Vuonna 2021 Virossa on määrä järjestää neuvoa-antava kansanäänestys siitä, että perustuslaissa määriteltäisiin avioliitto vain miehen ja naisen väliseksi instituutioksi. Kyse on yksi populistiseksi kuvaillun Viron konservatiivinen kansanpuolue EKRE:n ehdoista, jolla se suostui hallitusyhteistyöhön Jüri Rataksen johtaman Keskipuolueen ja konservatiivisen Isänmaa-puolueen kanssa.
Oppositiossa olevat suurin puolue Reformi ja pieni Sosiaalidemokraattinen puolue puolestaan eivät Rataksen puolueelle kelvanneet - Reformi etenkin siitä syystä, että se olisi silloin ollut pääministeripuolue, ja Keskipuolue olisi jäänyt apupuolueeksi. Sosiaalidemokraattien kanssa Keskusta ja Isänmaa eivät olisi saaneet enemmistöä parlamenttiin. Isänmaa taas ei lopulta halunnut mukaan Reformin ja Sosiaalidemokraattien hallitukseen. Tilanteen johdosta EKRE pystyi sanelemaan tiukat ehdot yhteistyön hinnaksi.
Arvokonservatiivisessa EKRE:ssä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien aseman kohentamiseen suhtaudutaan kielteisesti. EKRE:llä on myös yhteyksiä esimerkiksi Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) -nimiseen järjestöön, jota voi pitää suomalaisen Aito avioliitto ry:n sisarjärjestönä. Tavoitteet ovat samansuuntaisia: hlbti-vähemmistöihin kuuluvien asemaa kohentavien hankkeiden torppaaminen ja jopa näiden aseman heikentäminen.
Aiempi EKRE:n puheenjohtaja Mart Helme ehti lukuisia kertoja tölviä seksuaalivähemmistöjä ja ilmaissut kielteisen suhtautumisensa hlbti-vähemmistöjä kohtaan. Myös hänen poikansa Martin Helme on tuonut selväksi ynseän suhtautumisen hlbti-vähemmistöjä kohtaan ja hän on myös esittänyt rasistisia kommentteja. Mart Helme sai lopulta lähteä sisäministerin tehtävästä tämän arvosteltua Donald Trumpin häviöön vieneitä Yhdysvaltain presidentinvaaleja epädemokraattisiksi. Yhdysvallat on Virolle strategisesti tärkeä kumppani. Hänen poikansa ja EKRE:n nykyinen puheenjohtaja Martin Helme sen sijaan jatkaa yhä valtiovarainministerinä. Hallitus on lukuisia kertoja natissut liitoksissaan, mutta toistaiseksi kestänyt.
Virossa on voimassa sukupuolineutraali parisuhdelainsäädäntö (kooseluseadus), joka takaa liki yhdenvertaisen aseman aviopareihin nähden - joskin parisuhdesopimusten solmimiseen liittyviä käytännön asioita on jouduttu hakemaan oikeudessa, sillä parlamentti ei saanut säädettyä asiaan liittyviä mekanismeja koskevia pykäliä. Samoin samaa sukupuolta olevien vanhempien perheen sisäisen adoption salliminen on jouduttu huolehtimaan oikeussalissa. Viro myös tunnustaa muualla maailmassa solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot.
Euroopan unionin alueella Bulgariassa, Kroatiassa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Slovakiassa ja Unkarissa avioliitto on määritelty perustuslaissa vain miehen ja naisen väliseksi. Muutamassa näistä maista tunnustetaan samaa sukupuolta olevien parisuhteet kuitenkin jollain tavoin. Lisäksi EU-maissa solmitut avioliitot on oikeuden päätöksen mukaisesti tunnustettava kaikissa jäsenvaltioissa. Joissain maissa perustuslaillisesta avioliittorajauksesta on järjestetty kansanäänestys.
Virossa neuvoa-antava kansanäänestys avioliiton rajaamisesta vain miehen ja naisen väliseksi on määrä järjestää vuonna 2021. Virossa kansanäänestyshanketta on kritisoitu. Sen esimerkiksi nähdään lisäävän vastakkainasettelua ja jyrkentävän seksuaalivähemmistöihin kohdistuvia kielteisiä asenteita. Kansanäänestykset yksittäiskysymyksistä saavat uurnille lähinnä sellaiset, joilla on asian suhteen voimakas mielipide. Viron asukkaiden keskuudessa seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisiin oikeuksiin suhtautuvien osuus on kasvanut vuoden 2019 Eurobarometrin mukaan merkittävästi edelliseen selvitykseen nähden - mutta asiaan neutraalisti suhtautuvat jättävät todennäköisemmin äänestämättä kuin ne, joita asia henkilökohtaisesti koskee tai jotka jostain syystä suhtautuvat asiaan kiihkomielisesti.
Jüri Ratas on valtaan epätoivoisesti tarratessaan surutta kääntänyt hlbti-vähemmistöille selkänsä - ja suorastaan antanut peräpäänsä laulaa.