Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset kesäkuulta 2006.

Insamling för domkyrkan - Keräys tuomiokirkon hyväksi

Borgå kyrkliga samfällighet har öppnat ett konto i Sampo-banken för donationer till förmån för återuppbyggandet av Borgå domkyrka.

Porvoon seurakuntayhtymä on avannut tilin Sampo-pankkiin Porvoon tuomiokirkon jälleenrakentamisen lahjoitusten kohdentamista varten.

Sampo 800014-622420

Mottagare: Borgå kyrkliga samfällighet - Lahjoituksen saaja: Porvoon seurakuntayhtymä

Meddelande: Borgå domkyrka - Viitemerkintä: Porvoon tuomiokirkko


Sakliga kommentarer - ja tack!

Mina blogginlägg har fått rätt många kommentarer. Det gläder mig - låt komma bara! Också mothugg, invändningar och avvikande åsikter är välkomna. Det är uppfriskande och intressant med (sakliga) diskussioner.

Ändå är det två sorters kommentarer som jag inte är förtjust i, och som jag har fått på “Kalles kyrkliga kommentarer“ (http://karlafhallstrom.blogspot.com/ - här på handledsrörelsen har alla varit sakliga. Tack ska ni ha!).

Den ena är anonyma kommentatorer. Om någon har så lite respekt för sig själv att den inte stå för sina åsikter ens under pseudonym, har inte heller jag någon orsak att respektera den personens åsikter. De blir alltså raderade. Om du har något vettigt att säga, så gör det öppet; om du inte har det, så låt bli att säga det!

Den andra sortens kommentar som jag ogillar är den fariseiska diskussionstekniken. Jag har stött på den förr, och på min blogg har både signaturerna “Rufus” och “der Künstler” använt sig av den. Den går alltså ut på att man ställer en kedja av (ofta ledande) frågor utan att ge deras bakgrund. Med hjälp av denna teknik gillrar man en fälla för den stackare som försöker sitt bästa att (till skillnad från frågeställaren) vara öppen och ärlig. Samma teknik använde också Jesu motståndare för att försöka snärja Jesus, men eftersom han var betydligt visare än vad jag kan göra anspråk på att vara, klarade han sig ur de flesta svåra situationer. Jag ger inga hänvisningar; evangelierna är fulla av sådana berättelser.

Också den fariseiska diskussionstekniken använder man på min blogg med risk för radering.

Jag ser ingen orsak att tillåta påhopp och osakligheter. Om du inte tycker om denna regel, så kan du ha andra regler på din egen blogg.

Min blogg är nämligen min!


Ondska, dödssynder, demoner - vem bryr sig?

På Karin Långström Vinges blogg skriver "z999" ett intressant inlägg (http://karinlangstromvinge.blogspot.com/2006/06/frn-z999-angende-ondska-och-hagamannen.html) om vår nutida inställning till ondska, inspirerad av den s.k. Hagamannen, som nyligen dömdes i Sverige för en rad våldtäkter. Han menar att psykologernas "behovstrappa" är en mesversion av dödssynderna, och att vi i västvärlden mest lider av dödssynderna likgiltighet och högmod.

Karin kommenterar saken själv i ett tidigare inlägg (http://karinlangstromvinge.blogspot.com/2006/06/dagens-citat_13.html).


Religious Leaders Urge U.S. to Ban Torture

The Washington Post reports (June 13, 2006), that twenty-seven religious leaders have signed a statement urging the United States to "abolish torture now - without exceptions."

The signers include megachurch pastor Rick Warren, Nobel laureate Elie Wiesel, Cardinal Theodore E. McCarrick of Washington, the Rev. Ted Haggard (president of the National Association of Evangelicals), Archbishop Demetrios (primate of the Greek Orthodox Archdiocese of America) and the Rev. William J. Byron (former president of Catholic University).

Titled "Torture is a Moral Issue," the statement says that torture "violates the basic dignity of the human person" and "contradicts our nation's most cherished values." "Nothing less is at stake in the torture abuse crisis than the soul of our nation. What does it signify if torture is condemned in word but allowed in deed?" it asks.

By suggesting that recent abuse of prisoners may not be just an aberration but a reflection of U.S. policy, the statement contains an implicit challenge to the Bush administration, according to some signers.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/06/12/AR2006061201484.html


Kirkon työntekijät seksuaalivähemmistöjen puolesta

Helsingin Pride-viikon kulkueessa voit ilmaista kirkon työntekijänä tukesi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

Kulkue lähtee lauantaina 1.7.klo 12 Kampin torin Narinkka-aukiolta ja vaeltaa Kaivopuistoon.

Kulkueen viimeinen osasto kantaa edellään valkoista ristiä. Sen taakse Yhteys-liike toivoo vähintään kuuta ihmistä, joilla on papin tai diakonin paita. (Kuusi olisi edes puolet Jeesuksen oppilaiden määrästä, kaksitoista olisi tietysti upea luku.)

Myös maallikot ovat tervetulleita joukkoon. Suunnitteilla on banderolli "Yhteys - kristittyjen solidaarisuusliike seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta". Kulkueen 'takaseinänä' on sateenkaaribanderolli, jossa on valkoinen sydän, risti ja ankkuri.

Mukaan ovat jo lupautuneet *Kari* ja *Taru Latvus*, *Raimo Harjula*, *Eija Köntti* ja *Liisa Tuovinen*.

Ilmoita osallistumisestasi osoitteella liisa.tuovinen@pp.inet.fi.



Kaftaner m.m.

På min svenska kollega Jonatan Mattssons blogg (http://faderjonatan.blogspot.com/) hittade jag en bild av honom i kaftan. En verkligt snygg kaftan, dessutom, enligt min mening!

Jag tycker bra om vår traditionella knälånga variant också (den som Gustaf III lät klippa av så att prästerna skulle kunna dansa), men fader Jonatans modell är nog klädsam. Fast något opraktisk i slaskigt väder, får man anta. Men då kanske man kunde använda kalott...?

Med tanke på liturgik och gudstjänstliv är bloggen också värd ett besök.


"Farisé kan du vara själv" (Farisé 6b)

I Kp 21/06 (24.5.06) ingår en insändare av en Bror Vikfors, som tycker att Heidis och mitt resonemang i insändaren (se 1.5.06 nedan) är märkligt. Han vill vända på steken och kalla kvinnoprästförespråkarna för fariseer, eftersom vi sätter Guds ord ur spel, vilket leder till en splittrad kyrka.

"Hur rimmar det att åberopa kärleksbudet om man ändå upphäver det bud kärlekens Herre har gett oss?"

Vikfors understöds i Kp 23/06 (8.6.06, s. 5) av mina ämbetsbröder Markus Saarinen (Lovisa) och Tord Carlström (Pernå). De påpekar att Bibeln, enligt kyrkoordningen, (fortfarande) är helig och att "kyrkan omstörtande jämlikhetsivrare" (ännu) inte har lyckats ändra på denna princip. "Innantilläsning av Skriften" är det som bröderna efterlyser.

Hm. Kanske jag borde göra avkall på mitt förespråkande? Kanske jag borde återgå till den konservatism som jag har övergett (se "Att mista tron" 24.4.06)? Då var det ju så lätt, för då kunde jag syssla just med "innantilläsning", utan att sträva efter förståelse. Enkelt - för att inte säga simpelt!

Kanske jag borde löpa linan ut. Som farisé kan jag väl inte bli kvar i prästämbetet - finns det diken att gräva någonstans?


Ny tur i långdansen kring domprostvalet

Så har det då hänt, det som de flesta hoppades inte skulle hända. Det blir en ny tur i långdansen kring domprostvalet, rapporterar Borgåbladet och Kyrkpressen.

En av kandidaterna, Bror Träskbacka, har överklagat Helsingfors förvaltningsdomstols beslut till Högsta förvaltningsdomstolen. Han motiverar det med att beslutet har tillkommit i oriktig ordning och att förvaltningsdomstolen har överskridit sina befogenheter. Må så vara.

Det att han kallar beslutet åsiktsdiskriminerande och jämför med domarnas kön (de råkade alla vara kvinnor) visar förstås var broder Bror står. För den som följde med hur han agerade under sina fyra år i kyrkomötet är det ingen överraskning.

Hittills har hela tvisten spelat Träskbacka i händerna. Hade han hållit tyst skulle han t.o.m. ha kunnat vinna valet. Till all lycka har han nu (överraskande) avslöjat sina kort, och församlingsborna behöver inte ta ställning i blindo.

Fast den potentiella situationen med Perret som biskop och Träskbacka som domprost skulle onekligen ha varit intressant (om än mardrömslik).

http://bbl.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=451&Itemid=36
http://www.kyrkpressen.fi/arkiv/KP0623.pdf (s.6)


Kan du höra honom komma?

Kan du höra honom komma, ej i buller och gny,
ej i tordönets sprakande dunder.
Nej, han vandrar i sin örtagård lik himmelens sky
i morgonens solstänkta lunder.

Kan du höra honom komma, att han kommer som en psalm,
så mjuk och så drömmande stilla
han vandrar dig till mötes i dagarnas kvalm
och han vill dig inte alls något illa.

Ty han talar ej latin, som den grå teologin
vilken halkat på sin egen halhets halka,
men han talar som en ton ur en mjuk violin
och han talar såsom aftonens svalka.

Nils Ferlin