjauksia. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta on määrä luopua osana henkilötunnuksen uudistamista, valtiovarainministeriön selvityksen pohjalta. 

Nurminen on Tampereella järjestetyn Manse Pride -tapahtuman suojelija.

1 kommenttia

Tuiki tavallista väkeä! Pitäisi voida arvostaa, että on sananvapaus sanoa olevansa vaikka muunsukupuolinen eikä voi väittää vastaan. Tämä on valtavan suuri asia. Demokratia, missä voi ilmaista ja sanoittaa näinkin henkilökohtaisia seikkoja itsestään.
Demokratia toimii. Toisaalla yritettiin kaataa demokraattinen valtiojärjestelmä huligaanien avulla ( USA ) ja missä fasistiset järjestöt voivat toimia ( ja murhaavat ihmisiä ). Eurooppaa tulisi varjella, arvostaa ja puolustaa kaikilla olemassa olevilla keinoilla. Naapurimaan suuruudenhullu ( rikollinen ) jengi on luonut oman valheideologiansa ja niiden nokkamiehet valehtelevat senkuin ehtivät. Elämme vaarallisia aikoja!