Emeritus arkkipiispa John Vikström käsitteli tammikuussa Kanava-lehden puheenvuorossa evankelis-luterilaisen kirkon avioliitto-ongelmaa. Teksti julkaistiin myös Suomen kuvalehdessä. Vikstyröm esittää ratkaisuja avioliittoasian hoitamiseksi. Vikström toimi arkkipiispana 1982–1998.
Emerituspiispa Eero Huovinen osallistuu keskusteluun, vastaamalla Suomen kuvalehdessä Vikströmille. Hänen näkökulmansa on miehen ja naisen avioliiton erityisluonne - ja huoli sen sivuuttamisesta. Helsingin piispana vuosina 1991-2010 toimineen Huovisen mukaan olisi omituista, jos kirkko ei osaisi sanoa, miksi se vihkii miehiä ja naisia. Hän viittaa ja vetoaa Raamatussa esitettyyn luomiskertomukseen sekä "kahden eri sukupuolen vastavuoroiseen perusrakenteeseen", jonka hän näkee pysyneen muuttumattomana.
Raamatun tekstien historialliseen syntyprosessiin on tässä tarpeetonta ottaa kantaa. Teologinen näkökulma toki luonnollisesti kuuluu kirkolliseen peitsentaittoon. Sen sijaan voi perustellusti pohtia emerituspiispan ymmärrystä hahmottaa avioliiton olemuksellista luonnetta ja rakenteellista erityislaatua osapuolten sukupuoleen katsomatta: avioliiton solmineet lupaavat pitää yhteisvastuullisesti toisistaan huolen.
Huovinenhan ei edes kytke - ainakaan suoraan - Raamattuun pohjaavaksi esittämäänsä avioliittokäsitystä lasten hankkimiseen ja maan täyttämiseen. Onko tuo ulottuvuus jäänyt pois vahingossa, tarkoituksella vai mistä syystä? Ja onko se merkityksellistä vai ei? Juuri lasten hankintaan eli lisääntymiseen on kuitenkin usein viitattu, kun avioliiton sukupuolirajausta on perusteltu.
Kun ihmisiä kuitenkin ajavat yhteen myötäsyntyiset syyt - uskonnollisesta näkökulmasta korkeampien voimien asettama tarkoitus ja luonnontieteellisestä näkökulmasta kumpuava käsitys suvullisen lisääntymisen sekä evoluution synnyttämistä syistä seurauksineen - niin onko oikeastaan mielekästä huolehtia tällä tavoin juuri miehen ja naisen avioliiton erityisluonteen sivuuttamisesta? Eikö liiton luonne ole lopulta olemassa ihan itseisarvonaan?