• Scherzo

hmm...

Reissatessa tulee mietittyä aina jänniä asioita.
Suomessa on tottunut käytännönläheisyyteen ja siihen, että esim. rakennuksia tehdessä otetaan huomioon mm. energiatalous, ilmanvaihto, kylpytilojen käyttömukavuus, jne, jne...
Etenkin hotelleissa kaikki asiat kärjistyvät.

Saksassa ja muualla Saksan vaikututuspiirissä Keski-Euroopassa hotelleissa noin ylipäätään ei ole mitään järjettömyyksiä, mutta epäkäytännöllisyyksiä kyllä on, kuten esim. vessanpönttö oven takana ja sisäänpäin huoneeseen aukeavat ovet. Ja kokolattiamatoista ei pääse missään eroon, yök.
Mutta kun mennään esimerkiksi tuossa Atlantin syleilyssä olevalle saariryhmälle, jonka asukkaat ovat jumittuneet Viktoriaaniselle ajalle, voidaan jatkaa listaa loputtomiin.
Millon niillä saarilla alettaisiin oppia rakentamaan 21. vuosisadan standardien mukaisia taloja? Ja sama tuntuu jatkuvan täällä entisissä siirtomaissakin.

Täällä (Etelä Afrikassa), missä on pulaa energiasta ja vedestä, jne.. niitä haaskataan surkuttelematta.
Hotelleissa vaihdetaan petivaatteet ja pyyhkeet päivittäin. Euroopassa sentään annetaan asiakkaalle vaihtoehto, että esim. laittamalla pyyhkeen takaisin pyyhetelineeseen siistijät eivät niitä vaihda.
Täällä jokaisessa huoneessa on seinässä massiivinen ilmastointilaite, jonka hyötysuhde tuntuu olevan häviävän pieni. Miksi ihmeessä ei rakennetaisi koneellista keskusilmanvaihtoa ja -ilmastointia?
Koska täällä on lähes koko vuoden kohtalaisen lämmitä ikkunoihinkaan ei panosteta, äänieristyksestä ei ole kuultukaan, puhumattakaan teknisesti kehittyneistä ikkunoista jotka pitäisivät auringon lämpösäteet ulkona ja viileän ilman sisällä ja päinvastoin.

Vettä tuhlataan sumeilematta, että nurmikot ja istutukset pysyvät vehreinä, vessanpöntöt hörppäävät puoli Saimaata kerralla kun vedät nupista.
Miksi ihmeessä uusiin rakennuksiin ei tuoda uutta teknologiaa??? Ei se täälläkään näkemäni perusteella niin kovin kallista ole.

Kaikki olisi saatavilla, kun vaan olisi tahtoa....

4 kommenttia

martin

10.3.2008 15:35

Niin...

Napalmia

10.3.2008 19:20

Minusta suomalaiset ovat äärimmäisiä nipottajia joka asiassa ja silti toisaalla hirveän ahneita ja sillä tavalla häikäilemättömiä verenimijöitä.

Scherzo

10.3.2008 21:48

Kenties suomalaisten nipotus johtuu siitä, että meillä asiat ovat kuitenkin aikas hyvin. En suinkaan halunnut tässä blogissa nipottaa, vaan tuoda esille ihmetykseni asiaa kohtaan...
Anyway, Suomessa ollaan mielestäni kohtalaisen rationaalisia ja hyvä niin ja olisihan se kovin tylsää jos mistään ei saisi valittaa ja mitään ei voisi ihmetellä :-)
jopa sinullekin :-)

Torontosta

21.3.2008 13:50

...kun vaan olisi tahtoa.... tai ymmarrysta. Taalla Canadassa myos vanhoillinen tapa ollut ja on vielakin. Uuusia buildings ei vielakaan rakenneta metric mittoihin vaikka olemme vaihtaneet metreihin ja kiloihin melkein 30 vuotta takaisin. Jos ostat mitaan IKEASTA se ei mahdu sisalle tai et saa sohvaa ovesta sisalle. Kadehdin Suomen kaappeja joita nayttaa olevan joka huoneessa. Meilla sita luxurya ei ole huomattu. Taalla voi olla 1 kaappi joka huoneessa (melkein) vain vaatteille. Ei muuta sailytys paikkaa ole.