Suurennuslasin alla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat aiheet. Haluatko mukaan kirjoittajaksi sateenkaariluuppi-blogiin? Ota yhteyttä ylläpitoon.
Uuden Suomen Puheenvuorossa Timo Kärkkäinen nostaa esiin Helsingin Sanomien verkkosivuilla 28.7. julkaistun "timanttijutun", jossa aiheena on väkivaltarikollinen Tom Kokko ja tämän musiikkiharrastus. Helsingin Sanomissa "Vantaan Shakespeare" on alkuaan julkaistu kesällä 2019.
Kärkkäinen ruotii juttua otsikolla "Vantaan homohakkaaja on Helsingin Sanomien päivän timantti". Hän katsoo Kokkoa käsittelevän jutun olevan "tarinallinen" artikkeli, jossa kylmäverinen homohakkaaja pyhitetään herkäksi kaunosieluksi, suureksi taiteilijaksi ja häkkiin suljetuksi ressukaksi - ja lehti hänen mukaansa toistelee Kokon maailmankuvaa, jossa tämä on yhteiskunnan uhri. Hän toteaa, ettei lehti sitä, miksi Kokko ajautui jo nuorena väkivallan ja rikoksen tielle.
Kärkkäinen katsoo, että julkisuudessa olleiden rikos- ja oikeudenkäyntikuvausten perusteella Tom Kokko on paatunut ammarikollinen ja hakkaaja, jolle ja jonka rikoskumppaneille homoseksuaaliset miehet ovat ihmisroskia, joille saa tehdä mitä haluaa, koska he ovat homoseksuaaleja.
Muiden väkivaltarikosten lisäksi Kokon tilillä on kolmeen homomieheen kohdistunutta ryöstöä, jotka Kokko toteutti kaveriensa kanssa. Yksi näistä tapahtui ravintolaillan jälkeen jatkoilla uhrin omassa kodissa ja kahdessa tapauksessa seuranhakuilmoituksen kautta.
Kärkkäinen ihmettelee, miksi juttu ylipäätään on tehty, etenkin siinä sävyssä, jolla se on kirjoitettu.
Tom of Finlandin (Touko Laaksonen 1920-1991) taiteen merkitystä on arvioitu New York Timesissa, taiteilijan syntymän satavuotismerkkipäivän tiimoilta. Juttuun on haastateltu kahdeksaa nykytaiteilijaa.
Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin taiteiijoihin kuuluvan Laaksosen varsinainen työ oli mainospiirtäjänä, mutta samalla hän piirsi myös omia eroottisia fantasioitaan edustavia töitä - ja niille julkaisualustana oli yhdysvaltalainen Physique Pictorial -lehti. Tätä kautta Laaksosen tuottama kuvasto levisi maailmalle - joskin tabu-aihetta edustaneiden töiden osalta tekijänoikeuksista (ja etenkin kuvien käyttökorvauksista) oli mahdotonta huolehtia.
Samalla Suomessa ToF oli tuntematon, kuten toki muuallakin marginaalin ja tiedostavien piirien ulkopuolella: asenneilmapiiri ei ollut kypsä hyväksymään miesten välistä lihallisuutta.
Kommenteissa ToF:n taiteen kanssa vastakkain laitetaan pohjoismainen kulttuuri, johon jälkensä on jättänyt protestanttinen pidättyvyys, pimeys ja ahdistus. Samalla ToF:n taide on suorasukaista seksiä yhdistettynä herkkyyteen ja viattomuuteen.
Suomessa asiasta on uutisoinut Iltalehti nostaa jutun otsikkoa myöten esiin losangelesilaisen performanssitaiteilijan Cassilsin kommentin, jonka mukaan "Tom of Finlnadin taide on todennäköisesti ainoa, jonka ääressä olen runkannut".
NYT:n jutussa ToF:n lihaksikkaita mieshahmoja myös verrataan Tove Janssonin Muumi-hahmoihin. Jo keväällä 2017 Image-lehdessä julkaistussa Antti Holman kirjoituksessa liitettiin ToF-kuvasto Muumi-kuvastoon.
Tapio Puolimatka kirjoittaa Keskisuomalaisessa julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että homoseksuaalisuuden normalisoiminen ja kristinuskon vaikutuksen rajoittaminen ovat edellytyksiä ydinperhettä suojaavien yhteiskuntanormien murentamiselle. Näkemys liittyy kirjoitukseen, jossa Puolimatka esittää käynnissä olevan kampanjan kansanedustaja Päivi Räsästä (kd) vastaan. Puolimatkan mukaan sananvapautta rajoitetaan yhä enemmän keskustelussa avioliitto- ja perhemoraalista.
Räsäsen tekemistä homoseksuaalisuuteen liittyvistä kannanotoista on käynnissä neljä esitutkintaa. Puolimatkan mukaan Päivi Räsäsen mahdollinen tuomitseminen homoseksuaalisuutta koskevista kannanotoistaan loisi ennakkotapauksen, jonka avulla voidaan koko Euroopan unionin alueella estää Raamattuun pohjautuva ydinperhearvojen puolustaminen.
Puolimatkan mukaan kaikki eivät ymmärrä Räsäsen avioliittokäsityksen perusteluja. Hän otti esimerkiksi Sanna Ukkolan, joka kritisoi Iltalehdessä sekä Räsäsen kohtelua että Räsäsen kannottoja homoseksuaalisuudesta. Puolimatkan mukaan Ukkola oli väärässä pitäessään Räsäsen kannanottoja "julmina, käsittämättöminä ja tarpeettomina".
Puolimatkan mukaan Räsänen puolustaa vapautta ja ihmisoikeuksia. Puolimatkan perustelun mukaan "isä-äiti-lapsi-kolmoissidosta" tukeva avioliittoinstituutio on edellytyksenä vapaalle yhteiskunnalle. Samaa sukupuolta olevien liittojen sisällyttäminen insituutioon poistaa puolimatkan mukaan lapsen lainsäädännöllisen oikeuden isään ja äitiin. Tämän jälkeen Puolimatka vielä viittaa lapsen oikeuksiin, yhteyttä edelliseen mitenkään selittämättä.
- Puolustaessamme lapsen oikeuksia puolustamme myös homoseksuaaleja: hekin tarvitsevat lapsina isää ja äitiä.
Vanhempien eri sukupuolilla ei kuitenkaan ole havaittu olevan erityistä vaikutusta lapsen tarpeiden toteutumiseen.
Typistää homoseksuaalisuuden "elämäntavaksi"
Kristillisdemokraattien ja Aito avioliitto ry:n piirissä toiminut kasvatuksen teorian ja tradition professori Puolimatka myös typistää homoseksuaalisuuden kirjoituksessaan "elämäntavaksi". Hänen mukaansa homoseksuaalien ihmisarvon perustana ei ole heidän elämäntapansa suojaaminen kritiikiltä vaan se, että heidät on luotu Jumalan kuvaksi.
Puolimatka vetää vielä kirjoituksensa lopussa yhteyksiä suurempiin virtauksiin. Hän esittää retorisena kysymyksenä, että miksi "vallanhaluinen eliitti" haluaa kieltää "kristinuskoon perustuvan ydinperhearvojen puolustamisen", ja esittää vastauksena, että vapaalle yhteiskuntajärjestykselle keskeisiä ovat usko ja perhe, jotka puolestaan kanadalaisen oikeustieteen professorin F.C.DeCosten mukaan estävät tehokkaimmin valtion taipumusta laajeta imperialistisesti ja vahvistamasta valtaansa despoottisesti.
Viron konservatiivisessa kansanpuolueessa EKRE:ssä valta vaihtui, mutta perheen sisäisesti. Puheenjohtajuuteen tarttui isänsä jälkeen Martin Helme, 44. Entinen puheenjohtaja Mart Helme, 70, jatkaa puolueen varapuheenjohtajana.
Martin Helme korosti puoluekokouksessa pitämässä puheessaan perinteisiä perhearvoja ja avioliiton määrittelemistä ainoastaan miehen ja naisen väliseksi instituutioksi. Hän haluaisi lopettaa Pohjoismaiden joukkoon pyrkimisen, joiden yhteiskuntamallin hän näkee pikemminkin varoittavana, ei suinkaan esimerkkinä. Hänen unelmanaan on tehdä Virosta "Itämeren Sveitsi".
Mart Helme on Viron sisäministeri ja Martin Helme Viron valtiovarainministeri. Puolue on mukana keskusta-vasemmistolaisen Keskipuolueen johtamassa hallituksessa, jossa on mukana myös keskusta-oikeistolainen Isänmaa. Oppositiossa ovat Sosiaalidemokraatit ja markkinaliberaali Reformipuolue - joiden kanssa sen paremmin EKRE kuin Keskipuoluekaan eivät tule toimeen. Keskipuolue ryhtyi hallitusyhteistyöhön EKRE:n kanssa, koska muussa tapauksessa se olisi menettänyt pääministeripuolueen asemansa.