Translakiuudistus nytkähtää eteenpäin: maaliskuussa asetetaan työryhmä, eduskunnan käsittelyyn joulukuussa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Translakiuudistus on etenemässä. Lakiesitystä valmisteleva työryhmä on määrä asettaa maaliskuun puolivälissä ja eduskunnan käsiteltäväksi esitys on tarkoitus antaa joulukuussa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu itsemääräämisoikeutta kunnioittavan sukupuolen vahvistamista koskevan lain säätäminen. Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla todetaan, että asetetaan laajapohjainen työryhmä valmistelemaan hallituksen esitys virkaesivalmistelun pohjalta. Työryhmä on tarkoitus asettaa maaliskuussa 2021. Esitys on tarkoitus antaa joulukuussa 2021. Sen on määrä vahvistaa yksilön itsemääräämisoikeuden toteutumista kansainvälisten ihmisoikeussopimusten sekä perustuslain edellyttämällä tavalla.

Translain uudistusta valmistelleen valmistelutyöryhmän raportti julkaistiin helmikuussa 2020. 

Raportin tiivistelmässä todettiin, että voimassa oleva translainsäädäntö on vanhentunut eikä se kaikilta osin täytä nykyisiä perus- ja ihmisoikeusvelvoitteiden asettamia vaatimuksia. Kiireellisin lainsäädännön uudistamistarve kohdistuu raportin mukaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamiseen. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Työryhmä kiinnitti huomiota myös alaikäisten transsukupuolisten asemaan. Sen mukaan hallitusohjelmakirjaus ei kokonaisuudessaan tunnista työryhmän havaitsemia haasteita. Työryhmä esitti oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen ikärajan asettamista 15 ikävuoteen.

Lakihankkeen hidas eteneminen on huolestuttanut sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa edistäviä järjestöjä. Sosiaali- ja terveysministeriö on selittänyt translakiuudistuksen verkkaista etenemistä koronakriisin vaikutuksella ministeriön aikatauluihin.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!