Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi sateenkaaritien toteuttamisen

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 3
Tilapäinen sateenkaarisuojatie Senaatintorin ja tuomiokirkon välillä Hallituskadulla Helsingissä kesällä 2019.

Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt torstaisessa kokouksessaan toteuttaa kaupunkiin sateenkaaritien.

Valtuustossa sateenkaaritien puolesta äänestäneitä oli 60. Aloitteen vastaesitystä kannatti 12 valtuutettua.

Kaupunginvaltuutettu Alviina Alametsän tekemässä 2.8.2021 kirjatussa aloitteessa todetaan, että sateenkaarisuojateiden kaltaiset sateeenkaaret kaupunkitilassa olvat yleinen ele seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tukemiseksi. Pride-tapahtumien aikaisten sateenkaariliputusten lisäksi aloitteessa todetaan olevan tilausta myös pysyvälle sateenkaarisymbolille näkyvällä paikalla. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Aloite voidaan toteuttaa esimerkiksi maalaamalla suuri sateenkaaritie näkyvälle paikalle katutilaan, kuten Narinkkatorille, Rautatientorille tai Isoisänsillalle, esteettömyys ja tieliikennelain edellytykset huomioiden.Ideointi ja toteutus suunnitellaan yhdessä sateenkaariyhteisön ja järjestöjen kanssa, todetaan aloitteessa.

Alametsän tekemän aloitteen mukainen julkisen tilan teos on määrä toteuttaa kesällä 2022.

3 kommenttia

Erinomaista, mutta toivottavasti Sateenkaari-suojatietä ei missään nimessä toteuteta Senaatintorin ja tuomiokirkon välille Hallituskadulle, sillä tuomiokirkkohan ei edusta yhtään millään muodoin Sateenkaari-suojatienkään toista suojaisaa puolta.

Paikaksi voisi sopia vaikkapa suojatie
- Esplanadin puistosta (joka kuulemma oli taannoin tapaamispaikkana ja tuossa vieressä suihkulähteen patsaan mallina Tove Jansson lapsena) Havis Amandalle
- Mannerheimintien yli Arkadiankadun päästä Kiasmalle (symbolinen yhteys Eduskuntatalolta taannoisille Makasiineille)
Ylipäätään jokin paikka, joka liittyisi jollain tavoin hlbtiq-ihmisiin ja -tapahtumiimme ja/tai olisi elävän elämän ihmiskeskeisesti näkyvällä paikalla.
Tätähän ei siis mitä ilmeisimmin toteuteta varsinaisena liikennöidyn kadun ylittävänä suojatienä, vaan muunlaisena kaupunkitilateoksena. Ihan siksi, että laki vaatii suojateistä tietynlaisia. Maarianhaminassa toki ratkaisu oli kekseliäs - mutta vähemmän näyttävä ja symboliikaltaan vesitetty: suojatien valkeiden raitojen välit olivat siellä sateenkaaren väreillä.

Omasta mielestäni jokin uudenlainen ja omaperäisempi teos olisi sateenkaarisuojatietä tai sateenkaaritietä houkuttelevampi vaihtoehto. Vaikka jokin yhdenvertaisuuden pylväs tai "puu" sopivan aukion keskellä. Tai ehkä jokin mosaiikkityö julkisen rakennuksen seinässä. Sateenkaaren väreissä toki. Jos se on kaikesta huolimatta "tie", niin tehtäköön se värjätystä materiaalista, ei maalaamalla pintaa.