Päivi Räsäsen homoja tölvivä vanha kirjoitus syyteharkintaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5

Poliisin esitutkinta kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) tekemästä Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisemasta "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi" -kirjoituksesta on valmistumassa, ja siirtymässä syyteharkintaan epäiltynä kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

Syyteharkinnasta kertovan Helsingin Sanomien mukaan Räsäsen lisäksi epäiltynä on Suomen Luther-säätiön dekaani Juhana Pohjola, jotka ovat vahvistaneet lehdelle olevansa esitutkinnassa asiasta.

Kirjoituksessaan Räsänen katsoi, ettei homous ole "terve seksuaalisuuden variaatio" ja liitti homoseksuaalisuuteen erityisesti irtosuhteet ja vaihtuvat parisuhteet. Molemmat kiistävät syyllistyneensä rikokseen. Räsäsen mukaan hänen tekstinsä oli tarkoitettu seurakuntakäyttöön, ja tarkoituksena oli esitellä Raamatun opetuksia silloin ajankohtaisiin seksuaalieettisiin kysymyksiin.

Valtakunnansyyttäjä ilmoitti marraskuussa 2019, että Räsäsen vanhasta kirjoituksesta käynnistetään esitutkinta. Poliisi oli aiemmin päättänyt, ettei esitutkintaa aloiteta, koska asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta. Valtakunnansyyttäjä, jota on pyydetty arvioimaan asiaa uudelleen, on kuitenkin punninnut keskenään sananvapautta, uskonnonvapautta ja syrjimättömyyttä koskevia perus- ja ihmisoikeuksia toisin kuin poliisi. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen katsoo, että on syytä epäillä asiassa syyllistytyn kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla. 

Keväällä Räsänen syytti "hbtq-yhteisöä" hänen puheidensa leimaamisesta vihapuheeksi. Samalla kerrottiin, että Räsänen saa oikeudellista apua yhdysvaltalaiselta Alliance Defending Freedom (ADF) -verkostolta, jonka ihmisoikeusjärjestö Southern Poverty Law Center (SPLC) on määritellyt hlbtiq-vihajärjestöksi. Räsänen kertoi tuolloin Ylelle, että ADF haluaa tarjota kansainvälistä asiantuntemusta ja pitää tapauksia esillä. Räsäsen mukaan sillä on asiantuntemusta erityisesti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuista. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuonna 2004 julkaistun pamfletin lisäksi Räsänen on muissakin yhteyksissä esittänyt kielteisiä huomioita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Esimerkiksi loppuvuodesta 2019 hän arvioi radiokeskustelussa, että homoseksuaalisuus on seurausta ihmisen geeniperinnön rappeutumisesta. Kesällä 2019 hän hermostui kirkon pride-kumppanuudesta ja liitti Setaan sekä prideen käsitteet "häpeä" ja "synti". Alkuvuodesta 2019 hän kritisoi lehtihaastattelussa sukupuolen moninaisuuden hyväksyntää kuvailemalla, että on olemassa melkein kuin neuvostoaikainen paine "kaiken maailman translakihankkeista". Vuonna 2015 sisäministerinä ollessaan hän pyrki ohjailemaan Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa torjumaan avioliiton yhdenvertaisuuskehityksen.

Räsäsen homoseksuaalisuutta kielteisesti kuvailevien tekstien on laajasti katsottu olevan haitallisia erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten kehityksen kannalta. 

Päivi Räsänen

5 kommenttia

Tänään Päivi Räsänen kertoo, että hänen sanomisistaan Maria Veitolan Yökylässä-ohjelmassa on tehty tutkintapyyntö väärin tietoihin pohjautuen.

Poliisi oli alkuaan ohjelman tallennetta katsomatta todennut, ettei rikosepäilyyn ollut aihetta. Myöhemmin valtakunnansyyttäjä kuitenkin oli määrännyt esitutkinnan. Räsäsen mukaan hän ei ole sanonut sitä, mitä hänen on esitetty ohjelmassa sanoneen. Tutkinnan taustalla ovat nämä sanomiset.

***

Edelleen itse olen sitä mieltä, ettei näitä Räsäsen sanomisia/kynäelmiä pitäisi puntaroida oikeudessa. Erilaisia ja erilaisista lähtökohdista kumpuavia näkemyksiä pitäisi sietää aika tavalla enemmän kuin mitä nyt tunnutaan sietävän.
Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoo Ylelle Päivi Räsäsen (kd) ymmärtäneen väärin häneen kohdistuvan rikostutkinnan menettelytavat ( https://yle.fi/uutiset/3-11448825 ). Toiviainen selittää asiasta metelin nostaneelle Räsäselle, että esitutkintavastuu kuuluu poliisille, ei valtakunnansyyttäjälle. Poliisi ei kuitenkaan ollut tutkinut taustalla olevan ohjelman sisältöä ennen tutkinnan päättämistä, joten siksi valtakunnansyyttäjä määräsi tutkinnan uudelleen aloitettavaksi.

Räsänen on viitannut vainoamiseen hänen sanomisiinsa liittyvien tutkintojen yhteydessä.