• mopsi22

Jestas, että voi olla VAIKEETA!

Voi hemmetti, että osaa olla vaikeaa. Ai mikä vai? Rahankäyttö.

En käsitä. Rahaa tulee määrä x ja menee määrä y. Tilanteessa x>y kaikki on hyvin ja tilanteessa x<y oot kusessa.

Miksi meikäläinen ei sitten onnistu tuossa?!

Ymmärrän periaatteen, mutta sen noudattaminen ei onnistu. En ehkä vain sitten ymmärrä rahan arvoa, sen hankinnan vaikeutta tms. Sitä kuluu enemmän kuin tulee. Nyttemmin olen todennut, että jopa peruselämiskustannukset (asuminen, ruoka, peruskulut kuten netti ja puhelin) vievät käytännössä kaikki rahani. Muuhun kulutukseen ei yksinkertaisesti ole rahaa. Ei vain ole. Ei ole. Ja vaikka kuinka tuota hokee, on tiliote täynnä korttisuoritteita mitä erilaisimpiin ei-elämiskustannuksia koskevista asioista.

En tiedä, onko muuta vaihtoehtoa kuin kategorisesti kieltäytyä käyttämästä rahaa mihinkään muuhun kuin pakolliseen ja pakollisestakin säästä mistä vain voi. Ei kai sitten. Onnistuuko, en tiedä.

On vähän nihkeää todeta aina ja joka kohdassa, että sori, en voi, ei oo rahaa. Ei se mikään häpeä ole tietenkään, jopa kiitettävää näinä aikoina. Mutta vaikeaa se on, jostain käsittämättömästä syystä.

Ehkäpä minulla sitten vain on ollu aina a) liikaa rahaa ja b) huono käsitys rahasta huonon rahankäytön esimerkin takia (äitini, joka on aina elänyt seuraavan kuun palkalla). Huono käsitys rahasta johtunee siitä, että 6. luokalla sain duunin, jossa tienasin silloista rahaa 750-900 mk/kk eli noin 120-150 €/kk. Tuota duunia, joka ei oikeasti vaatinut kuin 1 h työtä kuukaudessa, tein pari vuotta. Käsittämätön määrä rahaa noin nuorelle. Kaiken sain itse käyttää. Mitään ei säästetty. Tyhmää. Lienee vääristänyt käsitystäni siitä mistä raha tulee. Tosin olen kyllä sitten monta vuotta siivonnut, raskaitakin kohteita, joten olen oppinut senkin, että rahaa saa kun tekee töitä. Sijaisena sitä tulee suhteellisen helpostikin vain istumalla persiillaan ja juttelemalla mukavia oppilaiden kanssa ;)

Mutta vaikeaa on. Ehkä vihdoin otan sen vihkosen mukaan ja merkitsen KAIKKI ostot senttiä myöden siihen. Tavoite on saada mahdollisimman monta ostovapaata päivää. Tällä tenttimäärällä tuo ei taida edes olla vaikeaa. Ruoka vain on niin pahuksen kallista :'(

Vali vali vali vali...sopeudun kulta, sopeudun...