• millikan

Chewing up the scenery

Katsoinpa tuossa leffan Madagascar, siis sen jossa joukko eläintarha-asukkeja ajautuu villiin viidakkoon...tarina ei itsessään ollut kummoinen, mutta kiitettävä annos irtovitsejä löytyy (erityisesti pidin pingviineistä) ja leffa myös näytti hyvältä, realismiyritysten sijaan oltiin lähdetty hienon tyyliteltyyn kuvastoon, joista tulivat mieleen vanhat lyhytanimaatiot, Chuck Jones, Tex Avery jne.
Ääninäyttelijät (mm. Ben Stiller, David Schwimmer, Sacha Cohen...) tekivät mainioita rooleja myös.

Kävin katsomassa myös uusimman Harry Potterin (kesähelteillä halusi ilmastoituun elokuvateatteriin), ja myöhemiin siitä kavereiden kanssa puhuessa tuli mieleen että haluaisin kovasti kuulla miten Dolores Umbridge on dubattu eri kielille. Potterissa on yllin kyllin eksentrisiä hahmoja jotka suorastaan vaativat hillitöntä ylinäyttelemistä, niin Emma Thompsonin Trelawney kuin Alan Rickmanin Snape toimivat, mutta tuo Imelda Stauntonin Umbridge on kyllä huippu (valitettavasti pääosat, kuten Radcliffe Harryna, eivät mahdollista moista irrottelua).

Mieleen leffaa katsoessa tuli pätkät joita näin Disney-leffojen ääninäyttelijöistä, nämä pätkät kun tapaavat olla hillittömän hauskoja...koska samaan tapaan kuin kiinnostavan näköinen animaatio yleensa vaatii realismin ja anatomian venyttelyä, niin toimiva animaatiodubbaus tapaa vaatia hillitöntä ylinäyttelemistä, massiivista elehtimistä ja niin edelleen. Ja eräskin näyttelijöistä (taisi tehdä Hessun roolin) kommentoi kuinka hauskaa näyttelijälle on päästä kerrankin kunnolla "chew up the scenery", tehdä asioita jotka eivät normaalissa filmissä ole sallittuja.

Ja mieleen heräsi myös yksi kaikkien aikojen viihdyttävimmistä elokuvarooleista, Vincent Price professori Ratiganina valitettavan aliarvostetussa Disney-animaatiossa Basil Hiiri - Mestarietsivä. Elokuvasta tulee heti sellainen fiilis että sekä Pricellä että animaattoreilla on ollut hillittömän hauskaa keksiä entistä pahiksempia poseerauksia, vuorosanoja, tapoja korostaa Ratigania silti tasapainoillen hienosti kabareen ja aidon uhan välillä.