• kesäpoika

Lapsiperhe

Pikkusiskon vatsa on kasvanut.

Tänään käytiin ostoksilla, ja äkkiä mulle valkeni kirkkaasti, miksi lapsiperheet nousevat aina esiin, kun puhutaan raha-asioista.

Vaunut, rattaat, syöttötuoli, hoitopöytä, sänky, sitteri, turvaistuin, kantoreppu.

Paljon rahaa.

Vanhemmat tahtovat usein tarjota lapsilleen sellaisia asioita, joita heillä itsellään ei ole ollut. Mä ajattelen jotenkin toisin. Mielummin muuttaisin lapseni kanssa kehitysmaahan, jotta hän oppisi empatiaa. Ja oppisi, että rakkaus on tärkeämpää kuin tavara.

Vai onko niin, että tavaran puutteessa olevat ajattelevat sitä eniten?

Hoitopöytä ja sitteri saavat jäädä kaupan hyllyyn. Samoin kylpyamme, syöttötuoli ja rattaat. Miksi tarvitsee niin paljon tavaroita, joihin vauvan voi laskea pois? Sylihoito kuulostaa enemmän meidän perheeltä.

Tosin, emme aio allekirjoittaa koulukuntasopimusta vielä. Hän saa opettaa meille, mikä tavara on tarpeellinen.

9 kommenttia

mopsi22

8.6.2008 20:44

Sylihoito ja kehitysmaa kuulostavat ihanan optimistisilta ;) Olen samaa mieltä periaatteessa siitä, että lapsille voisi opettaa vähän maanläheisempää ajattelutapaa "mistä maito tulee" -tavalla. Samoin se, että kaikki ei ole saatavilla ja vaikka olisikin, sitä ei välttämättä tarvitse.

Arki lapsen kanssa onkin sitten eri asia. Sitteri, kylpyamme, lelut yms. hielpottavat kummasti elämää. Varsinkin, jos olet valvonut 3 kuukautta putkeen, on ihan mukava laskea lapsi sylistä muualle nukkumaan. Näin sanon, koska olen katsellut lapsiperheen elämää siskoni kautta, joka elää sangen keskiluokkaista ja mukavaa elämää tavaroineen kaikkineen. Se on silti aikamoista helvettia, helponkin lapsen kanssa. Käytännöllisyys arjessa on monen "tavaran" taka-ajatuksena.

Empatiaa lapselle voi opettaa missä vaan, miten vaan. Ja tuleekin opettaa. Niin kovin moni lapsi oppii minäminä-ajattelun kovin varhain. Kärsivällisyys ja muiden huomioonottaminen puuttuu. Jos lapselle(en) saa opetettua empatian taidon, niin on hän elämässään jo pitkällä.

kesäpoika

8.6.2008 21:10

Ei me aiotakaan tuntea syyllisyyttä siitä, jos kolmen kuukauden jälkeen sitteri tuntuu loistavalta ajatukselta. Tai jos se ei tunnu, ajatella, ettei se saisi muissakaan perheissä tuntua. Lapset on erilaisia, ja perheet.

Meillä on kolme syliä ja hän on ainut lapsi. Onneksi sylejä ei voi olla liikaa.

kesäpoika

8.6.2008 21:29

Oon lueskellut Vauva-lehtiä ja lehden keskustelupalstaa muutamia kertoja. Lapset on aiheena niin lähellä sydäntä, että pienistäkin asioista saa helposti aikaan elämään suuremman sodan. Kuten siitä, pitääkö imettää ja onko tutti saatanasta (tai ainakin melkein). Yksi otsikko kiteytti musta loistavasti kaikki nuo aiheet: Rento äiti on hyvä äiti. Paljon enemmän harmia lapselle saa aikaan, jos stressaa sellaisista asioista, joilla ei sittenkään ole niin väliä. Eri vanhemmille eri asiat on luonnollisia.

Roope2

8.6.2008 21:30

Ennen lapseni syntymää tiesin kaiken lasten kasvatuksesta. Sen jälkeen olen ollut huomattavan joustava. Rakkaus on tietenkin ykkösasia edelleen.

mopsi22

8.6.2008 23:29

Juurikin Roope2, tuo kiteyttää asian erinomaisesti :D

Sisko on toisen lapsen jälkeen todennut, että on iiiihan turhaan sählännyt ensimmäisen kanssa. Elämä menee eteenpäin ja lapset eivät ole sokerista.

mopsi22

8.6.2008 23:45

Onneksi, sen lisäksi, että vanhemmat ja läheiset ovat aina kovasti lasta kasvattamassa, käykin monesti niin, että lapsi kasvattaa läheisiään. Sitä on mukavaa seurata vierestä.

martin

9.6.2008 00:20

Rakkaus tallissa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bit

9.6.2008 22:32

Moi tuleva vanhempi (:

Oletko lukenut Kaksplussaa? Omasta mielestäni se on jotenkin informatiivisempi kuin Vauva-lehti. Mutta eipä tuokaan huonoa lukemista toki ole. Rento äiti -juttu on muuten jäänyt mulle mieleen kanssa; kiva että tuollaisiakin elämän kuvauksia nykyään julkaistaan.

Onnea odotukseen!

kesäpoika

10.6.2008 00:05

Bit, me saatiin Vauvalehtiä yhdeltä mun bestikseltä (kummitytön äidiltä) ja siksi siis niitä. Kirjastosta lainattiin pari Kaksplussaakin. Kaksplussat käsittelee enemmän leikki- ja kouluikäisiinkin lapsiin liittyviä juttuja, ja laajemman aihepiirin vuoksi varmaankin siinä riittää enemmän "aiheellisia" juttuja.