• Kalle af

Det senaste om nattvardstvisten

I inlägget Media om nattvardstvisten (http://tinyurl.com/ysk7y5) har jag samlat allt det som jag har fått tag på i ämnet. Här är denna veckas skörd.

Halvar Sandell skriver en debattartikel i Kyrkpressen 43/07 (s. 13). Rubriken är Nattvarden är Herrens Nattvard. Udden är riktad mot biskop Gustav Björkstrands kolumn i Kp 41/07, eftersom Sandell anser att biskopen inte tillräckligt hänvisade till bekännelseskrifterna. I slutet får också jag mig en släng av sleven:

* Då pastor Karl af Hällström i våra sammanhang dels radikalt ställer sig på sidan om bekännelsen, dels själv agerar nattvardsutdelare i en kyrka som den lutherska kyrkan inte har gemenskap med, så upprör detta tydligen inte biskopen. Men hänvisningar till vår egen kyrkas bekännelse tycks uppröra i hög grad. *

Det Sandell hänvisar till med att jag "agerar nattvardsutdelare" är mitt metodistiska gästspel 7.10.07, som jag bloggade om i inlägget Predikstolsutbyte utan förhinder (http://tinyurl.com/26a5oq). Att han känner till det betyder förresten att han av allt att döma läser min blogg, och det är ju trevligt! Hej på dig, Halvar!

*

A propos: Jag börjar småningom bli intresserad av att veta när herrar G. Björkstrand och H. Sandell skall ta sig sin utlovade pratstund - och framför allt av att veta vilket resultatet av samtalet blir. Men ännu får vi tydligen vänta...

2 kommenttia

martin

26.10.2007 13:26

Hej!
Även jag tog fram metodist-sammanhanget på min blogg i Kyrkpressen.

Bekännelseskrifterna säger ju oss absolut inte det samma i d a g, som de sade för ca. 500 år sedan. Vi tolkar dem i och från dagens perspektiv. Denna dag kan inte förväxlas med en dag 500 år sedan. Bekännelseskrifterna själva minsann visar en fördjupad hermeneutisk utveckling i t i d e n - och så är det med hela lutherdomen.
(Om inte så vore, kan vi sluta prata t.ex. om ekumenik.)

martin

26.10.2007 13:40

Att Halvar Sandell tolkar bekännelseskrifterna på ett sätt gör inte godtycke och subjektivitet mindre i kyrkan. Dessa ord kan inte skyllas på tolkningen. Tolkningen är iofs. något annat än de o r d, som står i bekännelseskrifterna och är i behov av tolkning i levande sammanhang.