Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset heinäkuulta 2006.

Hbt-diskussioner i Svenska kyrkan

Den svenska prästen Karin Långström Vinge har många intressanta inlägg på sin blogg, och de föder många likaså intressanta diskussioner i kommentarerna. Det hettar till ordentligt ibland!

Under rubriken "Sorterade tankar: hbt-frågor i kyrkan" har hon samlat länkar till inlägg och diskussioner under tidsperioden november 2005 - april 2006. Ett par av inläggen handlar om brevväxlingen mellan ärkebiskop KG Hammar och biskop Erik Vikström i vintras.

Fast när skall svenskarna lära sig skillnaden mellan "finsk" och "finländsk"?!

http://karinlangstromvinge.blogspot.com/2006/07/sorterade-tankar-hbt-frgor-i-kyrkan.html


Je serai beau-père!

Hier, nous visitions une amie et collegue de moi. Mon fils Joakim, presque 5 ans, déclarait qu’il va marier Teddi, 16 ans, la fille de mon amie. Teddi n’a encore répondu à son proposition, mais il faut quand même attendre quelques années avant qu’elle aura l’age de mariage.

Antonia, 1 ans et 7 mois, elle aimait les chats de la famille. Malheureusement, elle en est allergique...


Religionsfrihet är ingenting självklart

Religionsfrihet är ingenting att ta för givet. På många håll i världen är det direkt livsfarligt att vara kristen eller att överhuvudtaget ha en religiös tro. Några slumpmässigt valda exempel från nätet är följande länder:

Indien
I Indien förtrycks minoriteter dagligen, skriver Dagen 20.7.06. Särskilt allvarligt är det för de kastlösa daliterna, som ser ett hopp i kristendomen, vilken ger dem ett värde. Men deras omvändelse stoppas ofta av antikonverteringslagen. Anti-kristna och anti-muslimska lagar stiftas i allt flera indiska delstater.
I delstaten Tamil Nadu har sådana lagar upphävts efter att ha varit i kraft sedan 2002, skriver ENI 2.6.06, medan de 13.6.06 måste rapportera att det motsatta sker i Madhya Pradesh. Där har två kvinnor råkat ut för en gruppvåldtäkt av hinduer som straff för att de konverterade till kristendomen. Myndigheterna förtiger saken.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=116244
http://www.eni.ch/highlights/news.shtml?2006/06

Nordkorea
Att Nordkorea har testat missiler är allmänt känt. Att nordkoreanska kristna och andra religiöst troende personer förföljs och avrättas är mindre känt. Deras ”brott” kan vara att de har besökt en (underjordisk) kyrka eller äger en bibel, rapporterar AP, som citeras på beliefnet 13.7.06.
Pyongyang hävdar förstås att regimen respekterar de mänskliga rättigheterna, men de facto är kulten av landets grundare Kim Il Sung den enda tillåtna ”religionen” i Nordkorea.
http://www.beliefnet.com/story/195/story_19566_1.html

Iran
Det är farligt att tillhöra vilken religion som helst i Iran, utom shiitisk islam. Som exempel (och som omväxling från kristendomen) kan nämnas Bahai. Human Rights Watch (som ENI citerar 7.6.06) säger att 54 Bahai-ungdomar arresterades i maj utan att anklagas för något brott. De flesta släpptes efter en tid, men redan arresteringarna som sådana är exempel på hur iranska myndigheter förföljer och förtrycker religiösa minoriteter.
http://www.eni.ch/highlights/news.shtml?2006/06


Methodists join the Declaration on Justification?

On 19 July, 2006, the news agency Ecumenical News International published the following tickler on their website, http://www.eni.ch/. Since I don’t subscribe to their news service, I don’t have access to the text in full, but I find it interesting in this short version, as well.

World Methodists to sign up to Lutheran-Catholic agreement

Geneva (ENI). A global gathering of Methodist churches is set to sign up to a groundbreaking agreement between Lutherans and Roman Catholics on the doctrine of justification, a key doctrinal question at the time of the 16th century Protestant Reformation. "This was one of the issues that created the split that formed the Protestant church," said the Rev. George H. Freeman, general secretary of the World Methodist Council. He was speaking in advance of the World Methodist Conference in Seoul.


Nyhetsnotiser

Fred Phelps är i nyheterna igen. Se också inlägget Inklusiva kyrkor och exklusiva (30.6.06).
http://www.365gay.com/Newscon06/07/071406Phelps.htm
http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/06/inklusiva-kyrkor-och-exklusiva.html

***

Religionsfrihet råder i Saudiarabien. Och kossor flyger.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/07/19/AR2006071901178.html

***

Riga förbjuder åter gayparad, skriver Dagen och 365gay.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=116306
http://www.365gay.com/Newscon06/07/071906riga.htm



Disciplinärt förfarande i församlingen

Efter att ha avlagt pastoralexamen i december 1999 och Examen i ledning av församlingsarbete i februari 2003 (vilket betyder att jag är behörig att söka kyrkoherdetjänster), har jag fortsatt med nästa steg, nämligen Högre pastoralexamen. Det kommer att ta många år ännu, men jag har klarat av ett obligatoriskt steg i den när jag lade den långa kursen i ledarskap (KIRJO II) bakom mig i våras efter två och ett halvt års arbete.

Som slutarbete i den kursen skrev jag en uppsats med rubriken Disciplinärt förfarande i församlingen. Den publicerar jag kapitelvis på blogspot.

Innehållsförteckningen hittar du här: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/07/disciplinrt-frfarande-i-frsamlingen.html

Om det intresserar någon, förstås...


Anställning eller lediganslagning?

Att jag är den ende sökanden till stiftssekreterartjänsten betyder inte automatiskt att jag blir vald direkt. Det kan nämligen hända att tjänsten lediganslås på nytt, då det var så få sökanden.

Domkapitlet kommer att vid sitt sammanträde den 30 augusti ha att ta ställning till om jag anställs eller om tjänsten lediganslås på nytt. Innan det blir det en arbetsintervju.

Få se hur det framskrider. Saken är inte längre i mina händer, utan i Guds. Och lite i domkapitlets, förstås.

Oberoende av hur det går, går det bra. Det vore bra att bli stiftssekreterare, men det vore också bra att förbli kaplan. Ingen panik, alltså - bara lite spänning...


Samvetsfrihet eller professionalitet?

The Washington Post har igen publicerat en intressant artikel, denna gång om hälsovårdsarbetares professionalism kontra deras tro ("A Medical Crisis of Conscience", 16.7.06).

I Chicago vägrade en ambulansförare att föra en patient till en abort. I Kalifornien vägrade fertilitetsexperter att ge konstgjord befruktning åt en lesbisk kvinna. I Texas vägrade en apotekare att ge ett "ångerpiller" åt ett våldtäktsoffer. Allt detta på religiösa grunder. De har därför blivit dragna inför rätta, och är mycket upprörda därför att deras religiösa frihet kränks.

Problematiken är inte lätt, och diskuteras på ett balanserat sätt i den länkade artikeln. Dessa proffs vägrade hjälpa sina klienter därför att deras samvete och religiösa övertygelse talar emot abort, homosexualitet respektive preventivmedel. Här står två principer mot varann. Å ena sidan individens rätt till religionsfrihet och samvetsfrihet, och å den andra individens rätt till hälsovård oberoende av bakgrund.

Ändå har jag svårt att alltför långt sympatisera med de ovannämnda proffsen. Särskilt apotekaren i Texas lade sten på börda för en som redan har drabbats av ett av de värsta brott man kan utsätta en person för. Avskyvärt!

Det är klart att var och en har rätt till religionsfrihet och samvetsfrihet, men om någons övertygelse eller samvete hindrar honom från att sköta sitt jobb på ett sakligt - och lagligt! - sätt, är det kanske dags att byta jobb.

Tycker nu jag, utan att vara alltför insatt i frågan. Men alltför mycket fakta kommer som känt bara i vägen för goda åsikter...

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/07/15/AR2006071500846.html


Homoystävällinen seurakunta erotettu Norjassa

En kvinna som lever i ett homosexuellt parförhållande finns med i ledningen av en baptistförsamling i Oslo. Av denna orsak uteslöts församlingen ur det norska baptistsamfundet, berättar svenska Kyrkans tidning 13.7.06. Nu befarar samfundets ledning att andra församlingar kommer att lämna samfundet som en reaktion på detta beslut.

Naisen kanssa elävä nainen on mukana erään oslolaisen baptistiseurakunnan johdossa. Tästä syystä seurakunta on erotettu kirkkokunnastaan, Kyrkans tidning kertoo 13.7.06. Kirkkokunnan johto pelkää että muita seurakuntia tulee eroamaan kirkkokunnasta reaktiona tälle päätökselle.

http://www.kyrkanstidning.com/ArticlePages/200607/13/20060713151430_Headline025/20060713151430_Headline025.dbp.asp