Helsingin Kaisaniemessä voi skeitata sateenkaaren väreihin maalatulla skeittirampilla.
Suurennuslasin alla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat aiheet. Haluatko mukaan kirjoittajaksi sateenkaariluuppi-blogiin? Ota yhteyttä ylläpitoon.
Poliisi linjasi tulkintaansa "kansanryhmän" käsitteestä
Toisinaan syntyy keskustelua käsitteestä "kansanryhmä", jota on tarpeen esimerkiksi suojata siihen kohdistuvalta kiihottamiselta. Rikosoikeuden asiantuntijoita myöten asiassa on ollut erilaisia näkemyksiä.
Perinteisesti on ajateltu kansanryhmän muodostumisen taustalla olevan ihmisen ominaisuuksia, kuten ihonväri, etninen tausta, perhetausta, kulttuurinen tausta, kotikieli, seksuaalinen suuntautuneisuus, sukupuoli-identiteetti, elämäntilanne, elämänolosuhteet, vammaisuus, (uskonnollinen) maailmankatsomus ja eräät muut yksilöön hyvin kiinteästi kuuluvat asiat; yleensä asiat, jotka ovat (fyysisesti) kiinteä osa ihmistä tai tämän syntytaustaa - yleensä asiat, jotka tulevat yksilölle "annettuna", muuten kuin suoranaisen oman valinnan kautta.
Linjauksen taustalla on kaupunginvaltuutettu Abdirahim "Husu" Husseinin (sdp) Twitter-viesteistä, joissa tämä esimerkiksi kutsui kaikkia perussuomalaisia äänestäjineen ja kannattajineen rasisteiksi. Hussein perustelee kantaansa mm. sillä, että perussuomalaiset hyväksyisivät sosiaaliturvan, joka olisi erilainen suomalaisille ja ulkomaalaisille.
Asiasta oli tehty tutkintapyyntöjä, mutta nyt poliisi ilmoittaa päättäneensä, ettei asiassa epäillä rikosta, sillä tutkinnanjohtajan mukaan puolue, sen äänestäjät tai kannattajat eivät muodosta sellaista ryhmää, joka nauttisi erityistä suojaa kiihottamisrikoksiin liittyvien säännösten perusteella. Poliisi katsoo, etteivät kommentit kohdistu tunnistettavaan ja rajattuun ihmisryhmään, joten kunnianloukkauksestakaan ei ole kyse.
Jonkin puolueen tai järjestön kannattaminen on perusteltua nähdä enemmänkin (aatteellisena) mielipiteenä ja sen julkituomisena. Esimerkiksi perussuomalaisten, vihreiden, kokoomuksen, keskustan tai sosialidemokraattien jäsenyys, kannattaminen tai äänestäminen ovat lähinnä mielipiteen ilmaisua. Siihen sitoutumiseen kohdistava rankkakin arvostelu kohdistuu nimenomaan mielipiteeseen, ei mielipiteen omaavaan yksilöön - vaikka kurmootus voikin tuntua kurjalta. Sama koskee jäsenyyttä jossain (aatteellisessa) järjestössä, olkoon se puolueen nuorisojärjestö, ihmisoikeusjärjestö, eläinoikeusjärjestö tai mitä yhdistysrekisteristä ikinä löytyy, tai puuttuukin.
Kristillisdemokraatit ja Aito avioliitto lähentyvät toisiaan entisestään
Kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatka pyrkii kristillisdemokraattien varapuheenjohtajaksi, kertoo KD-lehti.
Kun avioliittolakia oltiin muuttamassa samaa sukupuolta olevien avioliitot sallivaksi, oli Puolimatka lakiuudistusta vastustavan Aito avioliitto -aloitteen taustavoimien edustajana eduskunnan valiokunnan asiantuntijakuulemisessa. Sittemmin Jyväskylän yliopiston professori Puolimatka on myös rinnastanut samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden edistämisen ja "pedofiilien seksuaalioikeuksien puolustamisen".
Puolimatkan mahdollinen - ja todennäköinenkin - valinta kristillisdemokraattien puheenjohtajistoon voimistaisi puolueen ääntä uskonnollis-konservatiivisia perhearvojen edistäjänä. Puolimatka kertoo haluavansa "terävöittää Kristillisdemokraattien politiikkaa erityisesti sellaisten kysymysten osalta, jotka koskevat lapsen perustavia ihmisoikeuksia: oikeutta elämään, oikeutta isään ja äitiin, ja oikeutta kasvurauhaan sukupuoli-identiteettinsä ja seksuaalisuutensa osalta".
Puoluetta 2004-2015 johtanut Päivi Räsänen on puhunut äänekkäästi hlbti-vähemmistöjen asemaa parantavia hankkeita vastaan ja muutenkin esittänyt hlbti-vähemmistöjä halveksuvia käsityksiään, esimerkiksi Helsinki Pride 2019 -tapahtuman yhteydessä ja aiemmin keväällä translakiuudistuksesta. Räsäsen jälkeen puheenjohtajaksi valittu, sairautensa vuoksi tehtävästä mahdollisesti väistyvä Sari Essayah on ollut kannanotoissaan hieman maltillisempi. Nykyiseen puheenjohtajistoon kuuluva Sari Tanus puolestaan on ollut näkyvästi tukemassa Aito avioliitto -hanketta ja Aito avioliitto ry:tä.
Aito avioliito ry:n toiminnanjohtaja Susanna Koivula kutsuu tuoreessa "Flirttailua totalitarismin kanssa" -blogikirjoituksessaan Päivi Räsäsen pride-kommentteihin liittyvää tutkintapyyntöä nimellä "viimeisin vaientamisyritys", joka Koivulan mukaan "on todellisuudessa hyökkäys jokaista kristittyä kohtaan, joka tunnustaa raamatullista kristillisyyttä".