Suurennuslasin alla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat aiheet. Haluatko mukaan kirjoittajaksi sateenkaariluuppi-blogiin? Ota yhteyttä ylläpitoon.
Fysioterapeuttien ryhmä on halunnut osallistua omalla panoksellaan Pride-viikkoon. Oheinen linkki vie kiintoisaan haastatteluun sateenkaariasiakkaan kohtaamisesta terapiatilanteessa. Haastattelu on suunnattu erityisesti fysioterapian ammattikunnalle.
He kirjoittavat seuraavaa:
"Tutkimusten mukaan kyseessä on tärkeä aihe, josta ainakin osa potilaista odottaa jonkinlaista keskustelua, mutta joka jää lähes aina käsittelemättä. Kaikki tietenkään eivät halua omia intiimejä aiheitaan avata kuntoutuksessa ja keskustelu tästä vaatii hyvin toimivan terapiasuhteen. Jaksossa Henna kertoo hiukan vinkkejä siihen, milloin aiheeseen ehkä kannattaa tarttua tai miten antaa potilaalle mahdollisuus puhua asiasta."
"Lisäksi näin Pride-viikolla haluamme nostaa esiin myös seksuaalivähemmistöjen kohtaamisen kuntoutuksen saralla ja mm. miten kukin ammattilainen omalla sarallaan voi muuttaa omia käytösmallejaan ja esim. puhettaan neutraalimpaan ja avoimempaan suuntaan. Jokainen ammattilainen voi pienilläkin teoilla välttää pahimmat karikot ja jos mokaa, niin siihen kannattaa itse reagoida, eikä sivuuttaa asiaa."
Sananvapaus ja uskonnonvapaus ovat teemoja, joita yhä äänekkäämmin pyritään valjastamaan keppihevosiksi oikeutukselle käyttää Raamattua välineenä näkemyksille, joiden mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien elämää ja olemista ei tulisi nähdä yhdenvertaisena näihin vähemmistöihin kuulumattomiin verrattuna. Muiden ja koko yhteiskunnan pitäisi siis nähdä jonkun uskonnollinen maailmankatsomus ja uskontulkinta siten pyhänä, että niiden varjolla olisi oikeus suoltaa lähes mitä vain.
Kesäkuussa perustettu Sanan- ja uskonnonvapaus ry kertoo, että “sen tarkoituksena on edistää ja valvoa sanan- ja uskonnonvapauden toteutumista Suomessa”. Yhdistyksen kristillinen tausta tulee ilmi siinä, että korostetaan “vapautta ilmaista ja harjoittaa julkisesti Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa ja vakaumusta”.
- Tähän sisältyy muun muassa oikeus esittää julkisesti Raamatun tekstejä sekä toimia ja ilmaista niihin perustuva vakaumuksensa käytännössä.
Suomeksi: vaaditaan, että valikoituja Raamatun kohtia pitää saada käyttää lyömäaseena omien mielipiteiden tukena. Erityisesti omia hlbti-kielteisiä tosiasioihin perustumattomia käsityiksiä tulee saada ryydittää uskonkappalein.
- Vanhemmilla tulee myös olla oikeus varmistaa lapsilleen uskonsa mukainen kasvatus.
Suomeksi: vaaditaan, että omilta lapsilta pitää saada estää tiedon saamista esimerkiksi seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta. Aiemmin esimerkiksi kouluopetus on ollut tällaisten kieltopuheiden tähtäimessä. Huolena näyttää olevan vanhempien ymmärryksen tuleminen kyseenalaistetuksi, jos lapsi saa koulusta pelkkiä uskontulkintoja perustellumpaa tietoa aihepiiristä. Olkiukoksi on rakennettu kuviteltu uhka sananvapaudelle ja uskonnonvapaudelle.
Esimerkiksi Venäjällä ja EU-maista Unkarissa on voimassa laki, joka kieltää hlbti-aihepiiriä koskevan tiedon esittämisen alaikäisille.
Uuden yhdistyksen perustamisesta kertovassa tiedotteessa vedotaan Suomen perustuslain määrittelemiin perusoikeuksiin sekä YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa erityisesti ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapautta määrittävään pykälään 18 ja opetusoikeutta koskevaan pykälään 26.
Yhdistyksen perustajissa joukossa on useita Aito avioliitto ry:n piiristä tuttuja nimiä. Ilmeisesti Aito avioliitto -kansalaisaloitteeseen ja -aihepiiriin viittaava yhdistys nimineen ei ole enää riittävä työkalu ajamaan konservatiivis-uskonnollisia hlbti-kielteisiä tavoitteita. On tarvittu ihan uusi yhdistys. Erityisesti kansanedustaja Päivi Räsäseen (kd) kohdistuvat syytteet näyttävät toimineen innoittajana uuden yhdistyksen perustamisessa.
Televisiotoiminta nimellä AlfaTV aloitettiin antenniverkossa 1. joulukuuta vuonna 2013. Jo sitä aiemmin kanava oli toiminut muutaman kuukauden nimellä BC-TV.
AlfaTV:n omistaa Brilliance Communications Oy, jonka emoyhtiö on Keravalla toimiva kristillinen IRR-TV-medialähetysjärjestö. Keväällä 2021 Suomen kuvalehti kertoi kanavan rahoituksesta ja asiaan liittyvistä useista kysymysmerkeistä. Kanavan omistajan mukaan varoja saadaan lahjoituksina Kanadasta ja Suomesta. Esillä ovat olleet myös mainos- ja sponsoritulot. Lisäksi huomattava rahoitus tilojen rakentamiseksi on saatu Kanadasta.
Laajempi ja uskottavampi omistuspohja
Kesäkuussa 2021 kerrottiin televisioyhtiön omistuspohjan laajentamisesta osakeannilla.
Kanavan uusiksi omistajiksi tulevat liikemies ja poliitikko Hjallis Harkimo, entinen kansanedustaja Eero Lehti, Hesburgerin perustaja Heikki Salmela, liikemies Toivo Sukari sekä yrittäjä Joni Nelimarkka. Kristillisen IRR-TV:n omistusosuus vähenee 14 prosenttiin.
Kesäkuun lopulla kerrottiin kanavan julkaisemassa tiedoteessa lisäksi, että myös mediakonserni Keskisuomalainen tulee kanavan uudeksi omistajaksi.
Arvokonservatiivinen ote
AlfaTV:n ohjelmasisältö on ollut luonteeltaan arvokonservatiivista ja monissa yhteyksissä kristillisväritteisyyskin on ollut havaittavissa. Kanavan viikottaiseksi katsojamääräksi on kerrottu noin miljoona suomalaista. Ohjelmisto on pääosin kotimaista. Kohderyhmä ovat yli 40-vuotiaat ja erityishuomio on suurten kaupunkien ulkopuolella elävissä.
Suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on AlfaTV:llä ollut ongelmallista. Aihepiirin käsittelyä on vältetty, ja hlbti-teeman käsittely suorassa haastatteluohjelmassa on johtanut kanavan johdon saapumiseen haukkana paikalle ja puuttumiseen ohjelmaan.
Uusien omistajien aiempi toiminta ei anna vihjeitä linjan muuttumisesta ainakaan merkittävästi avarakatseisempaan suuntaan. Esimerkiksi Keskisuomalainen on tarjonnut Aito avioliitto ry:n kanssa läheisessä yhteistyössä olleelle kasvatustieteen ja valtiotieteen tohtori Tapio Puolimatkalle media-alustaansa käyttöönsä. Muutkaan uudet omistajat eivät ole tuoneet esiin erityisen avarakatseista käsitystä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta.
Suomalaista arvokonservatiivista sähköistä mediaa
Arvokonservatiivisiin mediatoimijoihin voi liittää paitsi monia nettipalveluita ja paperijulkaisuja, myös useita perinteisiä sähköisiä välityskanavia käyttäviä toimijoita.
Kaapeliverkossa näkyvä kristillisten toimijoiden omistama ja lahjoitusvaroin toimiva Taivas TV7 lähettää valtaosiltaan uskonnollistaustaista ohjelmaa, ja se tekee uutisyhteistyötä Oikea Median kanssa. Taivas TV7 on luokitellut sisältönsä “yleiskristilliseksi”. Samoin radiotaajuuksilla kuuluva Patmos Lähetyssäätiön omistama Radio Patmos tuottaa sisällöltään uskonnollissisällöllistä ohjelmaa. Radiotaajuuksilla kuuluu myös Kirsi Rostamon omistama Radio Dei, joka luokittelee sisältönsä myös “yleiskristilliseksi”. Kaikilla näillä kanavilla on välitetty sisältöä, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertainen asema ei ole itsestäänselvyys. Sävyltään arvokonservatiivinen on myös Alajärveltä toimiva monilla paikkakunnilla kuuluva Järviradio.
Vaikutusvalta?
AlfaTV pyrkii profiloitumaan "yhteiskuntaan vaikuttavaksi asia- ja kulttuurikanavaksi", mitä se sitten lopulta tarkoittaakaan. Keskisuomalaisen mukaan uusi kanava kuitenkin "poikkeaa terveesti Ylen ja Helsingin Sanomien vihervasemmistolaisesti sävyttyneestä tekemisestä". Aika näyttää, millaisen aseman kanava saavuttaa - ja kuinka vahvasti "yhtenäiskulttuurin ajan" ihanteita pusketaan läpi eetterin eilistä ehkä vähän kaihoten muistelevalle yleisölle?
Helsingin Narinkkatorilla on puolueiden vaalimökkejä, sillä käynnissä on kuntavaalien kampanjointi. Vihreät nuoret tuottivat torille katutaidetta: sateenkaaren väreissä olevien suorakaiteiden muodostaman polun, eräänlaisen pitkän sateenkaarisuojatien.
Torstai-iltana kerrottiin, että eräs kristillisdemokraattien ehdokas oli yrittänyt tärvellä teosta kaatamalla vettä sen päälle. Erään Twitter-kommentin mukaan ennen veden kaatamista saman puolueen ehdokkaita oli käynyt kyselemässä lupaa teoksen tekemiseen, ja myös poliisi oli kutsuttu paikalle. Mitään lakeja ei katutaiteella oltu kuitenkaan rikottu.
Yhdysvalloissa kesäkuu on jo pitkän aikaa ollut pride-kuukausi. Suurin osa pride-tapahtumista näet järjestetään kesäkuun aikana. Paraati on kullakin paikkakunnalla tiettynä yksittäisenä päivänä, mutta paikasta riippuen prideen liittyviä tilaisuuksia, tapahtumia ja muuta aktiviteettia on pitkin kesäkuuta. Sateenkaariliput liehuvat monien järjestöjen sekä yritysten lippusaloissa. Kulloisistakin valtasuhteista riippuen monissa paikoissa myös julkishallinto on vetänyt pride-lipun salkoon. Maan suurlähetystötkin huomioivat pride-kuukauden ja myös asemapaikkojen pride-tapahtumia.
Ajatus pride-kuukaudesta juurtumassa Suomeenkin
Helsingin pride-tapahtuma järjestetään perinteisesti juhannuksen jälkeisellä viikolla, ja vuodesta riippuen sitä seuraava lauantai sattuu joko kesäkuun loppuun tai heinäkuun alkuun. Joillain paikkakunnilla vuotuinen pride-tapahtuma on juuri kesäkuussa, mutta ennen korona-aikaa paikallisia pride-tapahtumia on järjestetty lähes ympäri vuoden.
Pride-tapahtumat ovat tuoneet mukanaan keskustelut siitä, järjestääkö kunta pride-liputuksen vai ei. Asiasta on taitettu peistä valtuustoissa ja kuntien hallituksissa. Keskustelut ovat noudattaneet paikkakunnasta riippumatta samanlaista kaavaa. Näkemykset jakautuvat pääsääntöisesti puolueiden välisten jakolinjojen mukaisesti - ja päätökset valtuustojen voimasuhteiden mukaisesti.
Monilla paikkakunnilla pride-liput liehuvat paikallisen pride-tapahtuman ajan tai kulkuepäivänä, eikä liputus välttämättä rajoitu kuntien lipputankoihin, vaan yritykset ja nyt jopa taloyhtiöt ovat päättäneet liputtaa yhdenvertaisuuden puolesta.
Joillain paikkakunnilla on kuitenkin päätetty olla liputtamatta.
Neutraalimmin liputtamattomuutta perustellaan sillä, ettei kunta liputa omissa saloissaan muulla kuin Suomen lipulla tai kunnan omalla vaakunalla. Tällainen perustelu on ainakin näennäisesti neutraali - vaikka näin perustellen kirjattuun päätökseen onkin saattanut johtaa tulinen puolesta-vastaan -keskustelu. Asiasta käytävässä keskustelussa liputtamattomuutta perustellaan usein sillä, ettei haluta olla ajamassa jotain tiettyä ideologiaa ja että eri mieltäkin olevia pitäisi kunnioittaa. Pitäisi olla neutraali.
Vakiintunut kuusiraitainen sateenkaarilippu on kuitenkin symboliikaltaan neutraali, sillä se ei symboliikassaan viittaa mihinkään rajattuun kansanryhmään. Se ei erityisesti nosta mitään ihmisryhmää muiden yläpuolelle eikä varsinaisesti aja erityistä ideologiaa - ellei erityisenä ideologiana sitten pidä ihannetta ihmisten yhdenvertaisuudesta näiden ominaisuuksista riippumatta.
Yhdenvertaisuuden ihanteen pitäminen erityisenä ideologiana kuvaa enemmän näin ajattelevan käsitystä ihmisyydestä.