Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset lokakuulta 2007.


Veckans anekdot: Kyrkoasyl?

Jag hade förrättat ett dop, och vi satt och drack dopkaffe. Barnets fyraåriga storasyster och treåriga kusin var i full gång. Den ena av dem lekte vilddjur och morrade åt den andra, som förstås "blev rädd" och sprang undan.

Plötsligt ändrades leken, när storasystern sprang fram till mig och ropade "Prästen, skydda mig!" Hon hoppade upp i famnen på mig medan kusinen morrade bredvid - och vi var båda så rädda, så rädda!

Så sade hon plötsligt: "Nu är det över!" och sprang sin väg, jagade sin kusin och morrade åt henne i sin tur. Då sökte kusinen skydd hos mig - och så där höll vi på i säkert tjugo minuter. Än sökte den ena skydd, än den andra, och emellanåt båda.

Bland de arbetsuppgifter som jag har haft hörde denna till de mest angenäma - och de mest hedrande!



Det senaste om nattvardstvisten

I inlägget Media om nattvardstvisten (http://tinyurl.com/ysk7y5) har jag samlat allt det som jag har fått tag på i ämnet. Här är denna veckas skörd.

Halvar Sandell skriver en debattartikel i Kyrkpressen 43/07 (s. 13). Rubriken är Nattvarden är Herrens Nattvard. Udden är riktad mot biskop Gustav Björkstrands kolumn i Kp 41/07, eftersom Sandell anser att biskopen inte tillräckligt hänvisade till bekännelseskrifterna. I slutet får också jag mig en släng av sleven:

* Då pastor Karl af Hällström i våra sammanhang dels radikalt ställer sig på sidan om bekännelsen, dels själv agerar nattvardsutdelare i en kyrka som den lutherska kyrkan inte har gemenskap med, så upprör detta tydligen inte biskopen. Men hänvisningar till vår egen kyrkas bekännelse tycks uppröra i hög grad. *

Det Sandell hänvisar till med att jag "agerar nattvardsutdelare" är mitt metodistiska gästspel 7.10.07, som jag bloggade om i inlägget Predikstolsutbyte utan förhinder (http://tinyurl.com/26a5oq). Att han känner till det betyder förresten att han av allt att döma läser min blogg, och det är ju trevligt! Hej på dig, Halvar!

*

A propos: Jag börjar småningom bli intresserad av att veta när herrar G. Björkstrand och H. Sandell skall ta sig sin utlovade pratstund - och framför allt av att veta vilket resultatet av samtalet blir. Men ännu får vi tydligen vänta...


Bible Knowledge 14

These statements about the Bible were written by children and have not been retouched or corrected (i.e., bad spelling has been left in).

*

The greatest miracle in the Bible is when Joshua told his son* to stand still and he obeyed him.

* the sun



Halloween

Jag är lite delad vad gäller den rätt nykomna helgen Halloween. Å ena sidan kan man bra ha en ursäkt för barn att få spöka ut sig lite och ha roligt - så länge det inte går för långt, förstås. Jag har hört exempel på vandalism och direkt elakhet, och det är ju inte bra - och jag hoppas att ingen tar Halloween som ursäkt för en suphelg...

Men som sådant är halloweenfirandet väl OK. De kommersiella övertonerna stör mig lite, men det får man leva med.

Och vi har ju en annan helg med samma uttrycksformer i vår kultur, nämligen påsklördagen. En icke-indoeuropeisk grannkultur, som jag inte ska nämna, firar palmsöndagen med häxor och troll, men det är inte mitt problem.

Det som oroar mig är att Halloween skall tränga ut allhelgonafirandet. Visst är det ju roligare att klä ut sig och leka monster än att tänka på döden och avlidna släktingar, men just därför kanske det senare också är hälsosamt.

Men jag tror nog att båda firandena kan samexistera. Bara de tillåts göra det, alltså.

"Veckans fråga" på Kyrkpressens portal behandlar just detta: "Tycker du att man som kristen kan fira Halloween?" Där finns en hel massa svarsalternativ, men jag röstade "ja". "Nej"-alternativet är dock i ledning för närvarande.
http://tinyurl.com/39g2nk



Trans-bibeln (5Mos 22:5)

Förkortningen "hbt", som jag använder rätt mycket när jag bloggar (särskilt i Hbt-bibeln), kommer från "homosexuella [av båda könen], bisexuella och transpersoner [transsexuella och transvestiter]". Det som jag mest har behandlat är h-et; b-et har jag vidrört, men t-et har jag i det närmaste förbigått. Men nu är det då dags.

Först ett par citat från Wikipedia:

*

Transperson är ett paraplybegrepp som tillkommit framför allt för att kunna vara en samlande term i sexualpolitiska frågor. Med transpersoner menas oftast personer som genom sina könsuttryck och/eller könsidentiteter avviker från könsnormen. Det kan till exempel vara transvestiter, transgenderister, dragkings/dragqueens, transsexuella, intergender och intersexuella. [...]

Transpersoner anses ofta bryta mot samhällets könsnormer, antingen genom sin könsidentitet, sin bakgrund eller sitt könsuttryck. Detta resulterar i att gruppen drabbas av liknande problem som andra minoriteter som inte anses följa normen, exempelvis homosexuella eller invandrare. Fördomar, öppet avståndstagande, våld eller hot om våld, diskriminering och internaliserad rädsla kan innebära att transpersoner har sämre psykosocial situation än andra personer, men mycket lite forskning finns på området. [...] Samtid[i]gt bör nämnas att många transpersoner givetvis mår bra och lever lika bra liv som den övriga befolkningen.

art. Transperson http://sv.wikipedia.org/wiki/Transperson

*

En transsexuell person har en permanent upplevelse av att tillhöra det motsatta könet. Vanligen önskar personen korrigera den felaktiga kroppen med medicinsk och kirurgisk behandling.

Transsexualism bör inte förväxlas med sexuell läggning eller beteende. Transsexuella kan vara antingen heterosexuella, bisexuella eller homosexuella.
Den vedertagna behandlingen för transsexualism är könskorrigerande behandling och, i de länder där detta tillåts, även ett juridiskt könsbyte. [...]

Problem i form av depressioner, självhat, ångest och självmord är vanliga om personen inte får behandling. På grund av samhällsnormen berättar många inte om sin transsexuella bakgrund efter avslutad behandling, då rädslan för diskriminering och utanförskap är stor. [...]

Vad som orsakar transsexualism är inte fastslaget, men vetenskapen lutar alltmer åt en förklaring som menar att grundorsaken kan vara biologisk, alltså medfödd.

art. Transsexualism http://sv.wikipedia.org/wiki/Transsexualism

*

I Bibeln (5Mos 22:5) finns förbud mot att klä sig i det motsatta könets kläder (transvestism). Förbudet ingår dock i den lag som inte mer gäller idag, och verkar vara motiverat av en vilja att inte ändra på den patriarkaliska ordning som råder i skapelsen: Gud, mannen, kvinnan, djuren, i den ordningen. Om en man klädde sig som en kvinna eller en kvinna som en man bröts den "naturliga" ordningen och hela skapelsen hotades. Därför var straffen rigorösa, även om något straff inte direkt föreskrivs i 5Mos 22:5.

Den mest kända person som drabbades av detta är säkert Jeanne d'Arc (1412-31, helgonförklarad 1920), som blev bränd på bål för sin vägran att klä sig i kvinnokläder. Att det dessutom fanns starka politiska motiv bakom, ändrar inte den grundläggande konstellationen.

I våra dagar, i vårt samhälle, är det ingen som ens lyfter på ögonbrynet längre om någon klär sig i det motsatta könets kläder - så länge det är frågan om kvinnor som klär sig i manskläder (t.ex. byxor)! Åt andra hållet är det ju fortfarande inte helt accepterat, kunde man säga...

*

Transsexualism är däremot en okänd företeelse i Bibeln. Därför bör vi se till grundvalarna för den kristna etiken när i bedömer den. Jag syftar naturligtvis på det Dubbla kärleksbudet. Transsexuella har en besvärlig sits p.g.a. omgivningens fördomar och okunskap, och dem bör vi som kristna och som medmänniskor försöka motverka, både i oss själva och i andra. Transsexualismen är dock besvärlig redan i sig, eftersom den innebär en splittring i personen - kropp och själ (för att nu använda de termerna) passar inte helt ihop. Om detta inte åtgärdas fysiskt, kan det leda till grava fysiska svårigheter för personen. Därför bör vi försöka använda den medicinska kunskap och skicklighet som står till buds för att i görligaste mån korrigera det som har gått snett - och då talar jag om psykiatri, såväl som endokrinologi och kirurgi.

Hur är det möjligt att transsexualism förekommer? Skulle Guds skapelse vara felaktig? Sådana frågor har jag fått höra. Men transsexualism är inte det enda tecknet på att något har gått snett efter skapelsen. Gud såg att det var gott, står det upprepade gånger i skapelseberättelserna i 1Mos 1-2, men det är uppenbart att allt inte längre är gott. Bibeln förklarar saken med syndafallet (1Mos 3).

Faktum är att vi skapade varelser drabbas av både ett och annat som vi behöver t.ex. kirurgisk hjälp för att råda bot på. Den som med skapelseargumentation talar emot sådan hjälp till transsexuella, bör logiskt sett också tala emot t.ex. hjärttransplantationer. Hjärtfel är ju också ett tecken på den fallna skapelsen.

*

http://hbt-bibeln.blogspot.com/