• millikan

Industrial music for industrial people

Throbbing Gristle on niitä yhtyeitä joilta jokainen musiikista kiinnostunut tarvitsee vähintään yhden levyn mutta kukaan ei tarvitse niitä kaikkia...tuotanto kun on sen verran massiivinen (yhtye nauhoitti jotakuinkin jokaisen keikkansa ja julkaisi ne kaikki äänitykset...)

Kommentit yhtyeen neljästä "varsinaisesta" levystä:
Second Annual Report: Vaikka sekä käytetty äänimaailma että termi industrial music ovatkin olleet käytössä jo aiemmin, tätä levyä voidaan pitää industrialin lähtölaukauksena (julkaisupäivä 3.9.1977 on ystävällisesti kirjoitettu levyn kanteen). Ehdottoman merkittävä levy, joskin valitettavasti ei kauhean kuunneltava...nykypäivänä puhuttaisiin dark ambientista. Kuvaavaa on että kun levystä otettiin uusintapainos niin koko hoito oli käännetty soimaan lopusta alkuun, ja satunnainen kuuntelija tuskin huomasi mitään outoa...on levyllä toki hetkensä. CD-julkaisun valopilkku on kuitenkin lisäraitoina liitetty single Zyclon B Zombie/United joista United muodostui jopa pienimuotoiseksi klubihitiksi (siinä on jopa tanssittava rytmi!)

D.O.A. on suosikkini TG-levyistä, levyllä on siirrytty pois puhtaasta ambientista ja mukana on kaikenlaista materiaalia...lopputuloksena sekava mutta ehdottoman hauska levy (muistettakoon, että TG on huomattavasti humoristisempi kuin juuri kukaan seuraajistaan industrialin parissa...). Mukana on esim. raita Death Threats joka koostuu yhtyeen puhelinvastaajaan jätetyistä viesteistä...ja CD:ssä on mukaan liitetty taas kerran hieno single, We Hate You Little Girls/Five Knuckle Shuffle.

20 Jazz Funk Greats: Levyn nimi on reipashenkisen harhaanjohtava, niin myös levynkansi joka tavoittelee sliipattua lounge-tyyliä...mutta jotta vitsi olisi vielä monimutkaisempi, ei levy olekaan infernaalista teollisuusmeteliä vaan yhtyeen helpoimmin kuunneltava tuotos (suhteellinen käsite). Mainio ja tasapainoinen kokonaisuus, niinpä moni pitää tätä TG:n parhaana levynä. Ja hämmentävästi TG on loistava single-yhtye, mukaan liitetty Discipline/Discipline -single on taas hieno.

Heathen Earth on viimeinen varsinainen levy, edellisen tapaan tasapainoinen kokonaisuus. Tässä vaiheessa Throbbing Gristlen ympärillä liikkuvat artistit (mm. Cabaret Voltaire, Clock DVA, Nurse With Wound, Whitehouse, Human League...) olivat jo ehtineet kehittää soundia omiin suuntiinsa ja kaikki eivät TG:n valittuun suuntaan olleet tyytyväisiä (mm. Whitehouse kritisoi Heathen Earthia disco-levyksi). TG alkoi rakoilla "musiikillisiin erimielisyyksiin", ja operaatio TG julistettiin päättyneeksi kesäkuussa 1981 (toisin kuin moni muu pienlevy-yhtiö, TG:n Industrial Records panosti tarkkaan dokumentaatioon).

Tosin nyt reilun parinkymmenen vuoden ja sekalaisten omien projektien (Psychic TV, Coil, Chris&Cosey) jälkeen operaatio TG, Phase Two on taas aloittanut toimintansa. Yhtye ylpeilee yhä sillä että 30 vuoden aktiivisen musiikinteon jälkeen eivät vieläkään osaa soittaa instrumenttejaan...