Mietintö translaista valmistui sosiaali- ja terveysvaliokunnassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö translaista valmistui. Asia etenee eduskunnan täysistuntoon. Käsittelyn odotetaan tapahtuvan viikolla neljä.

Hallituksen esitys voitti äänin 11–5. Keskustalaisia lukuun ottamatta hallituspuolueiden edustajat äänestivät esityksen puolesta. Lisäksi myös Kokoomuksen jäsenet tukivat esitystä. Keskustan ja perussuomalaisten jäsenet vastustivat esitystä ja jättivät mietintöön vastalauseensa.

Uuden translain mukaan henkilö voi itsemäärittelyn pohjalta vahvistaa juridisen sukupuolimerkintänsä hakemuksella. Kokoomuksen vaatimuksesta lakiin tehtiin valiokunnassa rajaus, jonka mukaan tämän voi ilman erityisiä perusteita tehdä vain kerran vuoden sisällä. 

Merkittävin muutos vanhaan lainsäädäntöön verrattuna on se, että lisääntymiskyvyttömyysvaatimus ehtona juridisen sukupuolen vahvistamiselle poistuu. Käytännössä juridinen sukupuoli ja lääketieteelliset transhoidot erotetaan toisistaan. 

Lakiesitystä on kritisoitu siitä, että alaikäiset transsukupuoliset henkilöt jätetään huomiotta: juridisen sukupuolen vahvistaminen on mahdollista vasta täysi-ikäisenä. 

Lausumat koskevat alaikäisiä ja urheilua

Mietintöön lisättiin myös kaksi lausumaa. Niistä toinen koskee alaikäisiä transhenkilöitä ja toinen urheilua.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Alaikäisiä koskeva lausunto vaatii, että valtioneuvoston tulee valmistella muutoksia lainsäädäntöön, jotka edistävät transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeutta.

Urheilua koskevan lausuman mukaan lain vaikutusta kilpaurheiluun tulee seurata ja tukea muutoksessa urheilujärjestöjä. Kyse on reilujen pelisääntöjen toteutumisesta. Lausumassa todetaan, että tarvittaessa on ryhdyttävä lainsäädännön täsmentämiseen.

1 kommenttia

Tiistaina eduskunta keskusteli lakiesityksestä. Homma oli lähinnä perussuomalaisten ja kristillisten sekä hallituksen välistä, johon keskusta ei juuri osallistunut. Ensi viikolla eduskunnan on tarkoitus äänestää.