Hivpoint kokosi tietopaketin apinarokosta - Euroopan apinarokkotapauksia yhdistää miesten välinen seksi

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 4

Perjantaina julkaistussa apinarokkoa käsittelevässä tietopaketissa Hivpoint kertoo, että Euroopassa tavatut apinarokkotartunnat ovat linkittyneet miestenväliseen seksiin ja niitä on ollut erityisesti henkilöillä, joilla on runsaasti seksikumppaneita. Myös Suomessa on ensimmäinen vahvistettu tartunta.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on julkaissut tietopaketin Mikä on apinarokko?

Tietopaketeissa kerrotaan apinarokon taustoja, tartuntatapoja, ehkäisykeinoja ja kuvaillaan oireita. Lisäksi annetaan ohjeita siihen, kuinka toimia, jos epäilee saaneensa tartunnan.

Viruksen aiheuttamaa rokkotautia on esiintynyt Afrikassa jo pitkään, ja sitä on Euroopassa ollut aiemmin lähinnä Länsi-Afrikassa matkailleilla yksittäisinä tapauksina. Apinarokko tarttuu heikosti ihmiseltä ihmiselle; se tarvitsee läheisen kontaktin. Suurimmalle osalle ihmisistä kyseessä on lieväoireinen tauti. Apinarokon hoito on oireenmukaista ja tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. 

Nyt keväällä 2022 Euroopassa tavatuissa tartunnoissa suurimpaan osaan epäillään liittyneen seksikontakti ja miesten välinen seksi. Tartunta on mahdollinen myös esimerkiksi vuodevaatteiden ja ruumiin eritteiden välityksellä. Tyypillinen itämisaika on vajaasta viikosta kahteen, mutta mahdollisesti jopa kolme viikkoa. Käsi- ja yskimishygienia vähentävät tartuntoja. 

Nyt esiintulleita tapauksia on jo aiemmissa tiedoissa yhdistetty Antwerpenissä järjestettyyn Darklands-fetissitapahtumaan, Espanjan Madridisssa Paraiso-nimiseen saunaan ja Gran Canarialla järjestettyyn Maspalomas pride -tapahtumaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Asiantuntijoiden mukaan ei ole syytä olettaa, että virus lähtisi leviämään laajalti väestössä.

Apinarokkovirukselle läheistä sukua oleva isorokkovirus hävitettiin maailmasta rokotusten avulla, ja Suomessakin 1970-luvun lopulle annetun isorokkorokotteen arvellaan lisäävän suojaa apinarokkoa vastaan. 

Mikäli epäilee sairastuneensa apinarokkoon, tulisi olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Ennen hakeutumista terveydenhuoltoon apinarokkoepäilyn vuoksi, on tärkeää ilmoittaa puhelimitse esimerkiksi alueen päivystysnumeroon, että epäilee tartuntaa, jotta henkilökunta tietää suojautua asiaankuuluvasti ja pystytään järjestämään soveltuva tila tutkimukseen.

Ei seksitauti eikä homomiesten tauti

Perjantaina julkaistussa Helsingin Sanomien jutussa todetaan, ettei kyse ole leimallisesti seksitaudista eikä homomiesten taudista, vaikka se on levinnyt miesten välisen seksin kautta. Kyse on lähinnä sattumasta.

Päivitys 1.7. lisätty HivPointin infojuliste

4 kommenttia

Yleisesti ottaen on hyvin harmittava sattumus, että homomiehet tulivat mainituiksi ensimmäisinä mahdollisina apinarokon kantajina ja sen levittäjinä. Siitä nousee muille ihmisille helposti mieleen ajatus, ettei viruksen uhka koske minua. Varovaisuus, henkilökohtainen hygienia sekä turvaseksi saattavat jäädä sivuun. Niin ei missään tapauksessa pitäisi tapahtua kenenkään kohdalla.
Ei kysytä oikeita kysymyksiä? Miksi tässä ryhmässä ? Mikä EI muutu? Tässäkin taudin leviäminen tapahtui nopeasti ja sai laajaa huomiota. Erikoista myös se seikka, että korona- epidemia ei hidastanut taudin leviämistä ts lähikontakteja on ollut paljon.
Lentomatkailu on yksi mikä levittää nopeasti. Tämä jos mikä on huolestuttavaa. Näitä tulee lisää. Sitten on etenkin Ranskassa nämä supernopeat junat. Valistus ei näytä uppoavan umpiluuhun. Mikä neuvoksi?