• mopsi22

Dreams are to be dreamed, or...what?

Unelmat.

Kaikilla meillä on unelmia, tai ajatuksia, joita kutsutaan unelmiksi.

Mikä on unelma? Miksi ihmisellä on unelmia? Miksi unelma on unelma, eikä vain ajatus, mikä sen määrittää unelmaksi? Milloin unelma lakkaa olemasta unelma?

Uni, unelma.

Unelma lienee jotakin saavuttamatonta, toive jostakin, yleensä paremmasta. Unelma on lupa ajatella jotakin, ilman että kaikkia tekijöitä tarvitsee ottaa huomioon.

Miksi unelmoimme?

Miksi evoluution myötä kehittyneet ja kehittyvät aivomme unelmoivat? mikä on unelmien tarkoitus? Lievittää kipua, henkistä ja fyysistä kipua? Tarjota syy elää, jotta voimme lisääntyä?

Onko unelma enää unelma jos se toteutuu vai onko unelma nimenomaan toive tilasta, joka ei voi toteutua sellaisenaan, koskaan eikä missään?

Unelmat ovat arvokasta kauppatavaraa, Hollywoodin erikoisuus.

Perustuuko koko ihmiskunnan luomistyö unelmiin? Onko taide yritys kuvata unelmia, luoda niitä kirjallisuuden kautta, tuoda meille koteihin elokuvissa?

Voiko ihminen unelmoida jostakin, jota ei tiedä olevan olemassa; voimmeko unelmoida vain sellaisesta, jota ei ole olemassa?

Onko unelmien perimmäinen luonne kysymyksellinen, määrittymätön? Lakkaako unelma olemasta unelma, jos sen joutuu verbalisoimaan? Voiko sitä edes verbalisoida, vai onko unelma muutakin kuin ajatus, onko se tunteita, aistihavaintoja, epämääräisiä utuisia ajatuksia?

Unelma on tehty unelmoitavaksi vain?

Onko haaveella ja unelmalla eroa?

Mikä on fantasia? Kenties jokin tietty tilanne, jonka toivoo tapahtuvan? Onko unelma silloin jotain epämääräisempää, laajempaa ja utuisempaa kuin (pelkkä) fantasia?

___

nyt kun syvälliseen päästiin, niin mikä on teidän mielestänne elämän tarkoitus?

mun kyyninen näkemykseni on, että elämme koska olemme. elämällä ei olisi tarkoitusta, jos ei olisi ihmistä sitä pohtimassa.

___

uskonto

onko se vain lupa itselle olla ajattelematta asioita tai ehkä valmis setti ajatuksia tietyistä vaikeista asiosita jotta niitä ei tarvitse miettiä?
onko uskonto pahin unelmien myyjä, koska se väittää antavansa keinot saavuttaa ne?

jumaluus on siitä outo konstruktio, että ihminen menee ja rakentaa jotain itseään suurempaa päässään ja sitten sanoo, ettei sitä voi ymmärtää. vähän sama kuin rakentaisin talon ja sanoisin, ettei tuollaista taloa voi rakentaa. ontuva esimerkki, mutta...

tämä pohdinta lähti liikkeelle siitä paljonkin filosofoidusta ajatuksesta, että onko mitään olemassa ihmisen pään ulkopuolella? onko kaikki vain ihmisessä itsessään sisällä? yksilö katoaa ja tuon yksilön maailma katoaa? ihmiset katoavat ja kaikki katoaa?

___

yritän olla lisäilemättä tähän bloggaukseen enää lsiää epämääräisiä juttuja, pohdintoja, satoja vuosia pohdittuja asioita.

onko pohtiminen turhaa, täysin turhaa?

3 kommenttia

martin

27.5.2009 12:11

Turhaa tai ei, pohdintaa on.
Uskonto järjestäytyneenä yhteisönä (kuten mikä tahansa yhteisö) on järjestyssääntöjen alainen. Säännöt eivät (edes sinällään) tarkoita ajattelun lopettamista - usein päinvastoin sen aloittamista.
Jos jumaluus on l u o t u a, on se jotain muuta kuin jumalallista. ...

mopsi22

27.5.2009 12:18

noi pisteet on varmaan perässä ihan tarkoituksellä, eikö? koska, no juuri tuota tarkoitin :)

en kiellä, etteivätkö monet uskonnot ole ajatteluun kannustavia, toki, mutta kun lähdetään sitä pohdintaa tekemään sen uskonnon antammien perusolettamien pohjalta, on ajattelu ja pohdinta värittynyttä. mutta toisaalta tässä on hyvä paikka kysyä, onko sillä mitään hemmetin väliä? pohdinta itsessään on hyvä asia, tapahtui se minkä matriisin läpi tahansa :)

martin

27.5.2009 23:11

Ovat tarkoituksella.
Kaikki on värittynyttä.