Vuoden 2022 Helsinki Pride toteutui hyvätunnelmaisena aurinkoisessa säässä. Se oli selkeä osoitus siitä, että uhkailua ei hyväksytä.
Ilmassa oli jännitystä Oslon järkyttävän tapauksen ja Oodikirjaston häirintäyrityksen vuoksi. Tätä kirjoitettaessa en ole saanut tietoa Prideen kohdistuneesta häirinnästä taikka kiusanteosta.
Seurasin näkyviä turvatoimia. Poliiseja ja järjestyshenkilöitä oli paikalla aikaisempien vuosien Pride-tapahtumia runsaammin. Katuja oli suljettu poikittain ajetuilla rekka- ja poliisiautoilla sen estämiseksi, että joku saattaisi haluta vahingoittaa paikalla olijoita ajamalla heidän päälleen autolla.
Juhlapaikalla Kaivopuistossa oli näyttävä taideinstallaatio nimeltä LOVE. Taiteilija Jouni "Psyke" Väänänen sai inspiraation hänen turhautumisestaan maailmalla levinneeseen vihaan. Sen vastavoimaksi hän on toteuttanut näitä installaatioita moneen maahan. Juhlapaikalla ollut teos oli alkujaan tehty vuoden 2018 Lux Helsinki tapahtumaan.
Aikaa kului kaksi tuntia ja 20 minuuttia Pride-paraatin lähdöstä Senaatintorilta siihen asti kun viimeinen ryhmä oli saapunut Kaivopuistoon Neitsytpolun (!) eteläpäähän, jossa oli puiston sisäänmeno.
Varsinaisen Pride-paraatin jo saavuttua perille, sitä seurasi transihmisiä tukeva erillinen ryhmä Transvallankumous nyt.
Sateenkaariblogin kuvat Markku Metsämäki ja Juhani Viherlahti