Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset toukokuulta 2006.

Vad är behörighetskraven för en biskopskandidat? (BV3)

Lunds stift i Sverige går också mot biskopsval ungefär en månad senare än vi i Borgå. På stiftets hemsida finns information om saken. Där plockade jag följande, eftersom det finns en viktig skillnad mellan Sverige och Finland. Hittar ni den?

"Vad är behörighetskraven för en biskopskandidat?

Kandidaten skall vara döpt och konfirmerad, tillhöra Svenska kyrkan och ha förklarat sig beredd att i alla uppgifter tjänstgöra tillsammans med andra som vigts till uppdrag i kyrkans vigningstjänst, oavsett deras kön.

För att bli vigd till biskop måste kandidaten först vara prästvigd. Detta innebär inte nödvändigtvis att kandidaten vid tiden för provvalet måste vara prästvigd. Däremot måste han eller hon ha den utbildning som krävs för prästvigning för att, om det blir aktuellt, kunna bli prästvigd mellan behörighetsförklaringen och biskopsvigningen. Behörigheten prövas av Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar."

http://www.svenskakyrkan.se/lundsstift/


Präster med "rättvis människosyn" efterlyses (Farisé 4)

Borlänge tidning från Sverige rapporterar (http://www.borlangetidning.com/artikel.asp?id=1529403) att aktiva församlingsunga tar avstånd från fariseerna:

"När Svenska kyrkans unga i Hedemora anordnar en volleybollturnering för hela distriktet kan inte vilka präster som helst medverka. Gunnar Hellerby och Bo Zetterlund ombes stanna hemma, eftersom de är kritiska till kyrkans beslut att välsigna homosexuella partnerskap.

- Vi respekterar självklart deras åsikter, men vi tycker att det är viktigt att homosexuella får samma rättigheter som andra, säger Niklas Yxfeldt, vid Svenska kyrkans unga i Hedemora."

"- Kyrkan är förlegad och det är viktigt att vi unga rör oss framåt och tar ställning i de här frågorna, säger Petter Söderbäck, distriktsordförande för Svenska kyrkans unga i Västerås stift.

Distriktsstyrelsen för Svenska kyrkans unga har nu skickat ut ett brev till alla lokalavdelningar i stiftet.

I brevet rekommenderas ungdomarna att inte låta sig ledas av präster som "inte kan ställa upp på en rättvis människosyn", och när Svenska kyrkans unga anordnar arrangemang på distriktsnivå bör inte de präster som är kritiska till att viga homosexuella medverka."


Domprostvalet, del 2

Både Hbl och Vbl rapporterade 5.5 om förvaltningsdomstolens utslag i domprostvalet.
Hbl: http://www.hbl.fi/pagespeed/url/News/story/3014463
Vbl: http://www.vasabladet.fi/inrikes.asp?docID=15803

Därtill kommenterade Björn Månsson saken i ett ledarstick i Hbl 5.5. Han kopplar dessutom detta beslut till biskopsvalet.

“Någon juridiskt prejudicerande effekt på biskopsvalet i Borgå stift har beslutet inte. Biskopsval bygger inte på tjänsteansökningar på basis av vilka någon instans rangordnar de sökande. Det fattas inget sådant tjänstebeslut som kan överklagas.
Biskopskandidaterna nomineras av minst tio i valet röstberättigade, och en sådan nomineringsprocess kan inte överklagas.
Förvaltningsdomstolen sänder ändå en klar signal: om en som diskriminerar kvinnliga präster inte kan väljas till kyrkoherde, bör en sådan rimligen inte heller kunna väljas till kyrkoherdarnas herde.”

http://www.hbl.fi/pagespeed/url/News/story/3015089

Så har också Henrik Perret åsikter om saken på sin blogg, i inlägget "Prejudicerande?" (4.5.06). Jag avstår i detta skede från kommentarer. http://henrik.perret.nu/


Bredband?! - del 2

Now, at long last, it works.

After a long wait, _Christel_ called Sonera's technical customer service. One hour later, a bloke was here, and 45 minutes after that, we had our wireless connection!

Christel was out when he arrived, but when she came in, he looked a bit apprehensive. I don't know just what she said to Sonera, but apparently it was effective...

I'm in awe of my wife!


"Före 35 års ålder bör det vara otänkbart för en kvinna att ta körkort"

Jag hittade följande insändare på den svenska prästkollegan Karin Långström Vinges blogg http://karinlangstromvinge.blogspot.com/. Den var så festlig, så jag ville ha den här också.

"Jag är en äldre man som är bosatt i norra Skåne, men som nyligen besökte Malmö för att göra diverse inköp. Att det finns mycket bilar visste jag redan innan jag stod på Malmös gator, men en sak visste jag då sannerligen inte och det var att det i var och varannan bil satt en kvinna bakom ratten.

De flesta kvinnorna såg ut att vara unga, men det fanns minsann även de som fyllt både 60 och 70. Nu frågar jag alla dessa kvinnor: Har ni ingenting annat att göra än att köra runt i stan på dagarna? I knappast någon av deras bilar såg jag skymten av barn.

Det som upprör mig mest är att se alla dessa unga kvinnor som borde ha ett hem och en familj att ta hand om. Vad säger deras makar? Min fru har förvisso inget körkort, men hon är heller inte typen av kvinna som sätter en bil före man och barn. Förr i tiden var det otänkbart med en kvinna bakom en ratt. Bilen var mannens egendom. Frun fick nöja sig med att vara passagerare. Men så var också allting bättre då. Inget knark och knappast några skilsmässor.

Nej, före 35 års ålder bör det vara otänkbart för en kvinna att ta körkort. Förmodligen skulle antalet olyckor minska drastiskt också. I alla fall skulle det bli bättre ordning här i samhället.

I S, Broby"

Så nu vet ni det.


Ruotsi: Papista rikosilmoitus homosaarnan vuoksi

Kyrkans tidning, Ruotsin kirkon lehti, raportoi että pappi Ejnar Svenssonista on tehty rikosilmoitus, koska hän vappuaaton saarnassaan Morupin kirkossa olisi puhunut homoseksuaaleja vastaan. Juttu on kovin lyhyt, eikä poliisin esitutkintakaan ole ehtinyt alkaa. Asiaa siis varmaan puidaan enemmänkin tulevaisuudessa.

Juttu löytyy linkistä http://www.kyrkanstidning.com/ArticlePages/200605/03/20060503152504_Headline946/20060503152504_Headline946.dbp.asp


”En kvinnoprästmotståndare kan inte bli domprost" - del 1

Citat från en artikel i dagens Borgåbladet:

”En kvinnoprästmotståndare kan inte bli domprost. Det anser Helsingfors förvaltningsdomstol som därmed underkänner Borgå domkapitels beslut att nominera Allan Franzén som kandidat i valet.”

”Domkapitlet i Borgå gjorde fel i att lyfta upp en person som sagt att han på grund av sin övertygelse inte kan delta i en huvudgudstjänst där en kvinnlig präst predikar. Det anser Helsingfors förvaltningsdomstol som därmed ger Borgåprästen Mats Lindgård rätt. Lindgård besvärade sig efter att domkapitlet nominerat kyrkoherden Allan Franzén som en av tre kandidater för posten som domprost i Borgå. Som motiveringar anförde han just Franzéns åsikter om kvinnopräster. De är i och för sig inte är helt kända eftersom domkapitlet hemligstämplat de intervjuer där de tre kandidaterna uttalar sig i frågan.”

”Bland annat hänvisar [förvaltningsdomstolen] till att tjänsten som domprost är av en sådan art att innehavaren måste kunna leda församlingen jämlikt. Domprosten, som också agerar vikarierande biskop, har dessutom en så central roll att det är av högsta betydelse för allas trivsel och välmående att hans åsikter inte försätter anställda i olika position på grund av deras kön. Dessutom, påpekar förvaltningsdomstolen, har evangelisk-lutherska kyrkan godkänt kvinnopräster år 1986. Och enligt jämställdhetslagen är präster likställda oberoende av kön.”

Hela artikeln finns på http://www.bbl.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=379&Itemid=36. Se också ledaren “Stiftet skidar på bakhala skidor” i Bbl 17.2.06: http://www.bbl.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=224&Itemid=35


Väliraportti piispanvaalin ehdokasasettelusta (BV 2)

Tähän saakka on piispanvaalissa ilmaantunut viisi virallista ehdokasta, eli sellaista joiden valitsijamiehet ovat jopa jättäneet listansa tuomiokapituliin (Helenen lista menee ensi viikkoon, mutta senhän ehtii, kun viimeinen jättöpäivä on vasta 13.5).

Nämä ovat
Martin Fagerudd, Porvoo
Gunnar Grönblom, Porvoo
Anders Laxell, Hanko
Henrik Perret, Helsinki
Henric Schmidt, Parainen

Fagerudd, Laxell ja Schmidt ovat mielestäni lähinnä piirikuntaehdokkaita, vaikka hyviä miehiä ovatkin. Mielipiteeni Perret’stä tulee ilmi muualla blogissani.

Grönblom oli sen sijaan pienoinen yllätys. Hän on ollut tuomiokapitulin leivissä yli 30 vuotta, ensin notaarina ja nyt pari vuotta dekaanina, eli eräänlaisena hallintojohtajana. Yleisen mielipiteen mukaan hän on pitkään ollut hiippakunnan harmaa eminenssi ja voimamies. Hänellä on mahtava työkyky ja erinomaiset tiedot kirkosta ja hiippakunnasta, mistä tietenkin on piispalle hyötyä. Sen sijaan hän on suututtanut ja loukannut niin monta henkilöä vuosien mittaan, että mainitsemani pienoinen yllätys on että hän todella sai kokoon vaadittavat kymmenen valitsijamiestä listaansa.

Grönblom on (lopullisista) ehdokkaista toiseksi vanhin (s. 1943). Luultavasti hän kalastaa samoissa vesissä kuin Björkstrand, joten voi olla että he syövät toistensa kannatusta. Katsotaan.

Teemasta tullee lisää ajan myötä …


Aslan, biskop och transsexualitet

För en tid sedan stötte jag på Heli H:s hemsida. Hon är transsexuell, dvs hon har tidigare fysiskt varit en man.

Hon kommenterar Aslan. För den som inte vet det är Aslan en "kristlig" förening med sekteristiska drag som sysslar med "helande" av homosexuella och andra regnbågsmänniskor. Det sker med förbön, missledande och felaktig psykologi och psykiatri och andligt våld. Aslan har en del stöd också inom kyrkan, bl.a. bland fariseerna.

Vidare kommenterar hon hur hon blev behandlad av sin kyrkoherde och sin biskop (inte i Borgå) när hon blev utrökt ur församlingens familjeklubb. (Deras synvinkel känner jag inte till, det erkänner jag, men redan det att någon, som Heli, upplever sig ha blivit så kärlekslöst behandlad är allvarligt - särskilt för kyrkan!)

http://www.freewebs.com/heli_h/uskonkysymyksi.htm

Tyvärr tycks man inte kunna skapa direkta länkar på den här bloggen. Men klipp och klistra - det går väl också...


Bessere Menschen - keine Krawallen!

Krawallen! In unsere nordische Geländern! Wir glaubten uns ja in eine ruhige Teil des Welts zu wohnen!

Was geschehen ist, ist doch kaum eine Überraschung. Unsere Welt, unsere Gesellschaft hat in den letzten Jahrzehnten immer harter geblieben. Jemand denkt nur am sich selbst - nur ich denke auf mich! Diese Egoismus und Veracht für den Nächsten, diese politische und geistliche Konservatismus und ökonomische Neoliberalismus ohne soziale Verantwortung meint dass die gesellschaftliche Unterschiede und Klüfte zunehme. Dass wird für viele Leute frustrierend - und Frustration erzeugt manchmal Gewalt.

Gesellschaftliche und persönliche Frustration ist natürlich nie eine Entschuldigung von Gewalt, aber doch eine Ursache davon. Wer Gewaltsam ist, muss Gestrafft sein, aber die Lösung des Problems ist nicht höhere Straffe, sondern eine bessere Gesellschaft mit bessere und wärmere Menschen.

Und dass beginnt mit uns, liebe Freunde; dass anfangt mit mir!