Edus­kunta hyväksyi trans­lain

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8

Edus­kunta hyväksyi keskiviikkona uuden itsemäärittelyyn perustuvan trans­lain. Lakiuudistusta kannatti 113 kansanedustajaa. Vastaan äänestäneitä oli 69. Äänestyksestä oli poissa 17 kansanedustajaa.

Uudistuksen myötä sukupuolen juridinen vahvistaminen ja lääketieteellinen sukupuolenkorjausprosessi erotetaan toisistaan. Sukupuolen vahvistamiseen riittää jatkossa kirjallinen hakemus. Edellytyksenä on täysi-ikäisyys sekä Suomen kansalaisuus tai Suomessa asuminen.

Selvityksen sukupuolesta sisältävä hakemus tehdään väestörekisteriin, jonka jälkeen 30 vuorokauden harkinta-ajan jälkeen sukupuolimerkintä korjataan henkilötunnukseen ja henkilöllisyystodistuksiin. Sukupuolen vahvistaminen on mahdollista tehdä uudelleen aikaisintaan vuoden kuluttua. Jos uudelle muutokselle on ”painavia syitä”, voi vahvistamisen tehdä tätä aiemmin.

Tähän asti juridisen sukupuolen vahvistaminen edellytti myös psykiatrista arviota ja pitkää lääketieteellistä prosessia. Lisääntymiskyvyttömyys lakkaa olemasta juridisen sukupuolen vahvistamisen ehto. 

Lakiuudistuksella ei ole vaikuta sukupuolen korjaamiseen liittyviin lääketieteellisiin toimenpiteisiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uusi translaki on saanut kritiikkiä esimerkiksi siitä, ettei se mahdollista alaikäiselle transsukupuoliselle juridisen sukupuolensa vahvistamista. Lakiin sisällytettiin kuitenkin lausuma, jonka mukaan lain ulottamista alaikäisiin selvitetään.

Eduskuntarymistä yksimielisesti lain puolesta olivat SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP. Lakiuudistusta eduskuntaryhmistä vastustivat yksimielisesti Perussuomalaiset, Kristillisdemokraatit, Liike NYT ja Valta Kuuluu Kansalle. Keskustalaisilla äänet jakautuivat lähes tasan puolesta ja vastaan. Kokoomuksesta suurin osa kannatti lakiuudistusta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö translaista valmistui tammikuun puolivälin jälkeen, ja ensimmäinen käsittely pidettiin tammikuun viimeisellä viikolla. Hallitusohjelmaan kuuluneen translakiuudistuksen toteuttaminen venyi lopulta vaalikauden lopulle. Suomi oli saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta moitteita sekä niin kotimaisilta kuin kansainvälisiltä ihmisoikeustoimijoilta kritiikkiä erityisesti sukupuolen vahvistamisen ehtona olleesta lisääntymiskyvyttömyyden vaatimuksesta.

8 kommenttia

persuistahan myös Sebastian Tynkkynen, tuttuun tapaansa, vastusti tuotakin lakialoitetta. Taannoinhan hän ei ollut vielä kansanedustajana kun Eduskunta päätti yhdenvertaisen avioliittolain puolesta, mutta Tynkkynenhän julkaisi sitä kritisoineen manifesti"tiekartta"piirustuksensa tuolloin:
https://blogbook.fi/sebastiantynkkynen/hlbti-vaatimukset-tahtaavat-suomen-sukupuolineutraaliuteen-kaikilla-tasoilla/

Umpi-kristityt, laitaoikeistoa myöten vastustivat, myös taannoin DTM:ssä trans-yleisöllekin laulelemassa käynyt persujen Kike Elomaa, sekä tällä kertaa Juvonenkin, joka taannoin kannatti yhdenvertaista avioliittolakia.
Eduskunnan muslimit olivat jättäytyneet äänestyksestä pois, eli sd:n al-Taee ja vas.liiton Said.

Räsänen peräsi "lapsille rauhaa sukupuoliasioista", mutta samalla kannattaa viattomille pikkulapsille jo pienestä pitäen totalitaristisen humpuuki-uskomuksen tunnustuksellista opettamista ja iskostamista, eli edesvastuutonta aivopesua.
Sellainen mies tai nainen joka vaatii että häneltä pitää leikata normaalia tervettä kudosta pois itsestään, sukuelimet yms. osia, ei tarvitse lakimuutosta vaan psykiatrin apua. Voidaan aivan aiheutetusti kysyä: miksi tällaista ongelmaa kuin sukupuolidysforia, ristiriita oman sukupuolensa kanssa, ei ollut aiemmin? Onko ihmisen biologia muka muuttunut jotenkin? Miksi sukupuolesta pitää tehdä ongelma?
Tämä oireilu on tyypillinen vauraiden länsimaisten yhteiskuntien itsekeskeisyyden ja individualistisen itsensätoteuttamiskulttuurin oire. Ei tarvita mitään lakimuutoksia, vaan tarvitaan itsensä hyväksymistä, ei kaikkien naisten tarvitse olla korkokengissä sipsuttelevia kikattajia, eikä miesten raakaa lihaa syöviä karvaisia murisijoita. Voi olla oma itsensä, eikä tarvitse ahtautua kuvitellun roolimallin muottiin, mutta ei asiasta tarvitse tehdä ongelmaa. Sekoilemalla ja lakia vääristelemällä ei saavuteta muuta kuin vahinkoa. Tämä translaki tai miksi sitä ikinä kutsutaankaan, tulee jäämään räikeyden ja hölmöyden esimerkiksi. "Aikana jolloin kuviteltiin sukupuolta muutettavan laeilla"

Käsittämätöntä miten aivan ns. järkevätkin ihmiset lähtevät kumoamaan luonnonlakeja hourupäisen ideologian vuoksi.