Kansanedustaja Päivi Räsänen syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 32
Päivi Räsänen

Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä (kd) vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kyse on Räsäsen vanhasta pamfletista, sosiaalisessa mediassa julkaistuista päivityksistä ja kommenteista radio-ohjelmassa.

Asiaa koskevassa syyttäjälaitoksen tiedotteessa kerrotaan, että yhden rikosepäilyn kohdalla valtakunnansyyttäjä on lopettanut esitutkinnan. Kyse on Räsäsen kommenteista Maria Veitolan Yökylässä -ohjlemasta MTV:llä. Valtakunnansyyttäjän mukaan lausuma on homoseksuaaleja halventava, mutta kokonaisuutena arvioituna teko on niin vähäinen, ettei valtakunnansyyttäjä nostaisi asiasta syytettä.

Kolmesta eri asiakokonaisuudesta on kuitenkin tulossa syyte.

Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisemassa "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi" -kirjoituksessa Räsänen katsoi, ettei homous ole "terve seksuaalisuuden variaatio" ja liitti homoseksuaalisuuteen erityisesti irtosuhteet ja vaihtuvat parisuhteet. Lisäksi Räsänen väitti kirjoituksessaan, että homoseksuaalisuus olisi tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Räsäsen mukaan hänen tekstinsä oli tarkoitettu seurakuntakäyttöön, ja tarkoituksena oli esitellä Raamatun opetuksia silloin ajankohtaisiin seksuaalieettisiin kysymyksiin. Myös Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa syytetään tämän tekstin esilläpidosta, sillä hän on julkaissut kirjoituksen Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internet-sivustolla. 

Kesällä 2019 Räsänen hermostui kirkon pride-kumppanuudesta ja liitti Setaan sekä prideen käsitteet "häpeä" ja "synti". Kommenttiensa yhteyteen hän liitti kuvan eräistä Raamatun jakeista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Joulukuussa 2019 hän arvioi radiokeskustelussa, että homoseksuaalisuus on seurausta ihmisen geeniperinnön rappeutumisesta. Tuolloin Räsänen ja pappi Kai Sadinmaa olivat Yle Puheella vieraana Ruben Stillerin ohjelmassa. Keskustelun otsikko oli "Mitä Jeesus ajatteli homoista?". Räsänen totesi itselleen olevan ihan selkeän asian, että "Jumala ei alunperin luonut ihmistä homoseksuaaliksi. Hän loi heteroseksuaaliksi". 

Syytteen mukaan Räsäsen syytekohdissa tarkemmin yksilöidyt lausumat ovat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat. Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Räsänen on vedonnut erityisesti uskonnonvapauteen esittäessään näkemyksiään. Esimerkiksi hänen homoseksuaalisuutta kielteisesti kuvailevien tekstien on kuitenkin laajasti katsottu olevan haitallisia erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten kehityksen kannalta.

Räsänen on muissakin yhteyksissä ilmaissut kielteisiä näkemyksiä hlbti-aihepiiristä. Alkuvuodesta 2019 hän kritisoi lehtihaastattelussa sukupuolen moninaisuuden hyväksyntää kuvailemalla, että on olemassa melkein kuin neuvostoaikainen paine "kaiken maailman translakihankkeista". Vuonna 2015 sisäministerinä ollessaan hän pyrki ohjailemaan Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa torjumaan avioliiton yhdenvertaisuuskehityksen.

Keväällä 2020 Räsänen syytti "hbtq-yhteisöä" hänen puheidensa leimaamisesta vihapuheeksi. Samalla kerrottiin, että Räsänen saa oikeudellista apua yhdysvaltalaiselta Alliance Defending Freedom (ADF) -verkostolta, jonka ihmisoikeusjärjestö Southern Poverty Law Center (SPLC) on määritellyt hlbtiq-vihajärjestöksi. Räsäsen mukaan ADF haluaa tarjota kansainvälistä asiantuntemusta ja pitää tapauksia esillä. Räsäsen mukaan sillä on asiantuntemusta erityisesti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuista. 

Oikeuskäsittely alkuvuodesta 2022

Oikeuskäsittely alkoi 24. tammikuuta 2022 Helsingin käräjäoikeudessa. Istunnossa Räsästä kuultiin ja perusteli näkemyksiään. Loppulausunnot annettiin maanantaina 14. helmikuuta kello 12.30 alkaneessa istunnossa. Sekä syyttäjällä että Räsäsellä oli kummallakin aikaa käyttää loppulausuntoonsa tunti. Oikeus antaa ratkaisunsa asiassa 30.3. kello 13.

Lisäksi oikeus kuulee Yleisradiota torstaina 17.2., sillä syyttäjä vaatii Yleisradiota poistamaan Areena-palvelussaan esillä olevasta Ruben Stillerin ohjelmasta ne kohdat, jotka sen mukaan ovat lainvastaisia.

Päivitys: lisätty tietoa itse oikeuskäsittelystä.

32 kommenttia

Minusta ei ole kaikkein viisainta lähteä tälle tielle. Toisaalta; tuleepahan nyt prosessi, jossa tuloksena kaiketi kirkastetaan sanan- ja ilmaisuvapauden rajoja.