Half Machine Lip Moves

Näytetään bloggaukset heinäkuulta 2007.

Tarinoita Neveryonista

Luin tuossa Samuel Delanyn novellikokoelman Tales of Neveryon, ja heti heräsi kysymys että miksi en ole Delanya lukenut aiemmin.

Samuel Delany on näitä kirjailijoita jonka nimeen törmää säännöllisesti scifi-piireissä, yksi merkittävimmistä mustista scifikirjoittajista ja yksi merkittävimmistä homoista scifikirjoittajista (ja musta homo scifikirjoittaja -kategoriassa luonnollisesti täysin suvereeni...tiedän yhden toisen, pienen piirin omakustannuskirjoittajan :) ) Ja on pitänyt jo pitkään lukea jotain häneltä mutta jotenkin ei ole tullut vastaan.

Tales of Neveryon on vuonna 1978 kirjoitettu viiden novellin kokoelma joka sijoittuu epämääräiseen fantasiamaailmaan joka voisi kai olla meidän maailmamme esihistoria (vähän niinkuin Robert E. Howardin Conan-tarinat). Tosin Delany on kommentoinut että kaikki nuo tarinat sijoittuvat nykyaikaan, ja todellakin tarinoiden allegorisuus on vielä selvemmin esillä kuin vaikkapa C.S. Lewisin Narnia-sarjan kristillinen sanoma...tarinoissa ei varsinaisesti tapahdu paljoa (ainakin jos on perinteiseen fantasiakirjallisuuteen tottunut), enemmän ne ovat pohdintaa ja keskustelua. Conan Barbaari kohtaa Sigmund Freudin, kulttuuriantropologialla yms. höystettynä.

Ja vaikka se allegorisuus onkin kovasti päällekäyvää niin lopputulos on kiinnostava, sivuja kääntää innoissaan ihmetellessä mille poluille tarina vääntyy seuraavaksi. Käytetty kuvasto on myös hyvin väkevää, tarina siitä kun punainen laiva jonka miehistönä on vain naisia saapuu Noreman kotikaupungin satamaan on hieno, samoin kuin Ravenin kertoma feministisesti tulkittu versio Raamatun syntiinlankeemuskertomuksesta tai Gorgikin ja Small Sargin BDSM-suhde...

Lisää pitää lukea.


Joulu heinäkuussa ja meritie Intiaan

Viime aikoina olen pohtinut Dingoa. Oletan, että suurin osa heistä jotka olivat Suomessa jonkinlaisessa tietoisuuden tilassa 80-luvun puolivälissä muistavat Dingo-hysterian. Miksi Dingo nousi siihen asemaan kuin nousi? No, oliko sitä ennen tehty Suomessa kunnollista pop-musiikkia jonka kohdeyleisö oli ensisijaisesti teinitytöt (ja jonka esittäjät näyttivät Duran Duranilta ja jälkiviisaasti pohdittuna manga-hahmoilta...)?
Minä luonnollisesti inhosin tuolloin Dingoa koska niin piti tehdä jos ei ollut alle 16-vuotias tyttö (ja kaikkihan tietävät että kaikki mistä teinitytöt pitävät on automaattisesti huonoa, tästä periaatteesta ei lipsuta). Jälkeenpäin olen ehkä pakotettu tunnustamaan että oli niillä joukko ihan hyviä kappaleita...
Dingon isoutta selittää myös neitseellinen maaperä, vastaavaa ilmiötä ei ollut aiemmin koettu joten se lähti myös ruokkimaan itseään. Maailmallahan tuota oli tapahtunut, esim. Elvis ja Beatles joiden edessä kirkuvat teinitytöt pyörtyilivät. Jälkeenpäin ei ole uutta Beatlesia tai Dingoa tullut, fanituskulttuuri on jakautunut useampaan kohteeseen.

Fanituskulttuuri on levinnyt kirjallisuuteen, ja kun sellaista ei ole aiemmin nähty niin ilmiö on saanut suhteettomat mittasuhteet. Puhun nyt tietysti Harry Potterista. Kuten tällaisiin ilmiöihin kuuluu, on valitus ja ilmiön pilkka myös valtava eikä monesti edes kohdistu millään tavalla itse kirjoihin...sillä kaikkihan tietävät että kaikki mistä teinitytöt pitävät on automaattisesti huonoa, tästä periaatteesta ei lipsuta.
Ilmiön kiinnostavin kysymys ei ole se, miksi Potter, vaan se miksi kukaan ei ehtinyt aiemmin, tai ei samassa mittakaavassa (sarjojen ja jatkotarinoiden ilmestymisen ympärille on ajoittain muodostunut jotain pienimuotoista, mutta ei mitään vastaavaa). Musiikissa ilmiö on jo tuttu, jossain määrin myös tv-sarjojen ja elokuvien piirissä (tosin esim. Star Trek -fanikohderyhmä on ennemmin nuoret miehet, mikä selittänee kyseisen fanikulttuurin ajoittain epäterveen obsessiiviset piirteet).

Yksi huomionarvoinen seikka on se, että uusien julkaisujen ilmestyminen on Tapahtuma. Perinteisesti nuortensarjat ovat keskittyneet määrään, joitain Neiti Etsiviä on kymmeniä ja niitä vain ilmestyi tasaisesti sen kummemmin ilmoittelematta, ja kaipa ne ihan hyvin kävivät niinkin kaupaksi. Mutta odottiko kukaan uutta Neiti Etsivää kuin tulevaa joulua?
Toinen pohdittava seikka on Internet. Lukeminen on harrastuksena varsin yksinäinen, joten kollektiivisuuden tunnetta ei helposti synny. Netti on kuitenkin muuttanut tilanteen, yksittäiset fanit pääsevät helpommin kosketuksiin toistensa kanssa, keskustelemaan ja antamaan oman osuutensa fanikulttuurin kehittymiseen. Pienessä määrin tätä on jo nähty (esim. se Star Trek...samoin Marion Zimmer Bradleyn Darkover-sarja on huomionarvoinen vahvan fanikulttuurin vuoksi), mutta netti on tehnyt tästä kaikesta niin paljon helpompaa, ja näin ollen suurempaa.
Kuten kavereilleni totesin, olennainen osa Harry Potter -kokemusta on ostaa se kirja julkaisupäivänä ja kun se on luettu mennä nettiin keskustelemaan siitä.

Harry Potter -ilmiön yhteydessä on mainittu havainto, että (ainakin Yhdysvalloissa, mahdollisesti myös muualla) vaikka kirjojen kokonaismyynti on pysynyt jokseenkin samalla tasolla niin se on keskittynyt yhä pienempään joukkoon kirjoja, suuret bestsellerit myyvät enemmän kuin ennen mutta ne muut entistä huonommin. Harry Potterinkaan lukijat eivät valtoimin joukoin ole rynnänneet lukemaan muita kirjoja. Jotkut (epäilemättä kateelliset jästit ja surkut) syyttävät Potter-sarjaa tästä ilmiöstä, mutta onko Harry Potter syy vai oire?

Alison Bechdel pohti tätä samaa asiaa sarjakuvassaan Dykes to Watch Out For (jonka te kaikki sivistyneet lukijani toki tunnette, tunnettehan?), riippumattoman feministisen kirjakauppa Madwimminin muodossa. Harry Potter -ilmiö oli käsittelyn aiheena sielläkin, mutta suurempaa huomiota kohdistettiin suuriin kirjakauppaketjuihin ja nettikauppaan (Amazonista käytettiin salanimeä Medusa), jotka ajavat pienet riippumattomat kirjakaupat pois markkinoilta. Ja me asiakkaat olemme valmiita luopumaan laajasta ja monipuolisesta valikoimasta etsiessämme helppoutta ja halpoja hintoja, sillä mitä syytä suurien ketjujen on ylläpitää hyviä valikoimia, kun saman tilan voi käyttää suurempaan määrään harvempia nimikkeitä, jotka myyvät nopeasti ja kun eivät enää myy, ne palautetaan hävitettäväksi kustantajalle.
Yhdysvaltojen on kommentoitu olevan suuressa määrin yhtenäiskulttuuri, jossa kaikki katsovat samoja tv-ohjelmia ja elokuvia, kuulevat samaa musiikkia ja lukevat samoja kirjoja. Alakulttuureja toki on, mutta nekin ovat tiukemmin rajattuja ja tiettyyn alakulttuuriin kuuluvan Kuuluu toimia tietyllä tavalla, kuunnella sopivaa musiikkia ja lukea oikeita kirjoja. Rajanylittäjiä ei katsota hyvällä. Koulussa kaikki lukevat ne samat kirjat...tässä mielessä ei ole yllättävää että yksittäinen arvostettu suosittelija, kuten Oprah Winfrey, tai voimakkaan fanikulttuurin synty, kuten Harry Potterin tapauksessa, pystyy nostamaan kirjoja bestsellereiksi mutta ne jotka jäävät huomiotta helposti pysyvät jatkossakin huomiosta sivussa.

Nettikauppa on teoriassa hyvä tapa löytää niitä harvinaisempiakin nimikkeitä, mutta ongelma onkin siinä että sieltä yleensä löytää vain sen mitä etsii. Kun keskustelin nettikaupasta yhden kaverini kanssa, hän mainitsi sen hyvän jännityksen mikä syntyy odotellessa sitä tilausta. Itse taas sanoin arvostavani enemmän sitä hyvää metsästysfiilistä joka syntyy kolutessa epämääräisiä pieniä kauppoja ja löytäessä sen nimikkeen jota on etsinyt parisen vuotta...ja kaikkia niitä jännittäviä harhapolkuja joita etsimisen yhteydessä löytyy. Musiikin kannalla jos en koluaisi pieniä hämäriä levykauppoja en olisi ikinä kuullutkaan MCH Bandista, Esplendor Geometricosta tai Karen Daltonista. Ja musiikkia on paljon helpompi kokeilla netistä kuin esim. kirjoja...
Sama ongelma on mainittu myös nettideittailun yhteydessä: jos ei satu löytymään juuri sitä täydellistä etsittyä tapausta niin sitten voi etsiä uuden, yksi virhe tai edes odottamaton piirre on riittävä syy hylkäämiseen. Toki Internet on hieno asia, mutta myös ongelmallinen; meritie Intiaan on niin helppo kulkea että se maapläntti siinä matkan varrella jää huomaamatta.


Chewing up the scenery

Katsoinpa tuossa leffan Madagascar, siis sen jossa joukko eläintarha-asukkeja ajautuu villiin viidakkoon...tarina ei itsessään ollut kummoinen, mutta kiitettävä annos irtovitsejä löytyy (erityisesti pidin pingviineistä) ja leffa myös näytti hyvältä, realismiyritysten sijaan oltiin lähdetty hienon tyyliteltyyn kuvastoon, joista tulivat mieleen vanhat lyhytanimaatiot, Chuck Jones, Tex Avery jne.
Ääninäyttelijät (mm. Ben Stiller, David Schwimmer, Sacha Cohen...) tekivät mainioita rooleja myös.

Kävin katsomassa myös uusimman Harry Potterin (kesähelteillä halusi ilmastoituun elokuvateatteriin), ja myöhemiin siitä kavereiden kanssa puhuessa tuli mieleen että haluaisin kovasti kuulla miten Dolores Umbridge on dubattu eri kielille. Potterissa on yllin kyllin eksentrisiä hahmoja jotka suorastaan vaativat hillitöntä ylinäyttelemistä, niin Emma Thompsonin Trelawney kuin Alan Rickmanin Snape toimivat, mutta tuo Imelda Stauntonin Umbridge on kyllä huippu (valitettavasti pääosat, kuten Radcliffe Harryna, eivät mahdollista moista irrottelua).

Mieleen leffaa katsoessa tuli pätkät joita näin Disney-leffojen ääninäyttelijöistä, nämä pätkät kun tapaavat olla hillittömän hauskoja...koska samaan tapaan kuin kiinnostavan näköinen animaatio yleensa vaatii realismin ja anatomian venyttelyä, niin toimiva animaatiodubbaus tapaa vaatia hillitöntä ylinäyttelemistä, massiivista elehtimistä ja niin edelleen. Ja eräskin näyttelijöistä (taisi tehdä Hessun roolin) kommentoi kuinka hauskaa näyttelijälle on päästä kerrankin kunnolla "chew up the scenery", tehdä asioita jotka eivät normaalissa filmissä ole sallittuja.

Ja mieleen heräsi myös yksi kaikkien aikojen viihdyttävimmistä elokuvarooleista, Vincent Price professori Ratiganina valitettavan aliarvostetussa Disney-animaatiossa Basil Hiiri - Mestarietsivä. Elokuvasta tulee heti sellainen fiilis että sekä Pricellä että animaattoreilla on ollut hillittömän hauskaa keksiä entistä pahiksempia poseerauksia, vuorosanoja, tapoja korostaa Ratigania silti tasapainoillen hienosti kabareen ja aidon uhan välillä.


Samoja nimiä

Varapygmin blogissa (http://varapygmi.blogspot.com/2007/07/sama-nimi-eri-styke-i-want-you.html) oli keskustelua eri kappaleista joilla on sama nimi, tyyliin sekä Metallica että U2 sekä lukuisat muut ovat päättäneet tehdä kappaleen nimeltä One. Siinä vaiheessa kun tarkistin Ylen hakemistosta (http://www.yle.fi/aanilevysto/firs2/index.php), että Rakkauslaulu-nimisiä kappaleita on tehty 35 erilaista (tunnistin Juliet Jonesin Sydämen ja Tarharyhmän kappaleet, ja joistain muista esittäjän) niin heräsi kysymys puutteellisesta mielikuvituksesta (ja voi vain kuvitella montako Love Song -kappaletta on olemassa...). Nirvanan Smells Like Teen Spirit on kuitenkin osoittanut että varsin älyttömällä nimellä voi päästä listahuipulle...

Houkuttavaksi ajatukseksi nousi sitten idea valita joku niistä omituisemmista kappalenimistä ja tehdä sen ympärille aivan uusi kappale. Joten jos kiinnostusta löytyy, niin tässä on pieni lista kappaleista joiden käyttöä en ole sen kummemmin tarkistanut mutta heitän silti villin veikkauksen että niihin yhdistyy tasan yksi kappale.

- M.A.Numminen: Lempäälän tärkeimmät päätökset 1992
- Ultra Bra: Ampukaa komissaarit, nuo hullut koirat
- Sielun Veljet: Hovimestari ja hymyilevät käärmeet
- Juice Leskinen: Puhelinpylvään henkinen elämä
- Sonic Youth: Satan Is Boring
- Pansy Division: Cowboys Are Frequently Secretly Fond of Each Other
- Moloko: Where Is the What If the What Is in Why?
- David Bowie: London Bye Ta Ta
- Nico: Janitor of Lunacy
- Noel Coward: Don't Let's Be Beastly to the Germans
- They Might Be Giants: Youth Culture Killed My Dog
- Dinah Washington: Big Long Sliding Thing
- Shirley Collins: All Things Are Quite Silent
- Current 93: The Seven Seals Are Revealed at the End of Time as Seven Bows: The Bloodbow, the Pissbow, the Painbow, the Faminebow, the Deathbow, the Angerbow, the Hohohobow
- Punish Yourself: Lucifer Burger 666% Fat
- Lee Hazlewood: Dolly Parton's Guitar
- Thinking Feller's Union Local 282: Rampaging Fuckers of Anything on the Crazy Shitting Planet of the Vomit Atmosphere
- The Crystals: He Hit Me (It Felt Like a Kiss)
- Television Personalities: I Know Where Syd Barrett Lives
- The Fall: Why Are People Grudgeful?

Myönnetään, että suurempi haaste olisi löytää The Fallilta kappaleen tai levyn nimi jonka joku muukin on käyttänyt...ja yhtyeiltä joiden nimi on Thinking Fellers Union Local 282 tai They Might Be Giants voi odottaa myös kappaleiden nimissä ja sanoituksissa tiettyä kepeyttä.
The Crystalsin kappaleennimi on kaikessa groteskissa perversiossaan ehkä kuitenkin se kaikkein hienoin (kaikki kunnia The Smithsille, mutta 60-luvun alun tyttöryhmät tekivät jo samanlaista kieroutunutta doom-poppia 20 vuotta aiemmin JA musiikista huolehti Phil Spector).

Ja erikoismaininta blogini nimikkoyhtye Chromelle, ohessa levyjen Alien Soundtracks ja Half Machine Lip Moves kappalelistat:

Chromosome Damage
The Monitors
All Data Lost
SS CYGNI
Nova Feedback
Pygmies in Zee Dark
Slip It to the Android
Pharoah Chromium
ST 37
Magnetic Dwarf Reptile

TV As Eyes
Zombie Warfare (Can't Let You Down)
March of the Chrome Police (A Cold Clamey Bombing)
You've Been Duplicated
Mondo Anthem
Half Machine Lip Moves
Abstract Nympho
Turned Around
Zero Time
Creature Eternal
Critical Mass


Music From Death Factory

Jatketaan pohdintoja edellisestä kirjoituksesta...

Oma alkututustumiseni Throbbing Gristleen tuli mutkan kautta, olin kuunnellut enemmän myöhäisempiä akteja kuten Cabaret Voltairea, Einsturzende Neubautenia yms. joille TG oli vaikuttajana, ja nimi oli tuttu ennen kuin olin edes kuullut mitään (ja Genesis P-Orridgen asema industrialin grand old damena oli tullut vastaan parilla vierailulla muiden levyille).
Second Annual Report olikin musiikillisesti aika pitkälle sitä mitä odotin, taaksepäin katsottuna kun se on TG:n levyistä se merkittävin niin se on myös lainatuin ja ikääntynein. Aika on saavuttanut sen, puhdas teollisuusmeteli ei enää hätkähdytä (niin ei myöskään sarjamurhaajista laulaminen, flirttailu natsiestetiikan parissa, tamponit ja peräruiskeet keikoilla jne...). Toki esim. Slug Bait on yhä epämääräisen pelottava...

Myöhemmät levyt olivat jopa jossain määrin masentavia, ne kuultuaan tuli sellainen olo että kaikki merkittävä musiikissa oli jo tehty, missään ei ole mitään mieltä...(Young Marble Giantsin minimalistinen pop sittemmin pelasti murheen suosta)

Throbbing Gristle edustaa minulle punk-estetiikkaa parhaimmillaan. Kukaan ei osaa soittaa mitään (Genesis on varmasti huonoimpia levyttäviä laulajia ikinä, joskin varsin mainio huutaja) ja se on olennainen osa kokonaisuutta ("what's the point in playing the same thing again and again?"). Osataan olla yhtäaikaa räävittömän hauska, emotionaalisesti vaikuttava ja taiteellisesti kiinnostava. Industrial Records on omalla tavallaan jopa profeetallinen, se oli nimenmukaisesti parodiaa musiikkiteollisuudesta, ja myös lehdistö sai oman osuutensa pilkasta tarttumalla iloisesti kaikkiin koukkuihin mitä TG vain tohti heittää, ja TG tohti.

Vaikka moni seuraajansa onkin tehnyt yleisesti ottaen parempaa musiikkia, niin kukaan ei ollut yhtä fiksu.


Industrial music for industrial people

Throbbing Gristle on niitä yhtyeitä joilta jokainen musiikista kiinnostunut tarvitsee vähintään yhden levyn mutta kukaan ei tarvitse niitä kaikkia...tuotanto kun on sen verran massiivinen (yhtye nauhoitti jotakuinkin jokaisen keikkansa ja julkaisi ne kaikki äänitykset...)

Kommentit yhtyeen neljästä "varsinaisesta" levystä:
Second Annual Report: Vaikka sekä käytetty äänimaailma että termi industrial music ovatkin olleet käytössä jo aiemmin, tätä levyä voidaan pitää industrialin lähtölaukauksena (julkaisupäivä 3.9.1977 on ystävällisesti kirjoitettu levyn kanteen). Ehdottoman merkittävä levy, joskin valitettavasti ei kauhean kuunneltava...nykypäivänä puhuttaisiin dark ambientista. Kuvaavaa on että kun levystä otettiin uusintapainos niin koko hoito oli käännetty soimaan lopusta alkuun, ja satunnainen kuuntelija tuskin huomasi mitään outoa...on levyllä toki hetkensä. CD-julkaisun valopilkku on kuitenkin lisäraitoina liitetty single Zyclon B Zombie/United joista United muodostui jopa pienimuotoiseksi klubihitiksi (siinä on jopa tanssittava rytmi!)

D.O.A. on suosikkini TG-levyistä, levyllä on siirrytty pois puhtaasta ambientista ja mukana on kaikenlaista materiaalia...lopputuloksena sekava mutta ehdottoman hauska levy (muistettakoon, että TG on huomattavasti humoristisempi kuin juuri kukaan seuraajistaan industrialin parissa...). Mukana on esim. raita Death Threats joka koostuu yhtyeen puhelinvastaajaan jätetyistä viesteistä...ja CD:ssä on mukaan liitetty taas kerran hieno single, We Hate You Little Girls/Five Knuckle Shuffle.

20 Jazz Funk Greats: Levyn nimi on reipashenkisen harhaanjohtava, niin myös levynkansi joka tavoittelee sliipattua lounge-tyyliä...mutta jotta vitsi olisi vielä monimutkaisempi, ei levy olekaan infernaalista teollisuusmeteliä vaan yhtyeen helpoimmin kuunneltava tuotos (suhteellinen käsite). Mainio ja tasapainoinen kokonaisuus, niinpä moni pitää tätä TG:n parhaana levynä. Ja hämmentävästi TG on loistava single-yhtye, mukaan liitetty Discipline/Discipline -single on taas hieno.

Heathen Earth on viimeinen varsinainen levy, edellisen tapaan tasapainoinen kokonaisuus. Tässä vaiheessa Throbbing Gristlen ympärillä liikkuvat artistit (mm. Cabaret Voltaire, Clock DVA, Nurse With Wound, Whitehouse, Human League...) olivat jo ehtineet kehittää soundia omiin suuntiinsa ja kaikki eivät TG:n valittuun suuntaan olleet tyytyväisiä (mm. Whitehouse kritisoi Heathen Earthia disco-levyksi). TG alkoi rakoilla "musiikillisiin erimielisyyksiin", ja operaatio TG julistettiin päättyneeksi kesäkuussa 1981 (toisin kuin moni muu pienlevy-yhtiö, TG:n Industrial Records panosti tarkkaan dokumentaatioon).

Tosin nyt reilun parinkymmenen vuoden ja sekalaisten omien projektien (Psychic TV, Coil, Chris&Cosey) jälkeen operaatio TG, Phase Two on taas aloittanut toimintansa. Yhtye ylpeilee yhä sillä että 30 vuoden aktiivisen musiikinteon jälkeen eivät vieläkään osaa soittaa instrumenttejaan...


musiikkivirus

Maailman kaikista kappaleista tänään soi itsepintaisesti päässä KISSin God of Thunder. Dättättättättättädää dättättättättättättää...

Tällaisina hetkinä sitä on ylpeä itsestään.


hmpf

Tänään piti mennä Gogol Bordellon konserttiin mutta olivat peruneet...joku helvatan Madonna oli kutsunut ne festivaaleille Lontooseen. Huarrrat!

Lauantaina olin paikallisen yliopiston järjestämällä UniFestilla, muutamaa bändiä satunnaisesti kuulin, pitemmän aikaa Bitch Alertia (joiden soundcheckin aikainen "onneksi kukaan täällä ei ymmärrä suomea"-linjainen huutelu oli viihdyttävää...), Alien on Strikea (Tarantino-henkistä surf-kitarointia, ei oikein iskenyt) ja No Authoritya (ska-punkia, hauskaa mutta oli niin myöhä että väsy painoi).


Elämäni sarjakuvia

Varapygmi (http://varapygmi.blogspot.com/) tätä pohdintaa aloitti, minä innokkaana sarjakuvaintoilijana aloin myös pohtia. Eli mikä on ollut joskus se kaikkein kovin juttu.

1. Aku Ankka
Epäilemättä monelle tuttu alma mater, Akkaria olen lukenut niin kauan kuin muistan ja luultavasti kauemmin. Akkari oli hyvä syy opetella lukemaan ennen kouluunmenoa...vaikka 80-luvun Aku Ankka ei mitään kultakautta elänytkään niin silti paljon on noita muistoissa, joskus pelottavankin paljon...eräskin kerta huomasin olevani tosi hyvä muistamaan Aku-taskukirjojen kansien taustavärejä. Ja kun mailailin sarjakuvapiirtäjä Roberta Gregoryn (palaamme häneen myöhemmin) kanssa tämän isästä joka oli Gold Key –artisti 60-70-luvulla, katseltuani Inducks-tietokannasta tämän tekemiä tarinoita niin kumman hyvin tulivat mieleen (kyseinen henkilö kuului nk. tusinapiirtäjien joukkoon, piirtäjänä ei kummoinen mutta kirjoitti varsin sujuvia ja sympaattisia lyhyttarinoita).
Aku Ankka on se johon kaikkia muita kulttuurituotteita verrataan, se on lähtökohta. Ja joskus muita tulkitaan ankka-vinkkelistä käsin (kuten eräskin kerta kun selitin Beckettin Waiting For Godot –näytelmän käyttäen rinnastuksena Barksin Roope-setä-tarinoita...).

2. Belgia-ranskalainen koulukunta
Käytän kattavaa nimitystä koska yksittäisiä suosikkeja ei ollut tai ne vaihtuivat liian kovaa tahtia, mutta puhe on Asterixista, Lucky Lukesta, Tintistä jne. Synnyin liian myöhään jotta olisin osunut varsinaiseen Ranska-aaltoon 70-luvulla, joten Asterixit ja muut on luettu albumeista ja myöhemmin divareista haalittu Non Stopeja, Ruutuja yms.
Asterix oli ensimmäinen iso suosikki, joskin Lucky Luke oli hyvä myös...sitten tuli Franquinin sarjat, erityisesti Niilo Pielinen...Tintti oli pienempänä „ihan kiva“ mutta arvostus on kasvanut vuosien varrella. Niin, ja myöhemmin Valerian, Yoko Tsuno, Peyon ja Macherotin sarjat, Natasha...näitähän on. Non Stop on ainakin minusta kokonaisuutena paras Suomessa julkaistu sarjakuvalehti, suosittelen jahtaamaan divareista.
Palaamme tähän myös myöhemmin...

3. Marvel-sarjakuvat. Ryhmä X, Ihmeneloset, Hulk, Hämähäkkimies, Daredevil jne.
Nämä olivat esimurrosikäiselle minulle kova juttu, Ryhmä X toki kaikkein kovin. GLBT-sarjakuvaharrastajien maililistalla, johon kuulun, on usein pohdittu että onko erilaisten supersankariryhmien seikkailuja kuvaavat sarjat suositumpia glbt-ihmisten keskuudessa kuin yksittäisten sankarien tarinat (painotus tuntuu olevan sinne päin) ja miksi (suurempi henkilövalikoima ->laajempi erilaisuuksien representaatio?).
Innostus lopahti myöhemmin mutta nykyään lueskelen noita valikoiden, kyllä siellä on yhä kiinnostavaa materiaalia yllin kyllin, erityisesti DC:n puolella (joka ei pienempänä juuri kiinnostanut). Esimerkiksi pari nimeä johon palaan kohta (hmm, ehkä tämä jotakuinkin kronologinen etenemistapa ei olekaan niin kauhean hyvä, kun kiinnostukset etenevät rinnakkain aaltoillen).

4. Enki Bilal: Jumalaton näytelmä
Pikkuhiljaa pieni minä alkoi etsiskellä uusia uria, ja yhden kaverin suosituksesta tuli löydettyä tämä, ykkösosa Bilalin Nikopol-sarjaa. Raaka, outo, rupinen scifi-visio. Sarjakuva voi olla tällaista? Sinänsä linkkejä ylempään kakkosvaikuttajaan, erityisesti Valerianiin, mutta silti jotain uutta ja erilaista. Samalla tuli sitten ihastuttua muutamaan muuhun aikuisempaan ranskalaiseen sarjakuvaan, Sokalin Ankardoihin, Didier Comesiin, Hugo Prattin Corto Malteseen...mutta Bilal pääsi kolauttamaan vielä suhteellisen viatonta mieltä ihan uudella tavalla.
Tosin on sanottava, että Bilal-innostus lopahti myös suhteellisen nopeasti kun alkoi löytyä kaikenlaista muuta...

5. Los Bros Hernandez: Rakkautta ja raketteja
Noiden jälkeen hieno löytö oli suomennettu albumi Jaimen tarinoita joukosta kalifornialaisia punkkareita. Sarjakuva voi olla myös tällaista? Erityisesti noissa varhaisissa Jaimen tarinoissa vaellellaan sujuvasti realismin, fantasian ja seikkailun välillä, koko sotku tarjoiltuna mainiolla huumorilla ja vakavuudella, ja oikean tuntuisilla henkilöillä. Aikanaan näitä on tullut sitten luettua enemmänkin, myös velipoika Gilbertin tarinoita.

6. Suuri Kurpitsa, Kannus, Sarjari, Tähtivaeltaja, Kemi-albumit yms.
Kolmas merkittävä „sarjakuva voi olla tällaista“-kolahdus tuli sitten suomalaisten pienlehtien muodossa. Aluksi scifiharrastaja katseli kaikenlaisia outoja kuvia sieltä Tähtivaeltajan sivuilta, sitten kirjastosta tuli haalittua noita muita julkaisuja...
Säännöt lensivät lopullisesti ulos ikkunasta, epäkaupallinen punk-henki, reipashenkinen häröily ja tee-se-itse-estetiikka vetosivat murrosikäiseen. Pekka Manninen oli jumala ja muitakin hyviä oli.

7. Alan Moore&Dave Gibbons: Watchmen, Grant Morrison&muut: Doom Patrol ja Animal Man
Hernandezin veljekset ja Millerin Daredevil olivat antaneet jo vihjeitä että ehkä siellä Ameriikan mantereella tehdään huomionarvoisia asioita (vaikka nuo mainitsemani kaikki brittejä ovatkin). Jopa supersankarien piirissä. Mooren dekonstruktio ja Morrisonin reippaan surrealistinen (mutta silti omalla tavallaan vakava) pilkka muuttivat käsitystä supersankarigenrestä, ja auttoivat herättämään kiinnostusta...molemmat ovat tehneet paljon muitakin ansiokkaita teoksia, samoin kuin Neil Gaiman, Pete Milligan, Sam Kieth, Ted McKeever ja kymmenet muut myöhemmät löydöt ja intoilun kohteet.

8. Roberta Gregory: Naughty Bits
Sen lisäksi että Gregory of glbt- ja feministisarjakuvan pioneeri, Naughty Bits on myös tavattoman hauska-ja-älykäs sarjakuva. Ja nykyään aina kun joku alkaa muistella 60-lukua niin minulle tulee mieleen se tarina jossa päähenkilö Bitchy Bitch hankkii teininä laittoman abortin...(ja vaikka itse onkin ehdottoman poliittinen taiteilija, arvelen että ne varsin parodistiset kuvaukset 70-luvun liikehdinnästä ovat kaikkein todenperäisimpiä).
Naughty Bitsin, vaikka hieno onkin, nostan kuitenkin esille lähinnä kuvaamaan vaihetta sarjakuvaharrastuksessa, eli kasvavaa nettisurffailua. Nettisivujen, maililistojen, messageboardien jne. avulla tuli tutustuttua isoon joukkoon kiinnostavia sarjakuvia, joista osa jopa oli niillä listoilla tai vastaili sähköposteihin yms. Ja listoilta kuuli mikä oli seuraamisen arvoista sarjakuvan valtavirrassa (Milliganin X-Statix! Simonen Birds of Prey! Pari esimerkkiä mainitakseni) ja sarjakuvien ulkopuolellakin („Onko Star Wars: Phantom Menace fasistista propagandaa vai vain väkivaltakarkkia lapsille?“). Tai sitten vain keskustelua siitä mikä on Carlan lapsen nimi tai kuinka korkea HI-viruscount Joella on.
Internet epäilemättä sirpaloi kenttää, mutta toisaalta se myös luo sellaisia yhteyksiä joiden muodostuminen olisi muuten mahdotonta.

Hmm, ei yhtään sarjakuvastrippiä. No, yksikään ei ole ikinä ollut Se Paras Juttu Maailmassa vaikka toki niitä on tullut luettua paljonkin.
Ja mikä on tällä hetkellä Se Paras Juttu? No, Carla Speed McNeilin Finder on loistava, ja Andy Runtonin Owly, ja muutama kiinnostava sarjakuvablogi joihin olen täällä aiemmin heitellyt linkkejä...