Helsingin Kiasma-taidemuseossa on auennut Tom of Finland -näyttely otsikolla Rohkea matka. Kiasman näyttelyssä on esillä laaja kattaus Tom of Finlandin tuotantoa, Touko Laaksosen esineistöä ja muutakin tämän tarinaa valottavaa.
Näyttely on avoinna 29. lokakuuta saakka.
Jostain syystä Tom of Finlandin töiden hahmoista on haluttu ja ilmeisesti halutaan edelleenkin tehdä stereotyyppiä "maskuliinisesta homoseksuaalisesta miehestä". Todellisuudessahan töiden hahmot eivät tällaista edusta, vaan lähinnä edustavat tekijänsä unelmia. Näissä unelmissa on merkittävä osa fetisseillä, jotka ovat maskuliinisuuden suhteen irrallisia asioita - vaikka toki jollain tavoin ammentavat maskuliinisuuteen yhdistetyistä asioista. Taiteilija Touko Laaksosella oli kyky saattaa unelmansa visuaalisessa muodossa muidenkin katsottavaksi - ja samanlaisia miesihanteita lienee muillakin.
Homoseksuaalisuutta Laaksosen töissä edustaa mieshahmojen keskinäinen läheisyys, eivät sinänsä yksittäiset hahmot.
Ymmärrän, että vastaavanlaisia mieltymyksiä omaaville ToF-kuvasto voi tarjota joillekin tärkeitä samastumiskohteita. Samalla tavoin röyhelöitä, glitteriä ja vahvaa meikkiä käyttäviä miehiä esittävä kuvasto voi tarjota joillekin tärkeitä samastumiskohteita. Siltikään kumpaakaan mieskuvaa ei tulisi tarjota varsinaisesti "homoseksuaalisena".
On hassua nähdä kerta toisensa jälkeä erilaisissa lehtiartikkeleissa päätelmiä siitä, että Tom of Finland olisi jollain tavoin erityisesti vapauttanut homomiehet nauttimaan seksuaalisuudestaan. Kuvasto kuitenkin edustaa maailmaa, jota homoutta enemmän kuvaa käsite fetisismi.
Tämä ei tietenkään vähennä Touko Laaksosen (1920–1991) merkitystä kuvataiteilijana tai vaikutusta pop-kulttuuriin. Eikä sen paremmin vähennä Tom of Finlandin töiden arvoa. Näyttelyn avajaisten yhteydessä on kerrottu taiteilijan elämäntyöstä ja tekijänoikeuksista huolehtineesta Durk Dehneristä, jolle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkki.