Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalainen kattojärjestö ILGA Europe on julkaissut vuosivertailunsa sekä sateenkaarikartan 49 eri Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta.
Vertailu on julkaistu vuodesta 2012 lähtien 17.5. vietettävän kansainvälisen homofobian, bifobian, transfobian ja intersukupuolisuusfobian vastaisen päivän (IDAHOBIT) aikaan.
Vuoden 2022 vertailu
Malta jatkaa seitsemättä vuotta ILGA Europen maavertailun kärjessä. Se täyttää vertailun kriteeristön 92-prosenttisesti. Vertailussa seuraavina ovat merkittävän nousun tehnyt Tanska (74 %), Belgia (72 %), Norja (68 %), Luxemburg (68 %), Ruotsi (68 %), Ranska (64 %), Montenegro (63 %), Islanti (63 %), Portugal (62 %), Espanja (62 %).
Suomi täyttää kriteeristön 60-prosenttisesti.
Seuraavat ovat Alankomaat (56 %), Iso-Britannia (53 %), Saksa (53 %), Irlanti (53 %) ja Kreikka (50 %).
Alle puolet kriteereistä täyttävät ja Itävalta (48 %), Kroatia (45 %), Slovenia (42 %), Sveitsi (42 %), Bosnia ja Hertsegovina (38 %), Serbia (38 %), Viro (36 %), Kosovo (35 %), Slovakia (34 %), Andorra (32 %), Albania (32 %), Kypros (31 %), Unkari (30 %), Pohjois-Makedonia (27 %), Tsekki (26 %), Italia (25 %), Georgia (25 %), Liettua (24 %), Latvia (22 %), Moldova (21 %), Liechtenstein (20 %), Ukraina (19 %), Bulgaria (18 %) ja Romania (18 %).
Vertailun peränpitäjät ovat San Marino (14 %), Monaco (13 %), Puola (13 %), Valko-Venäjä (12 %), Venäjä (9 %), Armenia (8 %), Turkki (4 %) ja Azerbaizan (2 %).
Erityisesti Euroopan itäisemmissä osissa ongelmat ovat yhtäläisesti niin asenneilmapiirissä kuin lainsäädännössäkin, mutta joissain läntisemmissä niukasti pisteitä saaneissa maissa lainsäädäntö on päivittämättä, mutta arjen käytännöt eivät kuitenkaan ole kaikissa asioissa yhtä ongelmallisia. Toisaalta joissain maissa lainsäädäntöä on korjattu, mutta asenteet arjessa eivät ole hyväksyviä.
Järjestyksessään 13. raportti
Vuodesta 2009 lähtien tehtyssä maavertailussa pisteytetään 49 maata sen mukaan, miten näissä toteutuvat lainsäädännössä ILGA Europen määrittelemät kriteerit seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia koskettavassa lainsäädännössä.
ILGA Europe kiinnittää huomion erityisesti vertailun toiselle sijalle nousseeseen Tanskaan, jonka asema vertailussa non noussut seitsemän sijaa edelliseen vuoteen verrrattuna. Taustalla on kattavia parannuksia erityisesti syrjinnältä suojaavaan lainsäädäntöön. Lisäksi on säädetty vihapuheeseen liittyviä lakeja.
Islannista huomioidaan transvanhemmuuden tunnustaminen, Saksasta intersukupuolisten lasten tarpeettomien kosmeettisten leikkausten kielto ja Ranskasta ns. eheytyshoitojen kielto. Raportissa huomioidaan myönteisesti myös Kreikka, Latvia, Liettua, Serbia, Slovakia ja Slovenia, joissa on näyttää pitkästä aikaa edistyvän hlbti-vähemmistöjen asemaa parantavia lakihankkeita.
Kielteistä huomiota puolestaan on saanut Iso-Britannia, jossa juridisen sukupuolen tunnustamiseen liittyvät uudistukset ja ns. eheytysterapian täyskielto eivät ole edenneet. Bulgariassa ja Romaniassa hallinnon hlbti-vastaisuus on kasvussa: esimerkiksi Romaniassa pride-tapahtumia on kielletty. Unkarissa puolestaan hallitus on ajanut läpi lakeja, jotka estävät hlbti-vähemmistöjä koskevan asiallisen tiedon levittämistä.
Suomen sijoitusta vertailussa laskevat erityisesti edelleen voimassa oleva vanhentunut translainsäädäntö ja riittämätön puuttuminen viharikoksiin. Vuoden 2021 vertailussa Suomen sijoitus oli jaettu kuudes, yhdessä Ruotsin ja Espanjan kanssa.
ILGA Europe toteaa, että 20 maassa 49:stä ei ole edelleenkään viharikoksilta suojaavaa lainsäädäntöä.
Kansainvälinen homofobian, bifobian, transfobian ja intersukupuolisuusfobian vastainen päivä 17.5.
Maailman terveysjärjestön (World Health Organization / WHO) yleiskokous puolestaan poisti homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelosta 17.5.1990, ja yli vuosisadan kestäneen lääketieteellisen patologisoinnin päättymisen muistamiseksi luotiin vuonna 2005 kansainvälinen homofobian vastainen teemapäivä. Myöhemmin 17.5. vietettävän teemapäivän nimi laajeni kattamaan muitakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia.
Korjaus: Toisin kuin ennakkotietoon perustuvassa listauksessa, Suomen sijoitus on kahdestoista. Myös maiden prosenttiluvuissa ja keskinäisessä järjestyksessä on joitakin muutoksia.