• mopsi22

Kyseenalaista evoluutiobiologista tutkimusta

Laitanpa tämän tännekin nyt, eli siis sama on keskustelupuolella. Ja lomakkeen löydätte aiemmista bloggauksista. Hiuksianostattavaa luettavaa...

___

Torstaina 17.7. Turun Suxsesissa kierteli nuori naispari jakamassa tutkimuslomakkeita baarin asiakkaille. Tutkimuksessa ja lomakkeessa on niin paljon epämääräisyyttä ja vain huonoa tieteen tekoa, että minun on aivan pakko kirjoittaa siitä tänne. Jos ei tieteen vuoksi, niin sitten puhtaasti viihteen vuoksi.

Blogissani (samson’s) on tutkimuslomakkeen viisi sivua kuvina. Suosittelen tutustumaan tähän erittäin kiinnostavaan lehdykkään siellä ennen tai jälkeen seuraavan tekstin lukemisen.

Ilta alkoi sillä, että nuori tyttönen tuli ystävällisesti kysymään, että haluaisimmeko osallistua tutkimukseen. Toki halusimme. Seuraavaksi hän antoi lomakkeen ja sanoi, että kun palautatte lomakkeen, muistakaa skannauttaa kämmenestänne kuva. Tässä vaiheessa olin jo katsonut ensimmäistä sivua sen verran, että totesin lomakkeesta täysin puuttuvan kaikki alkeellisimmatkin tiedot siitä, kuka tutkimusta tekee, mitä varten, mille laitokselle, missä julkaistaan jne. Kaikki tiedot tutkimuksesta puuttuivat. Asiaa tiedustelin ja sain vastaukseksi, että opiskelijat ovat biologian laitokselta ja että tyttö tekee evoluutiobiologian kurssityötä.

Lomaketta selatessani totesin seuraavat ERITTÄIN suuret ongelmat (joita on paljon ja joista mainitsen vain suurimmat, jotka itsessään tekevät tutkimuksesta reliabiliteetin ja validiteetin kannalta täysin suden):

-Kaikki, siis KAIKKI tiedot tutkimuksesta puuttuivat. Ei mitään mainintaa tekijästä/tekijöistä, laitoksesta, yhteystiedoista, julkaisupaikasta, tarkoituksesta, luottamuksellisuudesta yms. Kysymykset alkoivat suoraan ensimmäiseltä sivulta.

-Toinen ongelma olivat kysymykset/toteamukset (vaikea sanoa kumpia, kun ei ollut pisteitä tai kysymysmerkkejä tai kaksoispisteitä merkittynä): ne olivat erittäin yleisluontoisia, laajoja ja epämääräisiä, puhumattakaan LUKUISISTA kirjoitusvirheistä, jotka osaltaan muuttivat kysymysten/toteamusten merkitystä.

-Kolmantena on tutkimuspaikka eli baari. Huolimatta siitä, että tutkimuksessa tiedustellaan nautittujen alkoholiannosten määrää, ei silti voida sulkea pois sitä, että alkoholi on päihde ja vaikuttaa ensimmäisestä kulauksesta vastaajan antamiin vastauksiin. Miten tutkimusryhmä meinaa huomioida alkoholin vaikutuksen?!

Edellä siis muutamia perustavaa laatua olevia ongelmia, joita ei pitäisi esiintyä tutkimuksessa lainkaan eikä missään muodossa. Löydätte varmaan itse lisää paljonkin lisää huomautettavaa. Käsien skannauksen aikana tiedustelin vielä, että mihin näitä skannauksia käytetään, kuka niitä käsittelee, miten ja koska ne tuhotaan, julkaistaanko ne jossain jne. Varsinkin, kun jokainen skannaus tallennettiin lomakkeessa olevan numeron perusteella, eli jokainen käsi pystytään yhdistämään vastaajaan. Erittäin kyseenalaista. Tiedustelin myös skannauksen tarkoitusta, johon nuori mies vastasi, että he pyrkivät tutkimaan käden mittasuhteita ja selitti sitten niiden muodostuvan jo sikiövaiheessa, kuitenkaan tarkentamatta, että mitä hiton merkitystä sillä on tutkimuksen kannalta. Tässä kohtaa oli pakko myös kysyä, että mitenkäs tämä käsien mittailu eroaa kallojen mittailusta ja erinäisistä eugeniikoista? Vastaus oli hermostunutta naurua ja toteamus, että joo, nii, mutta nää on kädet. Ei muuta vastausta.

Seuraavaksi tiedustelin nuorelta mieheltä uudestaan, että missä ja kenen nimissä tämä tutkimus julkaistaan. Toisin kuin nuori tyttönen, joka oli aikaisemmin todennut tämän olevan hänen evoluutiobiologian kurssityönsä, hän osoitti tyttöä ja puhui jostain tutkimusryhmästä ja käski kysyä tarkemmin tytöltä tietoja uudestaan. Tiedustelin tytöltä siis uudestaan, että missä ja kenen nimissä tämä julkaistaan. Tällä kertaa hän osoitti toista miestä vieressään. Hänelle esitin saman kysymyksen. Vastaukseksi sain pitkän mainospuheen siitä, miten tutkimus saa varmasti julkisuutta ja että he pyrkivä uudella mullistavalla tavalla biologisesti määrittämään jotakin. Loppua en kuullut, koska hermostuin lopullisesti siihen, etten saanut keltään asiallista tietoa. Tässä vaiheessa katkaisin herran puheen ja kysyin uudestaan, että niin kenen nimissä julkaistaan ja missä. Nimeksi sain Markus Rantala.

Huolestuttavaa tutkimuksen täydellisessä kyseenalaisuudessa on se, että Markus Rantala on Turun yliopistossa dosenttina. Kuka itseään kunnioittava ammattitaitoinen dosentti suorittaa tällaista tutkimusta?! Tällaisenaan tutkimus ei menisi läpi edes kandityönä eikä kyllä kurssityönäkään.

10 kommenttia

Nermal

17.7.2009 11:57

Kieltämättä vaikuttaa tosi epämääräiseltä :O
Itseäni mietitytti pikaisen vilkaisun perusteella myös se, että kysymykset tuntuvat liittyvän lähinnä psykologiaan tai moraalifilosofiaan. Kytköstä biologiaan on vaikea nähdä, ellei sitten tutkimuksen lähtöasetelmana ole oletus, että kaikki käyttäytyminen selittyy biologialla. En tosin ole biologian asiantuntija, joten en tunne alan tutkimustapoja.

mopsi22

17.7.2009 12:20

Sehän tässä outoa onkin, olisin itsekin kysymysten perusteella ajatellut, että tutkitaan seksuaalisuuden suuntautumisen psykologiaa tms. Mutta kun ei kerrota mitään tutkimuksesta, on vähän vaikea ajatella mitään.

Dosentille lähtee kyllä postia. Ihan turha monista pikkujutuista keskustellakaan, kun tutkimus on käytännössä täysin susi perusjuttujen ollessa hakusessa. Olen oikeesti tuohtunut ja vihainen. Onko tämä tieteen laatua ny sitte tänä päivänä?

Splenetic

17.7.2009 12:24

Jep, kysymykset olivat aivan hämäriä. Eivät ainoastaan epämääräisiä ja laajoja vaan niissä saatetaan tiedustella useampaakin asiaa kerralla. Käden skannaamisesta ja kysymysten luonteesta ja erityisesti seksipainotteisista taustakysymyksistä johtuen tuli väistämättä olo, että tässä on nyt joku seko kristitty opiskelijaporukka, joka on päättänyt käyttää "akateemista vapautta" ja vetää johtopäätöksiä käden koon, seksuaalisuuden, seksuaalisen kevytkenkäisyyden ja liberaalien ajattelutapojen (kuten se eutanasia) yhteyttä lähtöoletuksenaan että niillä on yhteyttä. Okei, liberaaliudella ja seks. suuntautumisella saattaakin olla, mutta ei tuo "käden koko kertoo homouden" -ajattelutapa... se on vähän yheksänkytlukua. Eikä se tutkimus alunperinkään ollut erityisen vahvoilla.

Nermal, humanistina väittäisin että vaikka kvalitatiivisen ja kvantitatiivisen tutkimuksen menetelmät korostavat eri asioita, tällainen kyselylomake ei tosiaan pääsisi kandista läpi oli aineesta kyse mikä tahansa.

Splenetic

17.7.2009 12:27

Kertokaahan sitten, kuinka kävi; mikä oli Rantalan vastaus ja tehtiinkö tätä tutkimuksen rääkilettä loppuun asti. Jos tehtiin, mikä oli tulos ja miltä kantilta katsottuna?

mopsi22

17.7.2009 13:04

jeps, laitoin menee dosentille postia. en ny laita sitä tähän, jos se vaikka tajuaa lukee näitä sattumalta. yhistää sit mut tähä blogiinki vielä :)

mopsi22

17.7.2009 13:05

mutta kuten sanottu, mulla heräs heti salaliittoteoria suposta, joka kerää homoilta sormenjäljet...

Torontosta

18.7.2009 02:55

Sailytit ne lomakkeet. Et antanut niita pois.

mopsi22

18.7.2009 03:02

Palautin omani runsaalla kommenttiraidalla, mutta pyysin "ystävälleni" lomaketta, jonka säilytän itselläni.

Rokkihomo

18.7.2009 05:44

Käsittämätön kysymysrypäs, ja senkun pahenee loppua kohti...
Viimeiseen voisi vastata vaikka että "useita annoksia tämän täyttämisen aikana".

Pahoin pelkään, että tällaiset menevät kyllä yliopistoissa nykyään läpi. Toivoisin oikeastaan niin päin, ettei ko. dosentti olisi kunnolla ajantasalla koko kurssityöstä.

mopsi22

18.7.2009 12:08

Niin minun käsitykseni mukaan tämä on ihan itse dosentin tutkimusta, ja ehkäpä tuo kurssityö on osa hänen tutkimustaan. Tämä kun ilmeisesti julkaistaan ihan dosentin nimissä ja tulee olemaan "merkittävä uusi näkökulma" tms...

Nooh, olen valmistellut jo viestin Biologian laitoksen johtajalle, dosentille yhden jo lähetin. Olen näemmä vähän akateemisemmin virittynyt kuin luulin, koska tämä ärsyttää meikäläistä isolla kädellä. On oikeastaan sama, kuka ja minne ja miksi tätä tutkimusta tehdään, sillä sen huono toteutus ei muutu siitä mihinkään. Ja niin, dosentti oli kyllä itse paikalla baarissa.