TransHelsinki käynnissä - keskiviikkona 20.11. on kansainvälinen transmuistopäivä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

TransHelsinki-tapahtumaa vietetään 16.-24. marraskuuta, ja vuoden 2019 teemana on transnuorten ääni. Vuodesta 1993 lähtien järjestettyä tapahtumaviikkoa on toteuttamassa laaja joukko ihmisoikeustoimijoita ja vapaaehtoisia. 

Setan tiistaina julkaisemassa tiedotteessa todetaan translasten- ja nuorten oikeuksien toteutumisen edellyttävän, että myös heitä kuullaan itseään koskevassa päätöksenteossa ja lainvalmistelussa. Nykyisessä hallitusohjelmassa on useita tavoitteita, jotka voivat toteutuessaan parantaa transihmisten ja heidän perheidensä sekä läheistensä oikeuksia ja hyvinvointia.

- Erityisesti translapset ja -nuoret kohtaavat räikeää vähättelyä ja syrjintää arjessaan. Yhteiskunnan eri tasoilla esiintyvä syrjintä heijastuu paitsi alaikäisiin itseensä myös heidän lähipiiriinsä. Olisi äärimmäisen tärkeää kuunnella kaikessa päätöksenteossa heitä, joita asiat koskevat. Ihmisoikeudet koskevat myös lapsia, sanoo Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.

Transihmiset kohtaavat syrjintää Suomessa niin kouluissa, työelämässä kuin palveluiden asiakkaina. Seta vaatii Rinteen hallitusta puuttumaan kaikkeen transihmisten kohtaamaan syrjintään.

- Vaikka transihmisten asema yhteiskunnassamme on parantunut, jatkuu transviha ja transihmisten mitätöinti. Hallituksen on konkreettisin toimin puututtava transsukupuolisten kokemaan rakenteelliseen syrjintään, mille hyvä alku on laintasoisen syrjinnän poistaminen säätämällä transihmisten ihmisoikeuksia kunnioittava translaki, vaatii Setan varapuheenjohtaja Alia Dannenberg.

Transmuistopäivänä kunnioitetaan vuoden aikana murhattujen transihmisten muistoa

Keskiviikkona 20.11. vietetään kansainvälistä transmuistopäivää (Transgender day of Remembrance), jolloin kunnioitetaan vuoden aikana murhattujen transihmisten muistoa. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Transgender Europe -järjestön mukaan vuoden aikana on murhattu 331 transihmistä. Transihmisiin kohdistuva syrjintä tuottaa hengenvaaran ja lisää mielenterveysongelmia ja itsemurhariskiä.

Transmuistopäivän tarkoituksena on muistaa äärimmäisen transfobisen väkivallan uhreja. Vuodesta 2008 alkaen on raportoitu 3 314 transihmisten tai sukupuoleltaan moninaisten ihmisten murhaa 74 maassa. Muistotilaisuus järjestetään Helsingin lisäksi Turussa.

- Viharikoksina transhenkilöitä kohtaan tapahtuu maailmanlaajuisesti vielä vuositasolla melkein yksi murha päivässä. Eräiden kolmansien maiden yliedustus tilastossa on valitettavaa, mutta myös Euroopan ja Keski-Aasian tilanne on edelleen ikävä tältä osin. Yksikin murha on liikaa. Ihmisoikeuksiemme parantamiseksi kaikkien eri maiden HLBTI-yhteistöjen on panostettava yhteistyöhön ja yhteisvaikuttamiseen, vaatii Transgender Europen puheenjohtaja ja Setan transpoliittisen toimikunnan jäsen Tanja von Knorring.

Helsingin muistotilaisuus järjestetään edellisvuosien tapaan eduskuntatalon portailla. Setan tiistaina julkaistussa tiedotteessa todetaan, että kansanedustajat voivat osallistua kunnioittamaan menehtyneiden muistoa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!