Puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö piiskasi liberaaleja arvoja blogikirjoituksessaan. Siinä yhteydessä hän tuli kyseenalaistaneeksi sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeutta olla olemassa.
Blogi aiheutti kohun ensin sosiaalisessa mediassa. Sitten siitä ärähtivät sekä kirkon edustajat että Puolustusvoimat. Kenttäpiispa poisti bloginsa, mutta minkä kerran laittaa nettiin, ei sieltä lähde pois. Kenttäpiispa pahoitteli sitä, että on kirjoituksellaan loukannut.
Piispa ei todennäköisesti halunnut loukata ketään. Yleensä lienee niin, että omaa ihannemaailmaansa kuvailevat ja peräänkuuluttavat eivät ajattelekaan loukkaavansa ketään. Ei vain tule ajatelleeksi kypsästi ja erilaisten ihmisten näkökulmasta. Tulee unohtaneeksi, että kaikki ihmiset eivät ole samanlaisia kuin itse on. Kenttäpiispa ehkä muisti rakkauden kaksoiskäskyn, mutta ei ymmärtänyt lähimmäisten tarpeineen olevan eri asia kuin mitä itse on.
Puolustusvoimat kertoo twitter-viestissä, että kenttäpiispan blogiteksti on nyt käsitelty. Samoin käsitellyksi on kuitattu siitä saatu palaute. Pääesikunnan päällikkö on puhutellut Särkiön, joka saa jatkaa kenttäpiispan tehtävässä. Puolustusvoimien mukaan Särkiö on sitoutunut Puolustusvoimien arvoihin ja toimintatapoihin.
Onko siis tasa-arvo käskemällä valmis?
Voivatko Puolustusvoimien palkkalistoilla olevat nyt luottaa siihen, että vaikkapa hlbti-vähemmistöön kuulumisen paljastuminen ei ole jatkossa ongelma. Ja etenkin voivatko pakolliseen varusmiespalvelukseen astuvat luottaa siihen, että he tulevat kaikilta osin yhdenvertaisesti kohdelluksi, vaikka kuuluisivat avoimesti hlbti-vähemmistöön? Että mahdollinen asiaton kohtelu on kitketty tai tulee ainakin jälkikäteen käsitellyksi siten, että asiaton kohtelu loppuu siihen? Että kukaan ei joudu vaikkapa silmätikuksi hlbti-vähemistöön kuulumisensa vuoksi?
Tuskin näin on.
Virallinen linja voi olla tasa-arvoinen, yhdenvertainen ja syrjimätön. Elämänmeno ei kuitenkaan ole sellaista, oikeasti. Vastaavanlaisia hlbti-vähemmistöihin kohdistuvia asiattomuuksia putkahtelee esiin aika-ajoin.
Särkiön tapaus tuli nopeasti käsitellyksi. Onnistuisiko vastaava ripeys laajemminkin?
Puolustusvoimien piiriin tarvitaan toimija tai toimintaa, joka erityisesti tukee asepalveluksessa olevia ja Puolustusvoimissa työtä tekeviä hlbti-ihmisiä. Tarvitaan ohjelma, jossa selvitettäisiin yhdenvertaisuuteen liittyvät instituution kipukohdat ja ratkaistaisiin ne. Esimerkiksi Setasta saa varmasti apua.
Vain asioihin tarttumalla luottamus on mahdollinen. Puolustusvoimissa sietäisi ymmärtää se, että yhdenvertaisuutta edistävä toiminta lisää maanpuolustustahtoa.