Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset elokuulta 2008.

An nescis...

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

- Axel Oxenstierna (1583-1654)
as quoted by Andreas Elfving

*

Translation:
If you only knew, my son, with how little wisdom the world is ruled.


Strawman

Det finns många intressanta sätt att föra debatt på. Ett av de värsta är den s.k. strawman-taktiken, där man bygger upp en bild - nidbild! - av hur motståndaren borde anse och sedan argumenterar mot denna nidbild, snarare än mot motståndarens åsikter. Engelskans straw betyder "halm", och en straw man ("halmgubbe", liksom) är en fågelskrämma som kan användas vid stridsträning för att simulera en fiende. Fågelskrämman är dock orörlig och slåss inte tillbaka, så dess användbarhet som träningsmotståndare är begränsad.

Jag stötte på denna taktik för en tid sedan. När jag skrev om Årets pridemarsch utan opposition (29.6.08), fick jag en kommentar som hänvisade till ett av de klassiska clobber passages, som används mot homosexuella. Jag hänvisade i min tur till Hbt-bibeln, där jag har behandlat just dessa verser, men kommentatorn valde att tolka texten "bokstavligt". Á la bonheur; vad ordet "bokstavligt" betyder i detta sammanhang kan man ju diskutera, men OK.

Men sedan skrev kommentatorn ett intressant inlägg på sin egen blogg; rubriken är Homoäktenskap, präster och Bibelns syn (NykMan77 30.6.08). Där kommer det fram att kommentatorn
* inte själv [är] kristen. Men jag tror att det som står i Bibeln är sant. *

Det är ju bra såtillvida att det visar att kristendomen inte går ut på att anse att Bibeln är sann, eftersom man tydligen kan göra det utan att vara kristen. Att kommentatorn sedan i svaret till en av kommentarerna till hans eget inlägg (hängde ni med?) säger om Bibeln:
* Har int läst den så noga. Men det står ju någonstans att Gud är god och att han är är kärleken *
gör ju nog att man måste ta hans tidigare påstående med en nypa salt.

Men han kommer alltså med en rejäl dos strawman-argument:

* En präst ska ju vara som en "Guds ambassadör", en man med god kunskap i den Heliga Skriften! Och en man som FÖLJER det som står i den Heliga Skriften!
Hur kan kyrkan som organisation godkänna homovigslar och präster som viger sådana och kanske även har sådan sexuell läggning? Det går alltså emot det som står skrivet i Bibeln, Guds Heliga Ord till oss människor. Och då är det alltså fel med homosexualitet, om man är kristen och har den tron att man följer Bibeln.
Då kan man tro (gör jag iaf) att de präster som är för homoäktenskap antingen "glömmer" vissa saker i Bibeln, eller kanske inte har så mycket kunskap om vad som står där. Kanske de bara är präster för att ha ett arbete och få lön, och alltså bara målar upp en falsk fasad av kristenhet och andlighet. De predikar falska läror.
Man ska väl tolka Herrens ord bokstavligt, och inte blunda för en del saker eller kanske kringå dem med ursäkter och egna falska läror! *

Struntprat! Samt därtill fullt med nedsättande invektiv - det enda som saknas är själva ordet "brödpräst"!

Fast å andra sidan... när man läste mer på hans blogg (som nu tycks vara raderad) märkte man att man kanske inte skulle ta den på så blodigt allvar... hoppas jag...



"No homosexuals in the Sudan" - oh, really?

Archbishop Daniel Deng Bul Yak, primate of the Episcopal Church of the Sudan and bishop of Juba, said at the Lambeth conference on July 22, 2008, that there are no homosexuals in the Sudan. "They have not come to the surface. We don’t have them." The Anglican Journal (of Canada) reported this.

Is the archbishop being obtuse, is he stupid, or is he deliberately twisting things, I wonder? If I were gay and Sudanese (like the blogger, Ali - http://black-gay-arab.blogspot.com/), I would not come "to the surface" or "out of the closet" either - it would simply not be healthy!

http://karlafhallstrom.blogspot.com/2008/08/no-homosexuals-in-sudan-oh-really.html



Kina: Jiao Chunbao

Från Voice of the Martyrs Canada (http://www.persecution.net/index.html):

A house church missionary, Jiao Chunbao, was detained by government security officers while on his way to a worship service in the city of Hegang, Heilongjiang province on July 2, [2008,] according to a July 7 report from China Aid Association. The officers forcibly escorted Chunbao to the police station where he was told that his church was banned from meeting together for worship and threatened with re-arrest if meetings continued. Two female members of the house church were also taken to the police station and questioned. (VOMC 9.7.08)

VOMC rapporterar om situationen i Kina; det är inte upplyftande läsning. Jag har själv tidigare bloggat om Wu Guilan, Wang Zaiqing och Hua Huiqi.
Kanske OS har öppnat påverkningsmöjligheter - eller så inte. VOMC ger tips om hur detta kan gå till, men i vilket fall som helst får vi be till Gud.

http://tinyurl.com/6bwz8r


Suomi-ruotsi sanakirja

osin puujaloin ontuen - med delarna den träädlaste är stödets ...

Ajankohta. = Jag kör snart.
Hirvittää = Rusta med älgar.
Ilman häntä = Luftens svans.
Ilman muuta = Luftens annat.
Joukko-oppi. = Gruppen lärde sig.
Kaimaani. = Kanske mitt land.
Kasvannainen = Jag växer kvinnan.
Kuka kukin on. = Vem är med blommor.
Kuuden maissa = I länder av sex.
Lakkasi satamasta. = Lackade från hamnen.
Laskekaa lippu. = Räkna biljetten.
Leivonnaisia = Jag bakar kvinnor.
Lämmön turvin. = Med värmens mular.
Minun on käytävä teltalla. = Min är korridoren på tältet.
Minun tähteni hän kaatui. = Min stjärna han föll.
Näkyville. = Visions-Vilhelm.
Palaveri. = Bitblod.
Papukaija. = Böna kanske och.
Polviansa = Knäfälla.
Posket pullollansa. = Kinderna på sin flaska.
Purukalusto = Sågspånsmöblemang.
Puolinainen. = En halv kvinna.
Päinvastoin. = Med huvud och kvastar.
Päissään. = I sina huvud.
Sataa. = Det hundrar.
Satakieli. = Hundratunga.
Suinpäin = Med munnar och huvud.
Sympaattinen. = Sym med båten.
Takinlievettä. = Rockens kanske vatten.
Tietokone. = Kunskapsmaskin.
Tuhatkunta. = Tusenkommun.
Töin tuskin. = Med arbeten och smärtor.
Ukkostaa. = Det gubbar.
Vaikuttaa. = Fylla med öronvax.
Varsinainen. = Skaftkvinna.
Varsinkin. = Också med skaft.
Vihdoinkin. = Också med kvastar.
Vihon viimeinen. = Häftets sista.
Viikkokaupalla. = Veckan vid butiken.
Voi kurkkuani. = Smör min gurka.
Voi äiti, joulukuusi palaa. = Smör mamma, julsexan kommer tillbaka.
Voiton päivä. = Dagen utan smör.
Vuorokausi. = Turperiod.
Älä tupakoi = Ej stugumal.


Jesus vår helare

Texterna för Trettonde söndagen efter pingst enligt andra årgången

Första läsningen: Ords 18:4-8, 21
Människors ord är som djupt vatten
men vishetens källa en strömmande bäck.

Illa är att ta parti för en skyldig
och vägra en oskyldig hans rätt.

Dårens ord leder till strid,
hans mun tigger stryk.

Dårens mun blir hans fördärv,
hans ord en fälla för honom själv.

Baktalarens ord är som läckerheter,
de slinker ner i människans inre. [...]

Tungan har makt över liv och död,
de som kan tygla den får njuta dess frukt.

Andra läsningen: Jak 3:2-12
Vi felar alla på många sätt. Den som inte felar i sitt tal, han är fullkomlig, och han kan tygla hela sin kropp. När vi lägger betsel i munnen på en häst för att han skall lyda oss styr vi också hela hans kropp. Och tänk på fartygen som är så stora och drivs av hårda vindar; ändå styr rorsmannen dem med det lilla rodret dit han vill. På samma sätt med tungan; den är en liten lem men kan skryta över hur mycket den förmår. En liten eld kan sätta en hel skog i brand. Och tungan är en eld, själva den onda världen bland våra lemmar. Den fläckar hela vår kropp, den sätter livshjulet i brand och har själv sin eld från helvetet. Det finns ingen art bland fyrfotadjur, fåglar, kräldjur eller havsdjur som inte kan betvingas och har betvingats av människan. Men tungan kan ingen människa betvinga, oregerlig och ond som den är och full av dödligt gift. Med den tackar och lovar vi vår Herre och fader, med den förbannar vi människorna, som är skapade till Guds avbilder. Från samma mun kommer lovsång och förbannelse. Så får det inte vara, mina bröder. Inte kan samma källsprång ge både sött och bittert vatten? Och, mina bröder, inte kan ett fikonträd bära oliver eller en vinstock fikon eller en saltkälla ge sötvatten.

Evangelium: Matt 12:33-37
Jesus säger:
"Antingen får ni säga att trädet är bra och frukten bra, eller att trädet är dåligt och frukten dålig; på frukten känner man trädet. Huggormsyngel, hur skulle ni kunna säga något gott, ni som är onda? Munnen säger vad hjärtat är fullt av. En god människa tar fram det som är gott ur sitt goda förråd, och en ond människa tar fram det som är ont ur sitt onda förråd. Men jag säger er att varje onyttigt ord som människorna yttrar skall de få svara för på domens dag. Efter dina ord skall du frias, och efter dina ord skall du fällas."


Tuovinen välsignade lesbiskt par

Gemenskapsrörelsens ordförande, prost Liisa Tuovinen (f. 1938, bilden), har förrättat en välsignelse av ett samkönat (kvinnligt) par, Annukka Matilainen och Veera Lange, på Esbo kyrkliga samfällighets lägergård Hvittorp i Kyrkslätt 12.7.08.

Hon informerade därefter biskop Mikko Heikka om saken. Han menade att saken tas upp till prövning i domkapitlet i Esbo stift i det fall att någon gör en anmälan. Det tog inte många dagar efter att nyheten fick offentlighet förrän så skedde; inte bara en anmälan, utan två, inflöt till domkapitlet.

Till saken hör att Tuovinen är pensionerad. Hon kan därmed inte avhållas från någon tjänst om hon blir fälld, utan endast från prästämbetet.

Också biskop Heikka anmäldes till sitt eget domkapitel med motiveringen att han inte uppfyllde sina förpliktelser som stiftsherde då han inte själv förde ärendet till domkapitlet utan väntade på en anmälan. Alla tre anmälningarna behandlas med början den 19 augusti, men behandlingen väntas ta flera månader i anspråk.

För ett par år sedan blev pastor Leena Huovinen anmäld till domkapitlet i Helsingfors för motsvarande handling. Hon blev frikänd 6.2.07. Detta är inte ett direkt prejudikat för domkapitlet i Esbo, eftersom domkapitlen har en långtgående autonomi i dylika ärenden, men Helsingfors-beslutet kommer säkert att påverka beslutet i Esbo.

Vad du anser om saken frågas efter i flera omröstningar på nätet.
Kyrkpressen undrar: Var det rätt av Liisa Tuovinen att välsigna det kvinnliga paret i Esbo? Omröstningen pågår ännu (8.8.08 kl. 15:33 var ställningen bland 257 röster 51,0% ja, 45,9% nej, 3,1% vet inte).
Den finska kollegan Kotimaa frågade om det är rätt att en präst välsignar samkönade förhållanden. Av 1624 svar var 72% negativa och 22% positiva till saken.
Undersökningen i (den "världsliga") veckotidningen Apu gav vid handen att nästan tre fjärdedelar av de 111 svaren var positivt inställda till välsignelse av partnerskap. Tvärtom mot Kotimaa, alltså. Inte helt överraskande.
På böghemsidan ranneliike.net finns motsvarande fråga. Där är svaren något (!) annorlunda än i de kyrkliga medierna; markant är att gruppen "Jag bryr mig inte" är över en tredjedel.
Också Savon Sanomat ställde samma fråga; 59% ja, 41% nej stod det 7.8.08 kl 18:15. Kommentarer fanns det också gott om.

http://tinyurl.com/64peqr


Veckans anekdot: 080808

För ett knappt decennium sedan skulle jag förrätta en vigsel en torsdag kväll. Jag var lite förvånad över veckodagen, tills brudparet påpekade för mig att det var den nionde september 1999 - 9.9.99 - och att siffror betydde en hel del för dem, eftersom båda arbetade på telefonbolaget. À la bonheur!

Idag, fredagen den åttonde augusti 2008 - 08.08.08 - skall jag förrätta två vigslar. Ingendera av dem är förstås kl. 08 (eller ens kl. 20), men det vore kanske för mycket begärt.

Och det är klart att det är bra att ha ett vigseldatum (och en bröllopsdag) som det är lätt att minnas. Datumet "27 maj 1995" ger ingen egentlig hjälp för minnet. Ändå var det då min fru gifte sig - ja, och jag också; det var mest praktiskt att göra det samtidigt, tyckte vi...