Lääkäritaustainen kristillisdemokraattisen puolueen kansanedustaja Päivi Räsänen ja hänen kannattajakuntansa ovat nostattaneet meteliä siitä, että uskonnonvapaus ja sananvapaus olisivat Suomessa vakavasti uhattuna, koska Räsäsen vakaumukseen perustuviksi katsottuihin sanomisiin ja kirjoituksiin on puututtu.
Kahta kolmesta syytteisiin johtaneista tapauksista ei voi kuitenkaan mitenkään pitää uskontoon tai vakaumukseen liittyvinä.
Kesällä 2019 julkaistun kirkon pride-yhteistyötä kritisoinutta Räsäsen Twitter-viestin voi nähdä uskonnolliseen vakaumukseen perustuvana ulostulona. Sen sijaan radiossa joulukuussa 2019 esittämänsä selostus "ihmisen geeniperinnön rappeutumisesta" tekijänä homoseksuaalisuuden taustalla tai vuoden 2004 kirjoitus siitä, ettei homous olisi "terve seksuaalisuuden variaatio" ovat lääketieteeseen liittyviä väitteitä, eivät uskonnolliseen vakaumukseen liittyviä kysymyksiä.
Lääkärikoulutuksen saaneen ihmisen puheet ihmisen geeniperinnön rappeutumisesta tai seksuaalisuuden epäterveistä muodoista ovat kiistatta ja yksiselitteisesti väärän tiedon jakamista ja puoskarointiin verrattavaa toimintaa. Jostain syystä lääkärien ammattikuntaa Suomessa edustava lääkäriliitto ole näkyvästi puuttunut tällaiseen toimintaan.
Uskonnollisissakaan yhteyksissä väitteiden esittäminen homoseksuaalisuuden patologisuudesta ei ole uskonnon harjoittamista.
Raamatun teksteistä ei ole millään tavoin luettavissa mainintoja genetiikasta tai geeniperinnön tyyppisestä ilmiöstä. Näin ollen hänen ajatuksensa "geeniperinnön rappeutumisesta" ovat lähtöisin jostain aivan muualta kuin Raamatusta. Yhtä vähän Raamatun teksteistä voi johtaa ajatuksen tietyn seksuaalisen suuntautuneisuuden sairaalloisuudesta. Synnistä ja häpeästä siellä tekojen osalta ehkä puhutaan, mutta Räsäsen esittämä ajatus homoseksuaalisuuden olemisesta jollain tavalla ei-tervettä on peräisin jostain muusta kuin uskonopista. Ne eivät ole kristilliseen vakaumukseen perustuvia käsityksiä, joita erityisesti tarvitsisi Räsäsen sanoin jollain tavoin leimata miksikään. Ne ovat vähintäänkin kyseenalaisia puheenvuoroja.
Päivi Räsäsen saamia syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa tämänhetkisen tiedon mukaan marraskuussa.
Räsänen tukijoineen ovat masinoineet kansainvälisiäkin uskonnollis-konservatiivisille ajatuksille myönteisiä tahoja tuekseen ja luomaan painetta Suomen oikeuslaitosta vastaan. On kristillisdemokraattisen puolueen minkäänlaisen uskottavuuden kannalta kyseenalaista, että sen piiristä lietsotaan tällaista ulkomaisten tahojen vaikuttamispyrkimyksiä suomlaiseen yhteiskuntaan ja sen oikeusjärjestelmään. Puolueen piirissä Räsäsen toiminta on noussut suurennuslasin alle aivan viime aikoina.
Esimerkkinä tällaisesta toiminnasta on yhdysvaltalaislähtöinen vanhoilliskristillinen oikeusapujärjestö ADF International ja sen piiristä lähetetty vetoomuskirje Räsäsen puolesta osoitettiin USCIRF:lle eli Yhdysvaltain uskonnonvapauskomissiolle. Kirjeen mukaan Räsäsen toiminnan tutkintaa vaatinut Suomen valtakunnansyyttäjä rikkoisi kansainvälisiä perusoikeuksiin, kansalaisoikeuksiin ja poliittisiin ikeuksiin liittyviä sitoumuksia - ja siinä on vaadittu valtakunnansyyttäjälle ynnä muille oikeudenkäynnin syyttäjille viisumikieltoa yhdysvaltoihin sekä talouspakoitteita. Maailmalla kiertää myös esimerkiksi huhu siitä, että Räsäsen uhkana olisi kuuden vuoden vankeusrangaistus - vaikka kyse tämänkaltaisista (ajattelemattoman ihmisen, allekirjoittaneen huomio) teoista on pieni sakkorangaistus.
Väite uskonnonvapauden ja sananvapauden uhattuna olemisesta on perinteinen olkiukko. Projektiin kuuluu kesäkuussa 2021 perustettu Sanan- ja uskonnonvapaus ry. Ylevien periaatteiden keppihevosen vetämänä on vaatimus siitä, että valikoituja Raamatun kohtia pitää saada käyttää lyömäaseena omien mielipiteiden tukena. Erityisesti omia hlbti-kielteisiä tosiasioihin perustumattomia käsityiksiä tulee saada ryydittää uskonkappalein.