Suurennuslasin alla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat aiheet. Haluatko mukaan kirjoittajaksi sateenkaariluuppi-blogiin? Ota yhteyttä ylläpitoon.
Kansalaisaloite, jolla halutaan lakiin nk. eheytyshoitojen kielto on nyt avoinna kannatettavaksi. Juuri nyt kannatuksensa aloitteelle on ilmaissut 33 430 henkilöä. Edellinen yritys epäonnistui eduskunnassa tapahtuneen virheen vuoksi.
Suosittelen lämpimästi kannattamaan kansalaisaloitetta, sillä se on tehokas tapa vaikuttaa yhteiskunnallisiin päätöksiin ja saada äänensä kuuluviin. Kansalaisaloite antaa tavallisille kansalaisille mahdollisuuden esittää lakialoitteita ja aloitteita muista tärkeistä asioista, joita he haluavat käsiteltävän. Kun tarvittava määrä kannattajia on kerätty, aloite siirtyy eduskunnan käsiteltäväksi ja siellä sitä käsitellään samalla tavalla kuin muitakin lakialoitteita. Kannattamalla kansalaisaloitetta voit olla mukana vaikuttamassa yhteiskunnallisiin päätöksiin ja edistämässä itsellesi tärkeitä asioita.
Helsingin Kiasma-taidemuseossa on auennut Tom of Finland -näyttely otsikolla Rohkea matka. Kiasman näyttelyssä on esillä laaja kattaus Tom of Finlandin tuotantoa, Touko Laaksosen esineistöä ja muutakin tämän tarinaa valottavaa.
Näyttely on avoinna 29. lokakuuta saakka.
Jostain syystä Tom of Finlandin töiden hahmoista on haluttu ja ilmeisesti halutaan edelleenkin tehdä stereotyyppiä "maskuliinisesta homoseksuaalisesta miehestä". Todellisuudessahan töiden hahmot eivät tällaista edusta, vaan lähinnä edustavat tekijänsä unelmia. Näissä unelmissa on merkittävä osa fetisseillä, jotka ovat maskuliinisuuden suhteen irrallisia asioita - vaikka toki jollain tavoin ammentavat maskuliinisuuteen yhdistetyistä asioista. Taiteilija Touko Laaksosella oli kyky saattaa unelmansa visuaalisessa muodossa muidenkin katsottavaksi - ja samanlaisia miesihanteita lienee muillakin.
Homoseksuaalisuutta Laaksosen töissä edustaa mieshahmojen keskinäinen läheisyys, eivät sinänsä yksittäiset hahmot.
Ymmärrän, että vastaavanlaisia mieltymyksiä omaaville ToF-kuvasto voi tarjota joillekin tärkeitä samastumiskohteita. Samalla tavoin röyhelöitä, glitteriä ja vahvaa meikkiä käyttäviä miehiä esittävä kuvasto voi tarjota joillekin tärkeitä samastumiskohteita. Siltikään kumpaakaan mieskuvaa ei tulisi tarjota varsinaisesti "homoseksuaalisena".
On hassua nähdä kerta toisensa jälkeä erilaisissa lehtiartikkeleissa päätelmiä siitä, että Tom of Finland olisi jollain tavoin erityisesti vapauttanut homomiehet nauttimaan seksuaalisuudestaan. Kuvasto kuitenkin edustaa maailmaa, jota homoutta enemmän kuvaa käsite fetisismi.
Tämä ei tietenkään vähennä Touko Laaksosen (1920–1991) merkitystä kuvataiteilijana tai vaikutusta pop-kulttuuriin. Eikä sen paremmin vähennä Tom of Finlandin töiden arvoa. Näyttelyn avajaisten yhteydessä on kerrottu taiteilijan elämäntyöstä ja tekijänoikeuksista huolehtineesta Durk Dehneristä, jolle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkki.
Suomalaisessa mediassa on taitettu peistä siitä, onko drag lapsille sopivaa nähtävää. Kesällä 2022 kohinaa aiheutti Helsingin Oodi-kirjastossa Gaylien 2000 -drag-hahmon pitämä lapsille suunnattu satuhetki, samana kesänä nuorille suunnatut Helsingin kaupungin kulttuurikeskus Caisassa järjestetyt Drag-it-Out -työpajat ja nyt viimeksi Drag Kids -dokumenttielokuva, joka oli määrä esittää Helsingin Malmitalolla järjestetyillä Kulttuurikaappi-tapahtumassa.
Kipakoita vastustavia näkemyksiä ovat esittäneet esimerkiksi toimittaja Sanna Ukkola, kansanedustaja kansanedustaja Päivi Räsänen. Kritiikin ydin on sisältänyt käsityksen siitä, että drag-kuvaston ydin olisi jollain tavalla yliseksualisoitu naiskuva. Samalla kyytiä ovat saaneet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt.
Drag-artisti ja juontaja Cristal Snow puolestaan vastineissaan on koettanut taivuttaa rautalankaa siitä, mistä drag-taiteessa on kyse.
Dragissa kyse on esitystaiteen muodosta. Yleesä drag queen on mies, joka pukeutuu ja meikkaa itsensä liioittelevaan feminiiniseen rooliin tavoitteenaan koominen, dramaattinen tai satiirinen vaikutelma. Drag-taiteilija sonnustautuu esiintyäkseen sekä sukupuolirooleilla leikitelläkseen ja niitä murtaakseen.
Kritiikkiä esittäneiden huolen taustalla näyttää olevan enimmäkseen harhakuvitelma siitä, että jonkin perinteisiksi ajateltujen sukupuoliroolien ulkopuolisen näkeminen saisi päitä pyörälle ja aiheuttaisi ongelmia. Salaliittoteoriat haiskahtavat vahvasti: kuvitellaan taustalla olevan pyrkimystä vihkiä "pride-ideologiaan" ja muuttaa käsitystä "kahteen sukupuoleen perustuvasta luonnonjärjestelmästä" muuhun.
Dame Ednan, yhden maailman tunnetuimpiin kuuluneen drag-hahmon luoja, Barry Humphries kuoli lauantaina. Dame Edna Everage ei ollut kovin seksuaalinen.
Are you gay or straight?
That's a personal question.
Miksi minusta tuli homo?
Homoseksuaalisuus on monimutkainen asia, jota ei yleensä ymmärretä täysin. Se ei ole jotain, joka voidaan selittää yksinkertaisesti.
Kuinka voisin parantua homoseksuaalisuudestani?
Homoseksuaalisuus ei ole sairaus, jonka voisi parantaa, joten ei ole olemassa mitään tapaa parantua homoseksuaalisuudesta.
Miksi ihmiset vihaavat homoja?
Tähän kysymykseen ei ole yksinkertaista vastausta. Asenteet LGBT-ihmisiä kohtaan vaihtelevat laajalti eri ihmisryhmissä. Eräät saattavat vihata homoja uskonnollisten käsitysten, ennakkoluuloisuuden, taikka yksinkertaisesti tietämättömyyden vuoksi. Jotkut eivät ehkä hyväksy LGBT-ihmisten elämäntapavalintoja taikka kokevat heidät uhkana perinteisille perhearvoille.
Nyt sinä kirkon jäsenenä voit vaikuttaa siihen, että kirkkohäät olisivat mahdollisia vihdoin myös samaa sukupuolta oleville pariskunnille kaikkialla Suomen luterilaisissa kirkoissa.
Venäjän itsevaltaista johtajaa Vladimir Putinia on toisisaan pyritty häpäisemään pilakuvilla, joissa hänet yhdistetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin esimerkiksi liittämällä mukaan sateenkaariteemaa tai muuta sellaista, joissa kyseenalaistetaan hänen sukupuoltaan.
Sosiaalisessa mediassa on esimerkiksi kiertänyt ja mielenosoituksissa julisteeksi tulostettuna kylttinä on nähty kuva Putinista, jossa tämän huulet on punattu ja silmäluomissa on vahva meikki, ja taustalle on piirretty hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta ajavan pride-liikkeen tunnuksena tunnetut sateenkaarilipun värit.
Verkossa on kiertänyt myös kuva, jossa Putinille on piirretty pellenenä ja sateenkaarilipun henkinen kasvomeikki. Heinäkuun alkupuolella sveitsiläinen sanomalehti Neue Zürcher Zeitung julkaisi kuvan artikkelissa, jossa käsiteltiin Ukrainan ja Venäjän välistä propagandasotaa. Helsingin Sanomat kertoo, että Venäjän suurlähetystö Sveitsissä oli hermostunut tästä kuvasta - ja arveltiin, että suurlähetystön äkäinen reaktio oli oikeastaan suunnattu venäläiselle kotiyleisölle.
Vastaavia häpäisypyrkimyksiä on nähty muidenkin poliittisten johtajien kohdalla. Häpäisyssä miehiä usein nimenomaan "feminisoidaan" häpäisymielessä, mutta toisinaan välineenä on käytetty nahkahomo-teemaa esimerkiksi Tom of Finland -hengessä. Pilkan kohteena olevan henkilön alapään ruuminaukkoon on myös joskus esitetty olevan työnnettynä fallosta symboloimassa esimerkiksi kookas hedelmä. Tässäkin seksuaalisuutta käytetään häpäisyn keinona.
Vastaavasta oli kyse myös, kun vuonna 2019 kun Yhdysvaltain silloinen presidentin Donald Trump ja Pohjois-Korean presidentti Kim Jong-un nokittelivat toisiaan hallussaan olevia ydinohjuksiaan kehumalla. Tuolloin liikkui sosiaalisessa mediassa piirros, josssa presidentit kuvattiin makaamalla vieretysten sängyssä, pitäen kiinni toistensa "vehkeistä", joina peniksen asemesta nähtiin ohjukset. Asetelma viittasi miesten väliseen seksuaaliseen tyydyttämiseen.
Tarkoitus näissä kuvissa on häpäistä inhokkeja, mutta vähintään yhtäläisesti tulee häpäistyksi kahden heteroseksuaalisen sukupuolen raameihin mahtumattomat: tuleehan kuvan luoja osoittaneeksi, että seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta voi käyttää häpäisyn välineenä. On surullista nähdä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt työkaluna halventamisessa.
Voiko vaikkapa tummaa ihonväriä, juutalaisuutta, yleensä etnistä taustaa tai uskontoa käyttää enää jonkun häpäisemistarkoituksessa? Tai jotain ammattia? Ehkä voi, mutta tuskin ilman skandaalia. Miksi seksuaalisuuden tai sukupuolisuuden avulla kohteen myrkyttäminen hyväksytään yhä?
Kaikenlaisessa aktivismissakin pitäisi osata katsoa pari siirtoa eteenpäin. On ehkä helppo ajatella, että kohdetta loukkaisi tämän esittäminen viestimiensä arvojen vastaiseessa yhteydessä. Olisi kuitenkin hyvä miettiä, mitä oikeastaan tuleekaan häpäisseeksi.
Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus näyttää yhä olevan käyttökelpoinen keino myrkyttää julkisuudessa inhokkejaan.
- Eteläpohjalaisessa suvaitsemattomuudessa on siirrytty pommien räjäyttelyyn. Sen on loputtava heti.
Lehden mukaan Lapuan tapahtumat kertovat ulkopuolisille, miten paha Etelä-Pohjanmaalla on olla. Lehti toteaa, että mikään ei kerro sateenkaarilippujen tarpeesta niin paljon kuin se, että niitä revitään alas. Samalla todetaan, että hyökkäykset Pridea kohtaan eivät lopeta Priden järjestämistä tai vie seksuaalivähemmistöjä takaisin kaappiin.
Esiin nostetaan myös Etelä-Pohjanmaan kyseenalainen maine erilaisuuden hyväksymisessä. Asenneilmapiiri nähdään ongelmana alueen elinvoimalle: sinne ei haluta asumaan tai edes turistiksi.
Vuoden 2022 Helsinki Pride toteutui hyvätunnelmaisena aurinkoisessa säässä. Se oli selkeä osoitus siitä, että uhkailua ei hyväksytä.
Ilmassa oli jännitystä Oslon järkyttävän tapauksen ja Oodikirjaston häirintäyrityksen vuoksi. Tätä kirjoitettaessa en ole saanut tietoa Prideen kohdistuneesta häirinnästä taikka kiusanteosta.
Seurasin näkyviä turvatoimia. Poliiseja ja järjestyshenkilöitä oli paikalla aikaisempien vuosien Pride-tapahtumia runsaammin. Katuja oli suljettu poikittain ajetuilla rekka- ja poliisiautoilla sen estämiseksi, että joku saattaisi haluta vahingoittaa paikalla olijoita ajamalla heidän päälleen autolla.
Poikittain ajetuilla rekoilla varauduttiin estämään autoilla tapahtuva ihmisten vahingoittaminen
Juhlapaikalla Kaivopuistossa oli näyttävä taideinstallaatio nimeltä LOVE. Taiteilija Jouni "Psyke" Väänänen sai inspiraation hänen turhautumisestaan maailmalla levinneeseen vihaan. Sen vastavoimaksi hän on toteuttanut näitä installaatioita moneen maahan. Juhlapaikalla ollut teos oli alkujaan tehty vuoden 2018 Lux Helsinki tapahtumaan.
Taiteilija Jouni Väänäsen tekemä installaatio
Aikaa kului kaksi tuntia ja 20 minuuttia Pride-paraatin lähdöstä Senaatintorilta siihen asti kun viimeinen ryhmä oli saapunut Kaivopuistoon Neitsytpolun (!) eteläpäähän, jossa oli puiston sisäänmeno.
Diakonsissalaitos oli paraatissa omalla ryhmälläänPitkin Aleksanterinkatua
Varsinaisen Pride-paraatin jo saavuttua perille, sitä seurasi transihmisiä tukeva erillinen ryhmä Transvallankumous nyt.
Transihmisiä tukeva erillinen kulkue saapumassa Kaivopuistoon
Sateenkaariblogin kuvat Markku Metsämäki ja Juhani Viherlahti
Helsingissä on kesäkuun ajan vietetty pride-kuukautta teemalla "Kohtaamisia", ja lauantaina 2. heinäkuuta Helsinki Pride 2022 huipentuu kulkueeseen ja puistojuhlaan.
Helsinki Pride on parina viime vuonna järjestetty pienimuotoisemmin koronapandemian vuoksi. Suuri osa ohjelmasta on järjestetty verkossa, eikä yhteistä kulkuetta ja puistojuhlaa ole järjestetty. Helsingissä kesän 2019 prideen osallistui arvioiden mukaan noin 100 000 ihmistä. Parin vuoden tauon jälkeen tapahtumasta odotetaan vilkasta. Sääennusteen mukaan päivästä on tulossa aurinkoinen ja helteinen - joten juomavettä on syytä varata mukaan.
Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio on kesän 2022 Helsinki Pride -tapahtuman suojelija. Prideen liittyviä tapahtumia ja tilaisuuksia on ollut koko kuukauden ajan - ja etenkin juhannuksen jälkeisellä viikolla, jossa Helsinki Pridea on perinteisesti jo vuosia vietetty.
Pride on näkynyt Helsingin katukuvassa koko kuukauden ajan. Pride-lippuja ja tapahtumaan liittyvää ulkomainontaa on ollut näkyvillä. Kampin Narinkkatori on myös saanut pride-värein maalatut penkit. Helmikuussa Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi sateenkaaritien toteuttamisen, eli pride-teemaisen kaupunkitilateoksen toteuttamisen.
Pride on esillä kauppakeskus Forumin kulmauksessa. Lisäksi lipputangossa hulmuaa pride-lippu.Narinkkatorilla on penkkejä pride-väreissä.Citycenterissä on pride-lipun väriset portaat.Kampin kappeli.
Muuallakin pitkin kaupunkia sateenkaariliput ovat esillä.
Myös synkkiä pilviä
Kotimaassa translakiuudistuksen läpivieminen on viivästynyt edelleen. Hallitus on kerta toisensa jälkeen milloin minkäkin asian varjolla työntänyt käsittelyä koskevia ajankohtia eteenpäin. Tällä tietoa asia tulee päätettäväksi loppukesän ja alkusyksyn taitteessa - ja sen odotetaan tulevan voimaan vuoden 2023 alussa, joskaan transnuoria ei olla ottamassa huomioon. Suomen translainsäädännön huono tila on suurimpia syitä siihen, että ILGA Europen yhdenvertaisuutta koskevassa maavertailussa Suomen sijoitus on heikentynyt muihin maihin verrattuna. Myös intersukupuolisten lasten asema on heikko.
Pride-tapahtumia on Suomessa vuonna 2022 ennätyksellinen määrä. Monissa kunnissa on esiintynyt vastahakoisuutta pride-lipuilla yhdenvertaisuuden liputtamiseen. Lisäksi erilainen pride-tapahtumiin kohdistuva ilkivalta on lisääntynyt. Esimerkiksi pride-teemaista tilataidetta on tärvelty sekä pride-lippuja varastettu ja tuhottu. Perjantaina aamupäivällä Helsingissä keskustakirjasto Oodissa järjestetty drag-satutuokio keräsi paikalle muutaman kymmenen tapahtumaa vastustavaa häiriköimään ja jakamaan transvastaista materiaalia.
Erityisen Surullisen varjon aiheutti Oslossa paikallisen priden aikaan tapahtunut ääri-islamilaisuuteen yhdistetty ammuskelu, jossa useita ihmisiä sai surmansa ja haavoittui. Tapahtuneen myötä myös Helsingissä päätettiin kiinnittää entistä enemmän huomiota turvallisuuskysymyksiin.
Maailmalla leviävä apinarokko on ollut esillä suurten joukkotapahtumien kohdalla. Esimerkiksi HivPoint tiedottaa asiasta.